Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
matitychy90

Amplituner Pioneer VSX 324K

Recommended Posts

Witam wszystkich. Posiadam zestaw kina domowego Pionner HTP-073 z amplitunerem VSX 324k. Jakiś czas temu uznałem, że przydały by mi sie kolumny, więc zakupiłem Jamo S 626 HCS. Ogólnie podoba mi się dźwięk i w ogóle, ale mam problem z ustawieniem basów. Kolumny mają wbudowane subwoofery, ale one prawie nie grają. Jak na pilocie z amplitunera daje "BASS+" to zwiększa mi tylko moc która idzie do głównego subwoofera. Można to jakoś zmienić ? Próbowałem w kolumnach podłączyć kable z subwoofera (bi wiring czy jakoś tak) i w tedy fajnie czuć ten bass, ale jakość muzyki za to jest gorsza. Można coś poradzić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rozumiem że w danym momencie nie masz suba i podłączyłeś wyjście z suba z amplitunera do frontów ,dodatkowo fronty normalnie.
Lepiej to odłącz jak nie chcesz uwalić sobie sprzętu. Bi-wiring to jest zupełnie co innego.
Co do basu to powiem ci tak, sprzęt nie rewelacja. Możliwe że amplituner jest za słaby i nie daje rady twoim głośnikom.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lepiej to odepnij jak nie chcesz uwalić sprzętu. I poczytaj trochę co to jest bi-wiring i bi- amping. Ty próbowałeś zrobić to drugie, ale u ciebie tego się nie zrobi. Końcówki mocy suba nie możesz użyć do zasilania głośników. Tak więc by mieć więcej basu musisz kupić sobie suba lub też masz coś źle ustawione. Sprawdź czy fronty masz ustawione jako large tylko w tej pozycji zagrają one ci pełnym pasmem. Ustawiasz fronty large a resztę small. I jak nie masz suba podłączonego to go wyłącz w menu amplitunera.
I nie kombinuj z kablami bo uwalisz sprzęt.

Zobacz to: https://www.youtube.com/watch?v=-EwPoMVQ7WE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja te kable odpiąłem po jakichś 10-15sec i podłączyłem juz normalnie ?? jak będę w domu to sprawdzę bo nawet nie mam pojęcia jak się ustawia głośniki jako "large" ?? pokombinuje w domu i dam znać czy działa ??


Edit: Sprawdziłem to co napisał "paul klacska" i udało się icon_biggrin.gif ustawiłem na "large" ale zostawiłem suba, którego miałem w zestawie. Okazało się że jednak zestaw gra lepiej bez niego (wystąpiły jakieś dziwne spadki zasilania na głośnikach). Dziękuje za pomoc ! icon_smile.gif a może polecili byście mi jakiś lepszy amplituner niż ten co mam ? Tylko prosił bym o nie szalenie z cenami bo wiem że to tanie nie jest icon_razz.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ten Pioneer vsx 324 nie jest w stanie zasilić kolumn podłogowych, bo jest zbyt słaby i mało wydajny prądowo. Całość jego zasilacza to około 150W, więc ile wychodzi na kanał po odliczeniu lampek i innych rzeczy po 20W max ? icon_wink.gif przystosowany jest do malutkich plastikowych głośniczków, lub co najwyżej najlepiej 8 ohmowych małych satelitek.
Każde podłączenie jakichkolwiek kolumn podłogowych skończy się tam brakiem basu, bo głośnik niskotonowy ( nie jak piszesz głośniki subwoofery ) kiedy zaczyna odtwarzać bas ( tu chciałby ) rośnie mu zapotrzebowanie na prąd i spada impedancja do 3-4 ohm, a na to ten amplituner, jak i inne najtańsze nie jest przygotowany. Dlatego amplitunery posiłkują się dodatkowym aktywnym subwooferem, a co ciekawe w 324 nawet nie ma wyjścia na sub aktywny icon_eek.gif Radzę nie kombinować z drucikami i podkradaniem prądu z innych kanałów nic to tu nie da. Amplituner kinowy w trybie stereo ma cirka dwukrotnie większą moc na frontowe kolumny niż w trybie włączonych wszystkich 5 głośników...jednak jak widzisz nawet w trybie stereo nie daje rady.
Żeby kolumny jakoś zagrały z nieco większymi kolumnami podłogowymi, amplituner kinowy musi mieć zasilacz z 450W minimum więc chociaż jakaś seria 5xx Pionka, podobnie z Yamahą seria 5xx, Onkyo , Denonem 2000 itd. Choć nie spodziewaj się że amplituner za cirka 1500zł zagra tak dobrze jak wzmacniacz stereo za te same pieniądze .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki wielkie za pomoc icon_smile.gif bez głośnika niskotonowego zestaw działa dużo lepiej. Kiedyś okupie lepszy amplituner. Temat jest do zamknięcia. Może komuś sie kiedyś przyda mój przypadek icon_razz.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sprawdź jeszcze w ustawieniach amplitunera, czy nie jest włączona opcja "subwoofer - TAK", bo wtedy najniższe tony nie idą na kolumny.
Poza tym - w ustawieniach menu kolumny przednie powinny być ustawione jako "LARGE".

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak się czasy pozmieniały , kiedyś nawet budżetowy amplituner miał wyjście pre-out. Czasami tylko na fronty ale to zawsze było coś,
w takim przypadku wystarczyło by dokupić końcówkę mocy lub jakiś wzmacniacz stereo i temat byłby załatwiony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No właśnie ustawiłem przednie kolumny na "large", ale mialem jeszcze subwoofer na "tak" i dziwnie słabo grało... Całkiem basów nie było. Dopiero jak zmienilem w ustawieniach sobwoofer na "nie" to zaczęło lepiej grać. icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Może komuś sie kiedyś przyda mój przypadek icon_razz.gif


Takich tematów już było że hej, nawet niemal identyczny jak Twój, wystarczy zrobić opcję szukaj, lub poszukać podobnych istniejących problemów, tematów w zakładce kino domowe. Najlepiej wcześniej poradzić się na forum, posłuchać w sklepie.
link : http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=41516&hl=
Wiem, wiem łatwo powiedzieć, wszyscy przecież popełniamy błędy i oby tylko takie jak te icon_wink.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
Zaloguj się, aby obserwować  

×