Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
toyka33

Awaria

26 postów w tym temacie
Witam

Mam problem ze sprzętem..mam 2 kolumny i wzmacniać.wszystko działało dobrze....po,tygodniu przerwy ponownie uruchomiłem sprzet i okazało sie ze jedna kolumna gra dobrze głośno,a druga bardzo cicho......gra ale biorę na power i dopiero jest jakis głos,gdzie w pierwszej przy 20 % tak jest???co jest grane?proszę o pomoc..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zmieniłem banany we wzmacniaczy i kolumna która grała dobrze głośno teraz ona gra cicho.
Co jest grane????..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak zrobiłem i dalej to samo....
Wcześniej grało na bananach i. Bylo dobrze..
Jest dobrze na tym samym kanale prawym...jedna kolumnę mam podłączona pod plus i minus a drugą kolumnę pod plus i minus dolne wejścia i jes dobrze,ale czy tak można,zeby sie nie spaliło coś?
Lewe kanały dół i góra grają cicho,co jest grane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć
Wygląda na to że coś nawaliło. Ale nie jest tym czymś końcówka mocy. Może złącze albo przekaźnik odłączający kolumny.
To że jeden kanał jest podłączony do zestawu gniazd A a drugi do B niczemu nie powinno szkodzić ( jeśli tak działa ).
Spróbuj podłaczyć oba przewody do jednego zestawu złączy. Tego w którym zadziałały kolumny w kanale który nie działał.
Jaki to wzmacniacz ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Cześć
Wygląda na to że coś nawaliło. Ale nie jest tym czymś końcówka mocy. Może złącze albo przekaźnik odłączający kolumny.
To że jeden kanał jest podłączony do zestawu gniazd A a drugi do B niczemu nie powinno szkodzić ( jeśli tak działa ).
Spróbuj podłaczyć oba przewody do jednego zestawu złączy. Tego w którym zadziałały kolumny w kanale który nie działał.
Jaki to wzmacniacz ?




Co to da?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wcześniej jednak się pomyliłem. Jeśli nie grają oba lewe kanały to coś się stało z lewym kanałem. I nie są tu winne przewody ani gniazda. Niemożna podłączać 2 kolumny 4 ohmowe do jednego kanału. W takim przypadku są podłączone równolegle do tego kanału i obciążenie wynosi 2 ohmy.
Trzeba będzie oddać wzmacniacz do naprawy.
Spróbuj sprawdzić czy zwora lewego kanału ( pomiędzy pre out 2 i main in ) nie jest źle włożona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grały dobrze...Sylwek grały całą noc,i nowy rok.przez tydzień ich nie używałem ....podłączylem i lipa....
Co to moze być......?i kto,będzie płacił?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli kupiłeś nowy na gwarancji. Naprawa powinna być bezpłatna.
Gdzie go kupiłeś ?
Jeżeli kupiłeś go na miejscu wystarczy że dostarczysz do sklepu.
Sprzedawca powinien zająć się resztą i jeśli ostatnio w tej sprawie nic się nie zmieniło to niema prawa odmówić przyjęcia wadliwego towaru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisz pismo w dwóch egzemplarzach, że reklamujesz wzmak na podstawie przepisu o niezgodności towaru z umową (nie gwarancji!, bo mniej korzystna) oraz, że żądasz wymiany towaru na nowy lub naprawy lub zwrotu gotówki (co wolisz). Jeżeli wzmak będziesz wysyłał kurierem to napisz też, że żądasz zwrotu kosztu dostarczenia wzmaka do sprzedawcy (podaj nr konta do zwrotu pieniędzy). I wyślij wszystko do sprzedawcy a jeżeli sklep masz na miejscu to zanieś pismo i wzmaka i na drugim egzemplarzu niech sprzedawca potwierdzi odbiór wzmaka (pieczątka + podpis + data). Jeżeli sprzedawca nie ustosunkuje się w ciągu 14 dni do Twojego żądania to znaczy, że je uznał (czyli naprawi, wymieni na nowy lub zwróci kasę - jak chciałeś). Jeżeli ustosunkuje się to ma prawo naprawy towaru, chyba, że naprawa okaże się niemożliwa; wtedy albo wymienia na nowy albo zwraca kasę (o ile nie uzna Twojej winy w popsuciu).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co to mogło sie zepsuć?
Wszystko dobrze grało,nie zamieniałem i po tygodniu padło....gra cicho...dziwna sprawa...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piszesz nieco chaotycznie.
- Podepnij poprawnie kolumny pod wyjście spekers A we wzmacniaczu ,
- Moze faktycznie usuń te banany na kablach głośnikowych, jeśli luźne, czy dyndające.
- Jeśli kolumny mają zworki ( góra /dół) zobacz, czy nie są luźne
- Jak jakaś kolumna zagra cicho to zamień je stronami . Jak nadal będzie grała cicho, znaczy walnięta kolumna. Jak cicho zagra kolejna druga kolumna, uszkodziłeś wzmacniacz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kolumny zmieniłem .ta co cicho grała gra dobrze,czyli jest dobra...
Banany zdjąłem i tak samo gra bardzo,cicho...
Lewy kanał góra i dół we wzmacniaczy grają cicho.a grały głośno....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spróbuj sprawdzić czy zwora lewego kanału ( pomiędzy pre out 2 i main in ) nie jest źle włożona.
Poruszaj nią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pozostaje naprawa.

Przewody chinch już sprawdzałeś ?
Czasem tu może być problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wzory sprawdziłem,w kolumnach i wzmacniaczu.jest ok..
Dalej cicho grają.......
Jade oddać...masakra..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No ja nie wiem o co chodzi, ale albo jesteś największym pechowcem (bo nowa Yamaha, także była popsuta), albo robisz coś nie tak.
Dziwne, pod rząd kupić dwa nowe, uszkodzone/wadliwe wzmacniacze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yamaha była zepsuta.oddali kase.
Natomiast nad grał cały Sylwek i nowy rok .po tygodniu chciałem włączyć i lipa....
Ale mam pecha.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0