Chili #1 Napisano 9 października 2015 Witam, miał może ktoś kontakt ze wzmacniaczem Sansui AU 555? Wiem, że nie jest to żaden over the top ale mam możliwość nabycia takiego tworka z zagranicy a więc odsłuch raczej nie wchodzi w grę. Zastanawiam się czy w ogóle wchodzić w coś takiego.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malipczuk #2 Napisano 9 października 2015 Jako eksponat na półkę i do odsłuchu przy niedzielnej kawusi będzie okej, wszystko zależy od ceny, jeśli kręcą cie takie "zabytkowe" klocki to fajna zabawka jeśli chodzi o brzmienie to raczej tragedia, co najwyżej może brzmieć poprawnie barwowo, układ elektryczny wzmacniacza m.cz zbudowany w oparciu 6 tranzystorów, układ jeszcze prostszy niż w modelu WS-503/303 którego skalę regulacji głośności masz w awatarze stopień prądowy quasi-komplementarny, wzmacniacz pracuje więc na głębokiej pętli sprzężenia zwrotnego, a to wróży duże zniekształcenia typu TIM a co za tym idzie wspomniane kiepskie brzmienie : > Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chili #3 Napisano 9 października 2015 Cytat skalę regulacji głośności masz w awatarze Bystre oczko Miałem kiedyś takiego czarnucha. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malipczuk #4 Napisano 9 października 2015 (edytowany) 503 ? wzmacniacz o dużym potencjale, szkoda, że strasznie uprościli mu budowę elektryczną, co znacznie pogorszyło brzmienie, nadrabiał trochę sporym zapasem prądowym o ile pamiętam Edytowano 9 października 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chili #5 Napisano 10 października 2015 Tak prawdę pisząc to miałem wszystkie tj. 303, 403 i 503 którgo widać w avatarku.A wracając do tematu, naprawdę 555 nie powali mnie brzmieniem?Za 650 zł mam go do zabrania i wizualnie podoba mi się nawet z tu 555😄 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Belfer54 #6 Napisano 10 października 2015 Chili ja uważam, że szkoda kasy, chyba że z sentymentu. Ja osobiście uważam, że jak już masz zamiar wchodzić w Sansui to w coś z wyższej półki. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malipczuk #7 Napisano 10 października 2015 Cytat Chili Ja osobiście uważam, że jak już masz zamiar wchodzić w Sansui to w coś z wyższej półki. Tutaj nawet nie ma sensu nic półkować, to archaiczny wzmacniacz z początku lat 70'tych, zanim jeszcze niejaki Matti Otala odkrył na dobre zjawisko zniekształceń tim, jest to jeden z pierwszych - paskudnie brzmiących wzmacniaczy tranzystorowych, jednak jakby nie patrzeć legendarny model i kawał historii Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chili #8 Napisano 10 października 2015 No, dobra, zniechciliście mnie. A gdybym miał szukać czegoś ze staruszków w rozsądnych pieniądzach to np......Nie ruszamy w ogóle tematu upodobań, bo mniemam, że każdy zapoda model, który jemu przypasuje, Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malipczuk #9 Napisano 10 października 2015 Prywatnie nie gustuje w "zabytkach" nawet swojego CA A5 z 98r. uważam, za starego dlatego niestety nie mam nic upodobanego. Ale pierwsza myśl jaka mi przeszła przez głowę, to oczywiście NAD 3020 : ) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chili #10 Napisano 10 października 2015 Mi z nowszego pokolenia kiedyś bardzo podobał się mf a2 i nie wiem czy w kwocie koło 1k można trafić coś lepiej grającego. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #11 Napisano 10 października 2015 A1 był chyba większa legendą . Jednak jego reaktywacja nie zrobiła chyba furory . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #12 Napisano 10 października 2015 Cytat No, dobra, zniechciliście mnie. A gdybym miał szukać czegoś ze staruszków w rozsądnych pieniądzach to np......Nie ruszamy w ogóle tematu upodobań, bo mniemam, że każdy zapoda model, który jemu przypasuje, A co jest dla Ciebie "staruszkiem"?Chcesz wzmacniacz czy amplituner?Do jakiej kwoty?Jeżeli chcesz fajnego czterdziestolatka - to amplituner Yamaha CR-1000. Cena - jak oznaczenie modelu Górne wzmacniacze Yamahy z tego okresu - tym bardziej. Poza tym dla co niektórych to przy odpowiedniej klasie sprzętu bardzo ważny jest wygląd/stan (bo mówimy zapewne o fajnej, ale mimo wszystko "zabawce" która ma cieszyć nie tylko uszy ale i oczy).PozdrawiamPS. Np. ja preferuję 25 latki , a szerzej to właściwie od osiemnastki do dwa razy starszego egzemplarza (oczywiście myślę o sprzęcie grającym!). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Chili #13 Napisano 10 października 2015 Zdecydowanie stan i dizajn;) to przy dźwięku nieodłączne atrybuty mojego zadowolenia. Wzmacniacz i najlepiej dedykowany tuner. Kiedyś marzyły mi się monobloki i np: kenwood ka801 dziś celuję w coś fajnego z lat 80/90. Kwota 1000 za wzmak.Tak dotarło do mnie, że o wielu innych rzeczach też marzyłem. 18 dla mnie są zdecydowanie za młode i nie tylko o sprzęcie myślę 😄. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malipczuk #14 Napisano 11 października 2015 Cytat A1 był chyba większa legendą Zyskał nawet miano tranzystorowej lampy, swoją drogą bardzo ciekawy i przyjemny wzmacniacz o ciepłym brzmieniu i fascynującej budowie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
harobike #15 Napisano 28 stycznia 2016 Witam,chciałbym się podłączyć pod temat, bo mam podobną sprawę. Wpadł mi w oko ostatnio wzmacniacz Sansui Au-555a. Czy on się jakoś znacząco różni od opisywanego wcześniej modelu 555? Czy też mam sobie darować? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach