Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Dzięki Majtek2013 na pewno się przyda.

Co do Adcom'a to nie ma pilota i trochę wysoko cenowo.
Za tą kwotę to chyba chyba... bardziej przemawia do mnie SANSUI AU-X911 no ale fachura ze mnie żaden...
Szukamy może coś Wam jeszcze wpadnie w ręce lub do głowy
Napisano
Kontroler z RC-L można podłączyć na kilka sposobów, m. in. wykorzystując pętlę magnetofonową, czyli gniazda TAPE w sterowniku i wzmacniaczu (TAPE-OUT z kontrolera do TAPE-IN we wzmacniaczu, TAPE-IN z kontrolera do TAPE-OUT we wzmacniaczu).

Paleta dostępnych modeli byłaby wtedy większa i w tym przypadku mógłbym Ci polecić bardzo fajny wzmacniacz Myryad Mi-120, można dostać do 1500 zł. Moim zdaniem razem z Cantonami powinien dać radę nagłośnić Twój salon. U siebie mam zdublowaną moc, bo jest integra i końcówka mocy Ma-120 (takie 'wzmocnione' pre/power). Poproś Majtka2013 o drugą część skanu, zobaczysz sobie jak wyglądałoby takie połączenie.

Napisano
Kurcze trochę się zamieszałem z tymi podłączeniami kontrolera i rodzajem wzmacniacza icon_eek.gif - pewnie jak już wezmę w ręce to opanuję ale na razie polegam w 100% na Was icon_wink.gif
Co do LInn to nie trafia do mnie i po opiniach i po wyglądzie. Bardziej już Myryad Mi-120 od Profi ale na razie brak...
Reasumując po przejrzeniu instrukcji od Majtka czy przykładowe SANSUI AU-X911 dałoby radę podłączyć ??
A moze coś ze stajni NAD lub Marantz - szukam, czytam, grzebę dalej icon_wink.gif

Napisano
Cytat

czy przykładowe SANSUI AU-X911 dałoby radę podłączyć ??

Moim zdaniem, gdyby być ściśle wiernym schematom z rysunku z postu #81, to do tego Sansui nie da rady podłączyć kontrolera (podobnie jak do Myryada mi120 - są na ebay.de).

Z drugiej strony za radą Profiego na początku przygody z Cantonami RC-L ćwiczyłem połączenie: CD=>kontroler=>wzmak (wejście CD) i działało. Tyle, że w ten sposób da się podłączyć tylko jedno źródło, a Ty Miguell będziesz miał trzy (CD, tuner, TV). Więc albo będziesz przekładał non stop interkonekty icon_twisted.gif albo dwa z trzech źródeł zostaną pozbawione uszlachetniającego działania kontrolera icon_cry.gif albo ...zrezygnujesz z wymogu pilota i kupisz wzmacniacz dzielony Rotela z postu #68 albo zwiększysz budżet do 3k i kupisz zestaw z pilotem: Rotel RC-1070+RB1080 z postu #42.
Napisano
No to pozostaje kupienie przedwzmacniacza z pilotem i końcówki mocy. Tego trzeba szukać.
Oczywiście pre nie musi być tej samej firmy co końcówka.
W tej sytuacji szukajmy przede wszystkim odpowiedniego przedwzmacniacza z pilotem. Końcówkę chyba łatwiej będzie znaleźć?
Napisano
1062 to nowsza wersja 985BX / 980BX z tego co pamiętam (miałem 985BX). Brzmienie jasne, szybkie, twarde, z ładną barwą i bardzo dobrą kontrolą basu.
Jeśli Cantony grają miękko to może pasować. Albo spasować właśnie z końcówką mocy o takim charakterze.
Napisano
Dzięki Don ale z tego co zauważyłem to chyba bedzie lipa z tym RA-1062 i 1060 bo nie da sie podłączyć kontrolera.

Majtek podążając cały czas rownież za Twoimi doświadczeniami zdecydowany jestem rowniez na Rotela RA-985BX lub Nakamichi TA-4E także jak wpadnie Ci lub Wam coś gdzieś do kupienia to podeslijcie linka. Oba maja piloty ,nienaganne opinie i zworki do wpięcie sterownika Cantonow.

Tu cos wykopałem ale chyba nie wysyła do Polski - Moj niemiecki dość słaby także jak możecie rzućcie okiem:
http://www.ebay.de/itm/Rotel-RA-985BX-Vers...p;pwid=ksldirkl

Zastanawiam sie także nad zestawem Rotel RC-1070 + RB-1070... ale tu bolączką jest cena, jednak powyższe prawie połowę tańsze a do kupienia jeszcze cd , tuner , kable... o pokoju 15m2 nie wspomnę icon_wink.gif
  • 2 weeks later...
Napisano
Dzisiaj udało mi się w końcu dowiedzieć z jakim wzmacniaczem grały te moje Cantony RC-L jak je kupowałem.
Był to wzmacniacz Myryad Mi 120, a odtwarzacz CD Linn Genki , ale on chyba nie ma zworek by podłączyć kontroler od cantonów...

Może coś komuś jeszcze przychodzi do głowy z czym te moje Cantony RC-L mogłyby zagrać ??

MAJTEK2013 jak możesz to rzuć okiem co z podłączeniem kontrolera przy tych dwóch rotelach RA1060 i RA-1062
Napisano
Cytat

co z podłączeniem kontrolera przy tych dwóch rotelach RA1060 i RA-1062

Do tych wzmacniaczy powyżej nie da się podłączyć kontrolera w sposob uniwersalny. Generalnie chodzi o to, żeby wzmacniacz miał wejścia/wyjścia "main" i "pre" tak jak na zdjęciu nr 2 tutaj: link. Widoczne tam dwa kawałki drutu wyciąga się i na ich miejsce wpina kontoler.
  • 2 weeks later...