Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 130
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Witam, Panowie korci mnie , aby poeksperymentowac troche z dzwiekiem, sprobowac czego innego i zdecydowalem sie , ze chcialbym zakupic lepszy wzmacniacz.

Nie chcialem tworzyc nowego watku tylko kontynuowac w obecnym , jezeli to blad to prosze moderatora o poprawke.

Moj obecny wzmacniacz Pioneera (model A 676 ) daje caly czas rade , jednak jak powyzej napisalem , chcialbym sprobowac czegos innego. Dzwiek , jaki mnie intersuje sie oczywiscie nie zmienil czyli : mocny bas z dobra kontrolą , rodzielczosc, ladnie wyeksponowane wysokie tony (ale nie klujace, detaliczne ), dzwiek ocieplony z dynamika i energia bez mulenia.

W moim wzmacniaczu nie ruszam regulatorow barwy, wszystkie na 0, ale przy rocku czy metalu musze wlaczyc funkcje loudness, aby bylo czuc te moc i potege brzmienia, przy wszystkich innych gatunkach slucham tylko na Direct. Wynika to z faktu ze duzo plyt z muzyka ciezsza ma zle zrealizowane plyty, wiec moze by dalo rade znalezc jakis wzmacniacz gdzie bym nie musial wlaczac funkcji loudness.

Zastanawialem sie nad wyzszym modelem Pioneera z serii A 7.. czy A 8..., ale z tego co sie orientuje sa one brzmieniowo raczej podobne , tylko moc wieksza.

Na wydanie mam max 1200 pln, oczywiscie uzywka. Co byscie Panowie mogli zaproponowac?

Moje typy do sprawdzenia:

1. Yamaha Ax 900 ( ale tu nie wiem czy by nie bylo za ostro z moimi kolumnami)
2. Sony TA-F 730ES
3. Marantz PM80
4. Rotel Ra 870 Bx

Dla przypomnienia , pozostala czesc toru to Klipsch icon kf 26 oraz Pioneer pd-s 802.

Dodam, ze dobrze jak by wzmacniacz mial dosc duza moc, gdyz moze byc opcja, ze bedzie wszystko gralo w wiekszym pomieszczeniu niz dotychczas, czyli w okolo 30 - 35 m2 , wtedy oczywiscie kolumny tez pojda do wymiany na troszke wieksze, no chyba , ze sie sprawdza to zostana icon_wink.gif

Pozdrowienia icon_smile.gif
Napisano
Coraz bardziej zaczynam myslec nad modelem Sony TA-F 730ES lub TA-F 700ES. Czytalem duzo na zagranicznych forach , ze ponoc ladnie zgrywaja sie one z kolumnami Klipsch. W stosunku do mojego Pioneera ponoc mozna uzyskac wiecej detali w dzwieku, ladniejszy , bardziej zroznicowany bas, lepsza przestrzen.

Wiecie moze czy jest duza roznica w dzwieku pomiedzy tymi dwoma modelami Sony ?

Mocno polecany do Klipch sa rowiez wzmacniacze Harman Kardon, szczegolnie model HK670

Moze ktos tu stosowal podobne kombinacje to by mogl sie podzielic wiedza icon_wink.gif
Napisano
Najbardziej na dźwięk wpływają kolumny. Więc może należałoby się zastanowić, czy Klipsch to odpowiednie kolumny?
Ja wolałbym lepsze kolumny a dopiero rozglądałbym się za dobrym wzmacniaczem.
Napisano
To prawda, hmmm, moze faktycznie, bym je wymienil na cos lepszego. Musze powiedziec , ze bardzo wciagajaca jest ta dziedzina audio, az za bardzo icon_wink.gif Ale coz poradzic, apetyt rosnie w miare jedzenia.
Wiec zaczne sie rozgladac za nowymi kolumnami , ale w jakim kierunku isc ...
Kwota na kolumny tak okolo 2500 Pln , oczywiscie uzywki , ale tu w miare mozliwosci jakies mlodsze niz 20 latki bym preferowal, zadne zawieszenia piankowe , najlepiej takie kolumny do ktorych sa jeszcze dostepne glosniki czy tez inna elektronika ktora w nich siedzi wrazie co.
Wtedy cala reszte zostawiam , a w pozniejszym czasie najwyzej bym ja wymienil.

Moze troche o moich odczuciach (ulatwi to wybor):

Po kilku miesiacach od nabycia pierwszego stereo juz emocje zeszly wiec moge byc bardziej krytyczny.

Co mi sie podoba w obecnym zestawieniu:

- przede wszystkim czystosc dzwieku - 0 szumow, trzaskow, nawet jak slucham glosno dzwiek jest bez znieksztalcen , jest po prostu krystalicznie czysty
- gatunki takie jak rock and roll, czy muzyka "wokalna" , pop z lat 80-90 gra naprawde pieknie, tutaj nic bym nie zmienil, ladna scena , odpowiednie basy , soprany, srednica, tak jak by do tego to bylo stworzone, slucha sie z przyjemnoscia.
-sluchajac cicho czuc dynamike i sile (wlaczony Loudness)
-nic nie dudni , nie ma jakis dziwnych znieksztalcen, poglosow.
-muzyka doslownie rozplywa sie po calym pomieszczeniu, odrywa sie od kolumn, niesamowite wrazenie (przy wiekszosci plyt z rockiem , metalem tego efektu nie ma, opisalem to w minusach).
-czuc swobode w dzwieku, muzyka oddycha (przy wiekszosci plyt z rockiem , metalem tego efektu nie ma, opisalem to w minusach).
- separacja instrumentow (chociaz nie wszedzie)

a teraz minusy:

- Muzyka dla ktorej glownie skladalem zestaw to Hard Rock i Heavy Metal i tu zaczynaja sie schody. Na kilkaset plyt doslownie w moim odczuciu kilkadziesiat gra bardzo dobrze. Na poczatku stawialem na zle zrealizowanie plyt, ale chyba nie w tym problem. Wiem , ze realizacja tych gatunkow szczegolnie z lat 80 i poczatku 90 nie jest najlepsza, ale dzwiek jaki uzyskuje pozostawia wiele do zyczenia.
Jest on plaski, wszystko sie zamazuje, zaczyna brakowac dynamiki, energi , powietrza, staja sie taka bezbarwna, "szara", o jakiejkolwiek scenie muzycznej moge juz sobie tylko pomarzyc. Tak jak prawie w kazdym innym gatunku to uzyskuje tak w tym docelowym niestety jest odwrotnie. Jak bym mial napisac krotko i zwiezle to okreslilbym to trzema slowami: muzyka sie dusi.
Troche mnie to zastanawia bo przy tych kilkudzieisieciu plytach o ktorych wczesniej wspomnailem z tego gatunku muzycznego jest bardzo dobrze, ale czy to mozliwe aby cala reszta byla az tak skopana? nie wydaje mi sie.

-Musze miec wlaczony przycisk Loudness czyli podbicie, bez niego jest bardzo malo basu, co mnie dziwi, gdyz te kolumny powinny miec solidny bas , jak i sam wzmacniacz basem nie grzeszy. Jednak kiedy wlacze juz te podbicie jest juz bardzo dobrze. Wiec raczej chcialbym, aby kolumny graly same z siebie odpowiednio bez upiekrzen z wzmacniacza.

Takze jak widac, troche jest to zagmatwane, bo nie jest do konca tak , ze ogolnie minusy tycza sie calej "gamy" muzycznej.

Czego szukam :

Detalicznosci, Rozdzielczosci, Dynamiki (energii) , dzwieku ocieplonego (tutaj wzmacniacz pieknie sobie radzi). Ogolnie dobrej przestrzeni i separacji instrumetow,. Nie ukrywajmy, lubie dzwiek dociazony z masa i "wykopem", zreszta nie wyobrazam sobie sluchac takiej muzyki na czyms "ledwie plumkajacym". Oczywiscie dobra kontrola nad basem.

Zdaje sobie sprawe z tego , ze z takim opisem to jak bym szukal kolumn za 50000 zlotych , jednak moze troche uda sie zblizyc do tego:), chociaz z drugiej strony w sumie to wszystko otrzymuje , tylko nie w tych gatunkach muzycznych na ktorych najbardziej mi zalezy icon_wink.gif
Dodam , ze lubie czasem posluchac glosno muzyki , wiec fajnie jak by kolumny mialy odpowienia skutecznosc.

Znowu sie rozpisalem...

obecnie kolumny graja w pomieszczeniu 18 m2, ale calkiem mozliwe ze w niedalekiej przyszlosci beda grac w granicach kilku metrow wiecej 25-28m2

Jezeli moglibyscie mnie nakierowac na jakies modele bylbym bardzo wdzieczny, sam tez oczywiscie bede wertowal kolejne setki stron na forach icon_wink.gif... Oczywiscie szukamy pod wzmacniacz Pioneera icon_smile.gif

Pozdrawiam ...