Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam mam zamiar kupić gramofon już drugi i mam do wyboru
Kenwood kp1022 z nową igłą firmy sony albo Pioneer PL-514x za 450 zł też z nowa igła shure n75D.
Jakiego z tych dwóch gramofonów mam wybrać. W pierwszym podoba mi się to, że ma drewnianą obudowę. Natomiast nie wiem czy Pioieer nie jest lepszy?

Dziękuje za pomoc.
Napisano
Tak oba gramofony w stanie wizualnym są dobre. A jak dodamy do tej listy jeszcze Daniel G - 1100 fs ? Warto kupić polski gramofon? Jak mi się któryś z nich zepsuję to który zostanie naprawiony i nie będzie problemu z częściami itp?
Napisano
To zależy, co się zepsuje...

Z paskami napędowymi nie ma problemu, trafisz na allegro na firmy, które sprowadzają również igły i wkładki.

A w razie czego to w kraju jest trochę osób, które naprawiają gramofony.

Co do porównania jeszcze Daniela z oboma wcześniej wymienionymi gramofonami - to wraz z ADAMem są to niezłe polskie gramofony (oczywiście pod warunkiem wstawienia tam porządnych wkładek, bo oryginalne MFki nie grzeszyły jakością).

Pozdrawiam
Napisano
Opis Daniela to.Gramofon Daniel w bardzo dobrym stanie. Wymienione okablowanie w środku , wyprowadzony na zewnątrz kabel Cordial. Wkładka Audio - Technica AT 95 , nowa , przegrane 30 - 40 h ale za 650zl. Nie wiem czy lepiej dopłacić 200zl czy nie
Napisano
Cytat

Opis Daniela to.Gramofon Daniel w bardzo dobrym stanie. Wymienione okablowanie w środku , wyprowadzony na zewnątrz kabel Cordial. Wkładka Audio - Technica AT 95 , nowa , przegrane 30 - 40 h ale za 650zl. Nie wiem czy lepiej dopłacić 200zl czy nie

Wymienione okablowanie w środku, eee tzn. w ramieniu, czy może jakieś kabelki wewnątrz? Przewód cordial to jakieś 7-8zł za metr, więc żaden argument. Dlatego uważam, że cena zbyt wysoka. Pamiętaj, że Daniel to gramofon typu full automat w miarę bezawaryjny ale jednak ma co się w nim popsuć/zaciąć a większość ofert na rynku to sprzęty, które przeleżały w szafach po 20 lat i wymagają konserwacji.
Pośledziłbym aukcje, znalazł coś w okolicy obejrzał stan faktyczny i wtedy zdecydował.
Ja akurat lubię polskie gramofony.

Co do Adama to nie mam zbyt dobrych doświadczeń, gdyż nie zdarzyło mi się trafić na taki w którym można dobrze ustawić obroty.
Napisano
Cena to 600 zł. Jeszcze taki opis mi wysłał

"Są zmienione na nowe kable w ramieniu.oraz wypuszczony kabel Cordial z wtykami Neutrik. Oczywiście z osobną masą Mam jeszcze tylko jedną fotkę,nie mam mozliwości zrobienia teraz zdjęć. Wymienionych jest kilka elektolitów i kondensatorów."

Taki gramofon z tym kablem będzie pasował do wejścia Phone 2RCA
Napisano
Nowe kable w ramieniu to mogą być też tylko same kabelki łączące koszyczek z wkładką (koszt około 10zł).
Więc tak naprawę to trudno powiedzieć, ile jest warta taka modyfikacja gdy nie znamy wszystkich szczegółów.

Napisz do niego na PW i preferuje je w tej klasie cenowej w stosunku do innych (ja akurat wolę zachodnie, ale nie będę przekonywał na siłę - miałem ADAMa i nie narzekałem, przeszedłem na JVC i ProJecta i tym bardziej nie narzekam icon_cool.gif ).
Daniela słuchałem dawno temu, konstrukcyjnie jakoś bardziej (z polskich gramofonów) odpowiada mi ADAM.

Pozdrawiam
PS. Powtarzam tylko po raz kolejny - warto kupić egzemplarz z pewnego źródła, w dobrym stanie ... i najlepiej z odbiorem osobistym (choć sporo sprzedawców odpowiednio pakuje wysyłane gramiaki).
A argument "nie mam możliwości zrobienia kolejnych zdjęć..." nie do końca mnie przekonuje - no chyba, że gość gdzieś wyjechał. W każdym razie kolejne foty przed ewentualnym zakupem to podstawa!
Napisano
Wyjechał gdzieś, odbiór osobisty będzie. Mówił, że mogę do niego przyjechać i osobiście posłuchać i zobaczyć.
Znalazłem również na olx daniela za 100 zł bez igły ale nie z mojej okolicy. Bez igły i dorzuca kilka płyt.

Ale widać, że wymaga remontu
Napisano
Miałem większość polskich gramofonów produkowanych w tamtym okresie. Można rzec testowałem je. icon_biggrin.gif O Bambino i gramofonie w radiu Polonez nie wspominam. icon_smile.gif
Adama i Daniela dobrze wspominam, choć zaznaczam to były nowe, prosto z fabryki egzemplarze. Tak czy inaczej sentyment do polskich gramofonów pozoztał. Choć łączy się - ten sentyment - z czasami, w kórych na prawdę powstawała niepowtarzalna muzyka rockowa a i człowiek był znacznie młodszy. icon_twisted.gif
Gdyby nie brak miejsca na bank sprawiłbym sobie jakiś.
Napisano
Cytat

U mnie też ADAM pracował stabilnie i nie było problemów z obrotami...

Adaś, którego obecnie posiadam, też ma dziwną przypadłość - gdy nie używam go przez jakiś czas to po uruchomieniu obroty pływają tak, że aż boli. Muszę wyjąć talerz, wcisnąć go z powrotem i jest dobrze (ośka przesmarowana).Taka procedura rozruchowa icon_wink.gif

Cytat

Gdyby nie brak miejsca na bank sprawiłbym sobie jakiś.

Ja z tego samego powodu powoli przymierzam się do sprzedaży chociaż tych gramofonów, których od kilku lat nie uruchamiałem. Ależ offtop icon_wink.gif
Napisano
Cytat

A co masz ?

Stan dzisiejszego gramofonowego posiadania to:
Fyderyk g-620 i tego obecnie używam.
Adam g 420
Wg 1100fs czyli daniel ze wzmacniaczem - czeka na przegląd
gs-500
gs-431
dwa benardy 434

Jakoś tak kiedyś mnie naszło i zbierałem "polskie bo dobre" icon_wink.gif A i tak uważam, że najfajniejszy z moich posiadanych to był g-601 i jeszcze pewnie takiego zdobędę choć obecnie powoli przymierzam się do czegoś zachodniego lub z dalekiego wschodu.
P.S. Z tą wyprzedażą to już noszę się od kilku lat, więc i pewnie przez kilka tak pozostanie icon_smile.gif