Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam moja historia stereo zaczeła sie od wzmacniacza Yamaha ax-900 i kolumn Infiniti reference 61 mk2 , na wzmacniacz sie troche nadzialem,ponieważ przy głosniejszym sluchaniu rozłancza sie dzwiek(slychac pstryk i odpina koncówki) tzn jak podlacze jedna kolumne pod Kanal A L to nie rozlancza ale na wszystkich innych rozłancza czyli wzmacniacz kombinowany

Kolumny i tak miałem zamiar zmieniać Na Infinity kappa 8.2 lecz najpiew chciałbym dobrać wzmacniacz do tych obecnych 61 mk2 żeby grało to stabilnie i przyszłościowo pod Kappy 8.2

Propozycje które konsultowałem i brałem pod uwąge są to:
1.Nakamachi Ta4-e(Raczej ciężko będzie znaleźć,chociaż podobno warto)
2.Yamaha M4+CA6
3.Sansui au-901

Kwota wzmacniacza lub koncówki+pre do 2000 zł

Pokój 20 m2
Muzyka jaką słucham bardzo zróżnicowana od Rocka alternatywnego, Hard Rocka,heavy metal po Hip-Hop R&B
Chciałbym aby instrumenty(Gitara,Perkusja,skrzypce) i wokal był w miarę Czysty, A Zarazem w innym Gatunku Bass żeby schodził w miarę nisko i nie dudnił

Napisano
Może uda się gdzieś znaleźć wzmacniacz dzielony Nakamichi CA-5 / PA-5. Polecam też dzielonkę ADCOM GFP-555 / GFA 535

Dudnienie basu ma związek z (niedopracowaną) akustyką, a nie ze wzmacniaczem, ewentualnie jest to przywara kiepskich kolumn, do których Kappy z całą pewnością NIE należą.
Napisano
Cześć.

Nakamichi TA4E, bardzo dobry wzmacniacz do tych kolumn. Jak poczytasz tematy w Klubie Infinity Classics na AS, dowiesz się wiele ciekawych rzeczy. Jeżeli chodzi o Infinity, to Zukzukzuk jest najbardziej rzetelną osobą jaką znam. Byłem u niego, słyszałem jego Infinity Renaissance 90, napędzane właśnie tym wzmacniaczem. Tak więc, do Kappy 8.2 nada się idealnie. Wzmacniacza musisz szukać najprędzej na Niemieckim eBayu.
Duże doświadczenia w kwestii Infinity i Sansui ma także Don, od którego odkupiłem Kappy 7.2i, napędzał je końcówkami Nada (nie pamiętam modelu). Było bardzo dobrze.
Ja napędzam moje kolumny Sansui 717 i pomimo, początkowych obaw, jestem zadowolony jak do tej pory. Nie narzekam na niedobór mocy, czy brzmienie.
Masz już te Kappy, czy zamierzasz kupić ?
Napisano
Z zukzukiem rozmawiałem telefonicznie i wymieniliśmy poglądy, po kolumny najprawdpodobniej jadę w środę daje link http://allegro.pl/infinity-kappa-8-2-i-ser...4814611454.html po zdjęciach widać że zadbane , przy okazji dogadałem się zamienić swoje dotychczasowe kolumny infinity reference 61 mk2 na kappy 8.2 + dopłata

Pozostaje tylko kwestia Wzmacniacza lub koncowki ..... macie jeszcze jakieś propozycje ?
Napisano
Wcześniej te kolumny były za 3600 zł i o takiej kwocie rozmawiałem ze sprzedawcą i za tyle mi je sprzeda, fakt ponad 4 tys to przesada,wyjazd przełożyłem najprawdopodobniej na sobotę,choć nie ukrywam że wolałbym znaleźć te kolumny trochę bliżej bo do tego miejsca mam 300 km

A co do Re90 to najpierw bym chciał zacząć od Kappy później ewentualnie bym posłuchał re90 i wtedy wyciągne wnioski
Napisano (edytowany)
No właśnie aż takiego ciśnienia to nie mam, a jest jeszcze jedna opcja kuzynka będzie wracać z niemczech za około 3 tygodnie to może mi je odebrać i to będzie najlepsze rozwiązanie icon_smile.gif Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości.
Napisano
Witam,byłem dziś na pierwszym odsłuchu w grodzisku mazowieckim i słuchałem kolumn infinity kappa 8.2 , Jm Lab Alcor i vienna acoustics beethoven

Co do infinity Kappa 8.2 Bass naprawdę w miare nisko schodził(choć krótszy niż Jm Lab Alcor ),góra też ok jedynie średnie takie sobie jak dla mnie... później odsłuch skupił się na porównianiu Jm i kappy no i tu jest mała "przepaść " ale to już inna półka cenowa.....

Na koniec miałem okazje posłuchac vienna acoustics beethoven i jak dla mnie niby kolumny niepozorne ale za to w muzyce klasycznej spełniały swoją role... Jazz,,saksofon,Gitarka , Coś naprawde fajnego , chociaż przy głośniejszym graniu (Troszkę pokój mniejszy w którym stały Jm Lab) wydawały mi się "Za bardzo Suche "

Ale z Kappy byłem i tak zadowolony i kupiłem ja za 3000 zł w naprawde dobrym stanie Ale już mam jakiś punk odnieśienia i następny cel to może właśnie Jm Lab Alcor

Tymczasowo gra to u mnie z Yamaha ax-900 ale w drodze już jedzie do mnie koncówa mocy Yamaha m4+ pre Yamaha c6

Chciałbym jeszcze abyśćie do tego zestawu doradzili mi jakiś CD tak do 600 zł na początek

O Kablach narazie nie wspominam bo widzę że na forum że to temat Tabu icon_smile.gif
Napisano
A tak z ciekawości. Z jakim wzmacniaczem/wzmacniaczami słuchałeś tych kolumn w Grodzisku Mazowieckim?
Czy tylko ze swoją Yamahą?
No nie wiem, czy połączyłbym Yamahę z Infinity. Ale jeśli LMLab bardziej Ci się podobał, widocznie lubisz taki dźwięk.
Ciekawe jak zagrają z dzieloną Yamahą?
Proponuję poczekać jak przyjdzie ten wzmacniacz i posłuchać. Wówczas opiszesz swoje wrażenia. Tu można jeszcze trochę zaingerować w dźwięk odtwarzaczem CD, dlatego tak w ciemno nie warto na razie nic proponować. dla twojego dobra.
Podobnie zresztą jak z kablami, które się wybiera na końcu, dopieszczając brzmienie.
Kable, to nie jest wcale temat tabu na tym forum, bo większość doświadczonych i spora część młodszych stażem forumowiczów docenia ich wpływ na brzmienie, używa lepszych kabli.
Mam nadzieję, że rozumiesz dlaczego najpierw powinieneś posłuchać wzmacniacza dzielonego, opisać co słyszałeś, następnie wybierać odtwarzacz CD a po odsłuchach z odtwarzaczem dopiero kable. Czyli w kolejności jak wpływają na dźwięk.
Napisano (edytowany)
Witam i dziękuje za poświęcony mi czas na odpowiedz , swojej Yamahy nie brałem na odsłuch bo jak pisałem w wcześniejszych postach przy kolumnach reference 61 mk2 przy głośniejszym słuchaniu odpinało końcówki prawdopodobnie z przeciążenia ,o dziwo na kappach słychać przesterowanie i nie wyłącza się ale do rzeczy

Kappy i Jmlab alcor odsłuchiwałem na starej końcówce Onkyo m 506 rs ale na 100 % nie pamiętam czy to był akurat ten sam model ,pamiętam natomiast że końcówka miała podobne lub takie same wskaźniki i model był 3 cyfrowy i bodajże bez pre... ale głowy nie daje

Vienna bethoven grały z jakimś nowszym Marantzem

Co do Kappy i Yamaha m4+c6 rozmawiałem z zukzukiem bo on miał taki sam zestaw i taki mi polecił,bo tego Nakamachi T4 lub końcówke Pa/5 bardzo ciężko bym miał znaleźć

Z tego co słyszałem i wywnioskowałem to dźwięk Tego jmlaba określiłem jako ''Ciepły'' ale tutaj mogę się mylić dlatego chętnie posłucham jak grają te kolumny kogoś kto ich słuchał i może bardziej określić ten dźwięk

Z ciekawości spytałem się o kable głośnikowe i polecił mi Audioquest gibraltar ,ale temat kabli zostawiam na koniec

I Teraz moje pytanie do Ciebie z czym Ty byś próbował to podłączyć,bo widzę ,że trochę się zdziwiłeś icon_smile.gif Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości.
Napisano
Dzięki za zaspokojenie mojej ciekawości.
Teraz nie ma co gdybać z czym by się połączyło, tylko trzeba czekać na wzmacniacz.
Kable AQ Gibraltar są bardzo dobre. Ale wiadomo. Muszą pasować do reszty systemu i przede wszystkim do Twojego gustu.
Tu uwaga. Są to jedne z najchętniej podrabianych kabli. Jeśli kiedyś będziesz kupował używane, to pytaj o dowód zakupu.
Napisano
Cytat

Z ciekawości spytałem się o kable głośnikowe i polecił mi Audioquest gibraltar ,ale temat kabli zostawiam na koniec

Jeszcze niezłe moga być Audioquesty CV8 (to te kable z baterią...).
A ile możesz przeznaczyć na kable i jakieś długości potrzebujesz?

Pozdrawiam
Napisano
Co do długości kabla głośnikowego to w zupełności 1,5 m mi wystarczy cena to do 1000 zł bo powyżej to już przesada jak dla mnie do takiego zestawu....
Pozostaje jeszcze kwestia 2 kabli 2x2 rca do podłączenia pre+cd kwota do 500 zł