michalwronki Napisano 29 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 lipca 2015 wiem, ze tak można...ale chyba przyzwyczaiłem sie do jak to sie mówi pierdolnięcia....którego chyba nie dostane z silver ;-(chyba poproszę o dopasowanie kabli głośnikowych żeby wyostrzyć wysokie tony "wiem że w to nie wierzysz" miałem okazje posłuchać moich kolumn na kabelkach za ponad 1 tyś zł i była bajka ( też nie wierzyłem w takie bajery ) do czasu aż sam sie nie przekonałem na własne uszy.......jak przyjechałem do domu z as500 podłączyłem ją do kolumn zwykłym miedziakiem za 1.50 za metr i swykłe Jack-RCA (czincz) do blu ray to kopara mi opadła...było brak wszystkiegoteraz mam IC stines silver, plus boble miedziaki i nie jest zle, ale brak wysikichF1angel, ziuluwid i chyba jeszcze inni mają rację, że okablowanie ma wielki wpływ na brzmienie zastawu i chyle przed nimi czoło( zaznaczam, że cały czas podchodziłem sceptycznie do kwesti przewodów, do momentu spotkania z dobrymi kablami )zastanawia mnie fakt.....MA Silver2 mają pasmo przenoszenia od 40 Hz....moje miśki również....no, ale jak włączyłem te same utwory w salonie audio na MA, to dosłownie był to dzwięk jakbym uderzał w karton...u mnie miśki jak dmuchną to czuje wiatr w pokoju...wiem, ze sama skrzynia daje taki efekt, ale nie sądziłem, że będzie aż taka różnica ( nie chodzi mi dosłownie o dmuchanie w pokoju, ale o bas który można chociaż słyszeć )mam jeszcze tonsil maestro II 60 i powiem, że silver grają gorzej ( fakt tonsil są bardzo delikatne i nie ten pułap, nie można nimi poszaleć )....a tak wszyscy zle mówią o tonsilu..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 lipca 2015 Mimo wszystko dziwi mnie, że tak odebrałeś połączenie Yamahy z MA. To jednak nie powinno grać tak źle jak opisujesz ani tak słabo na wysokich tonach. Raczej powinno być dynamicznie, żywo, dźwięcznie. Może tylko nie z taką potęgą i mocą niskich tonów jak z kolumn Mission.Naprawdę nie wiem dlaczego tak to odbierasz?Musisz poszukać czegoś, co połączy dobre cechy, czyli takie jakich szukasz. Dobrze by było gdybyś miał u siebie jakiś element, którego jesteś pewny, ze Ci się podoba.Samymi kablami nie poprawisz na tyle dźwięku, że ze słabo grającego zestawu zrobisz dobry.Albo rzeczywiście pożycz MA Silver do siebie do domu. Może warto by po prostu szukać używanych w swojej okolicy i namówić sprzedającego na odsłuch tych kolumn u Ciebie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 29 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 lipca 2015 f1angel.... to co ja mam zrobić ??sprzedać dosłownie wystko ? wiem, że jestem trudnym klientem, ale, ale.....?????Focal grał bardziej dzwięcznie jak MA Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 lipca 2015 Jeszcze dźwięczniej grałby jakiś starszy model Focala albo JM Lab (to samo, tylko starsza nazwa), ale mogłoby rzeczywiście dać po uszach.No chyba, że faktycznie lubisz, na co wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 29 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 lipca 2015 F1angel..... musze się z tym przespać....jak na razie mam 1300 zł przeznaczone na kable, na kolumny znajdzie sie w sumie jakieś 2500 jak na razie, ale nie wiem, czy takie znajde jak szukam, juz nie muszą być podstawkowe, byleby do około 20 m2kusi mnie zainwestować w kable ....hmmm max 600 zł ( jakies 2x3m ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 lipca 2015 No kabelki, to jednak na razie bym sobie odpuścił. Chyba, że najpierw posłuchasz i stwierdzisz, że to jest to.Wolałbym rzeczywiście szukać odpowiednich kolumn a może także zastanowić się nad wzmacniaczem. Tak, innym wzmacniaczem. Może dostałbyś nie najgorszą kasę za tę Yamahę. Ja tu widziałbym Audiolaba, Exposure, Baltlab, Struss. No, trzeba by się jeszcze zastanowić jaki i za ile.Ale oczywiście kolumny są tu priorytetem.Mam jednak jeszcze inny pomysł. Może posłuchałbyś MA Silver z jakimś (może być zdecydowanie droższy niż Twoja Yamaha) dość jasno grającym, przejrzystym wzmacniaczem? To dałoby Ci pogląd co tak słabo według Ciebie gra. Może wzmacniacz jednak stanowi problem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 29 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 lipca 2015 wzmacniacze jakie mi podałeś, pierwszy raz widze na oczy...musimy pamiętać, że gdybym wszystko sprzedał co mam...miałbym może jakies 5600może jestem zbyt wybredny???? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 lipca 2015 Może jesteś zbyt wybredny a może masz lepszy słuch niż przypuszczasz. Ja póki nie osiągnąłem pewnego poziomu dźwięku, zawsze narzekałem na coś. Choć swego czasu udało mi się złożyć całkiem nie tak drogi a naprawdę dobrze grający zestaw. Później długi czas wymieniałem tylko kable i eksperymentowałem z ustawieniem oraz adaptacją akustyczną pokoju.Za 5600 zł można by już złożyć smakowity zestaw. Albo taki mocno i dynamicznie ale na dobrym poziomie grający. Ale przecież nie będę Cię namawiał na tak radykalny ruch. No na pewno nie bez lepszego osłuchania i pewności w którą jednak stronę (brzmieniową) chcesz pójść. I na jakie kompromisy jesteś gotów by to i owo uzyskać. Bo nie ukrywajmy kompromisy są zawsze. Nawet w wiele wyższym budżecie.Tymczasem warto jak najwięcej słuchać. Nawet droższych zestawów niż Twój. Nie ma blisko Ciebie jakiegoś jeszcze dobrze zaopatrzonego salonu/salonów audio? Może warto by było zrobić jakiś weekendowy wypad na jakieś dłuższe odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 30 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2015 witama co sądzicie o tym ?????????http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/25/194809.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekplacek Napisano 31 lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 lipca 2015 (edytowany) Monitor Audio BX6 to nie najlepszy wybór. U mnie Monitor Audio dobrze sie zgrywalły z Marantzem czy to niższymi czy wyższymi modelami. Żeby silver 2 dobrze zagrały musisz mieć odpowiednio mocną końcówkę mocy. Edytowano 25 września 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 31 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2015 To wychodzi na to ze as 500 jest do bani...myślałem nawet już o tonsil maestro II 180Łatwiejsze do ustawienia i br z przodu a nie jak w m35i z tyłu. Tylko czy zagrają jasno? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekplacek Napisano 31 lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 lipca 2015 (edytowany) czy ty szukasz 2 kolumn czy zestawu 5.1? Edytowano 25 września 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 31 lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2015 (edytowany) a może takie ?nie muszą już być podstawkowehttp://olx.pl/oferta/kolumny-glosnikowe-pa...html#feaaabbf32 2 kolumn szukamEdit (moderator) Chodzi o kolumny Paradigm Monitor 9 v.6 Edytowano 25 września 2015 przez RoRo Uzupełniłem model sprzętu - by było bardziej czytelnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
passo Napisano 31 lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 lipca 2015 miałem okazje posłuchać moich kolumn na kabelkach za ponad 1 tyś zł i była bajka ( też nie wierzyłem w takie bajery )do czasu aż sam sie nie przekonałem na własne uszy.......jak przyjechałem do domu z as500 podłączyłem ją do kolumn zwykłym miedziakiem za 1.50 za metr i swykłe Jack-RCA (czincz) do blu ray to kopara mi opadła...Nie rozumiem tego wpisu, chyba, że mi coś umknęło.Przyjechałeś do domu z Yamahą, którą kupiłeś u kogoś, kto miał to połączone kablami za 1 kzł, tak ?U niego słuchałeś na swoich kolumnach?Nawet jeśli tak, to po podłączeniu tego u siebie możesz mieć dużo gorszy dźwięk i te kable mogą tu nie mieć nic do rzeczy...Kable mają wpływ, ale nie aż taki, że z nimi jest bajka, a bez nich padaka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 31 lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 lipca 2015 Widzę, że zaczynasz szukać gorączkowo, a to niedobrze, pośpiech i emocje są złymi doradcami.Skoro dopuszczasz już podłogówki, chciałbym Ci polecić coś z Cantona. W zasadzie moje standardowe propozycje :Ergo RC-LErgo SC-L z kontrolerem z modelu RC-L (zobacz sobie przykładowy LINK)Głównie w Niemczech, ale u nas od czasu do czasu też się pojawiają. To już są wysokiej klasy kolumny, a ten kontroler służy do dodatkowej korekcji charakterystyki. Wysokie tony możesz sobie wzmocnić, gdyby Ci było mało. Masz do dyspozycji 2 pozycje na plus od ustawienia neutralnego i 2 na minus, podobnie dla niskich tonów. Ergo SC-L z własnym kontrolerem do Twojego metrażu będą za mocne, tylko do raczej cichego grania, będzie za duże pier...nięcie. Ogólnie oba modele są neutralne, w zasadzie zagrają takim brzmieniem, jakim je uraczy wzmacniacz.A piszę o nich dlatego, że w okolicach Poznania czy w samym mieście są ludzie z tego forum posiadający te kolumny. Jeśli odwiedzają forum, może Cię zaproszą na odsłuch. A jak nikt się nie odezwie, w salonie poproś o kolumny Cantona za jakieś 15 tysięcy, co da Ci pogląd na możliwości obu ErgoNo ale jak mają być tylko Monitor Audio - bo wygląda na to, że pałasz sympatią do tej marki - najbardziej sensowna byłaby propozycja F1angel w kwestii dużo lepszego (droższego) wzmacniacza. Dla mnie nowa Yamaha z takich rejonów cenowych, to ... ekhm.. domyśl się sam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 1 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 Profi troszke masz racje....znalazłem kilka propozycji cantona......które byłyby wizualnie , jak i finansowo naj naj....tylko czy moja as500 je uciągnie ??????http://lvov.lv.olx.ua/obyavlenie/prodam-to...it-IDe9ZX8.htmlhttp://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige...831966-172-3177http://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige...232413-172-1011http://www.quoka.de/hifi-audio-tv-video-fo...-ergo-sc-l.htmlhttp://olx.pl/oferta/audiofilskie-kolumny-...99-IDaOIpN.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekplacek Napisano 1 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 używanego zestawu 5.1 nie chcesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 1 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 dopiero co prawie sie pozbyłem 5.1a co ? masz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 1 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 napisze raz jeszczeProfi troszke masz racje....znalazłem kilka propozycji cantona......które byłyby wizualnie , jak i finansowo naj naj....tylko czy moja as500 je uciągnie ??????http://lvov.lv.olx.ua/obyavlenie/prodam-to...it-IDe9ZX8.htmlhttp://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige...396873-172-3376http://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige...319554-172-5660http://www.quoka.de/hifi-audio-tv-video-fo...-ergo-sc-l.htmlhttp://olx.pl/oferta/audiofilskie-kolumny-...99-IDaOIpN.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekplacek Napisano 1 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 słuchałeś ich kiedyś s subem 370hd? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 1 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 ja chce samo 2.0 typowe stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekplacek Napisano 1 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 Cytat ja chce samo 2.0 typowe stereo Jamo, jbl itd marketowym sprzęt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 1 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 ja nie chce jamo ani jblpozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekplacek Napisano 1 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 Cytat ja nie chce jamo ani jblpozdrawiam W takim razie na forum nie znajdziesz odpowiedzi bo co forum to inni sprzedawcy. Jedni dadzą sie pokroić za Dali inni za Jamo a jeszcze inni za JBL a wiec to co najlepiej schodzi dla mas. Z samych Silverow 2 nie wyciągniesz fajnego basu bez dobrej koncówki mocy. Może lepiej wejdź w zestaw 2.1, porządny sub zrobi swoje a sopran zrobią mniejsze głośniki. Ja osobiście bym kupił te Silvery bo grają naprawdę fajnie i pomyślał o dobrym wzmacniaczu Marantza czy Cambridge Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 1 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2015 może jeszcze ktoś gdzieś poszuka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts