Kamilob514 Napisano 8 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2016 WitamJestem tu nowy i jest to mój pierwszy post tutaj.Mam na imię Kamil lat 24 ,posiadam amplituner Aiwa AV-D58 ,który mam już jakieś 12 lat i zastanawiam się nad kupnem nowego sprzętu.Do zestawu mam komplet 5 kolumn bodajże Angielskiej firmy "Gale".W oko wpadły mi 2 amplitunery Yamahy ,tak jak w temacie Rx-v 679 i Rx-v779 i mam pytanie jakie są różnice w tych 2 sprzętach i czy warto dopłacać 400 złotych do 779 ,czy są duże różnice w mocy i odsłuchu.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2016 Łatwo znaleźć różnice w zestawieniach. Jednak nie wiem czemu na takim zestawieniu firmowym zabrakło najważniejszej różnicy. 779 ma zestaw wyjść pre-out , dzięki którym wbudowane końcówki mocy można zastąpić końcówkami mocy zewnętrznymi. Możemy dzięki temu pod wyjście na kanały przednie podłączyć wzmacniacz stereo. Daje to możliwość połączenia sprzętu stereo i av. Rozwiązanie takie odciąża również wewnętrzny zasilacz amplitunera dla pozostałych kanałów. Z relacji osób które słyszały różnice wynika że warto jest dopłacić ze względu na jakość dźwięku.. Ponadto łatwo wyczytasz że model wyższy ma 2 wyjścia hdmi a tańszy tylko jedno. W droższym druga strefa głośników ma złącza głośnikowe takie same jak pozostałe, w tańszym są już tylko sprężynowe. 779 ma również wejście umożliwiające podłączenie gramofonu. Pytanie czy warto kupić droższy , jest jak pytanie czy warto kupić VW Passat czy Bora. Płacąc więcej dostajesz więcej i trochę lepiej. Dlatego robią różne modele. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2016 Krótko mówiąc- jak masz wolne 400zł i możesz je wydać, warto dopłacić ikupić wyższy model. A preamp gramofonowy wbudowany w Yamahę 779 może Ci się kiedyś przydać...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilob514 Napisano 8 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2016 Dziękuję za wyjaśnienie i udzielenie odpowiedzi chyba jednak troche zaczekam i lepiej może rzeczywiście dopłacić ,szczególnie że nie jest to sprzęt który kupuje się na miesiąc tylko chciałbym żeby kilka lat posłużyło.Rozumiem że 779 jest bardziej przyszłościowy jeżeli chciałbym kiedyś rozbudować zestaw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2016 Dla mnie właśnie większa rozwojowość 779 jest jego główną zaletą. Yamaha rx-v777 jest jeszcze dostepna w niektórych sklepach. To jest model starszy i bardzo podobny do obecnie produkowanego 779. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2016 Witaj,Owszem 779 jest jak to ładnie ująłeś bardziej rozwojowy. Jednak w jaki sposób chciałbyś go kiedyś rozwijać? Pytam gdyż może nie warto?Oczywiście sprawę musisz zostawić do własnej oceny. Jednaki 679 i 779 to dobre amplitunery.W razie pytań lub wycen zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 8 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2016 Panowie zapomnieliście dodać ,że różni się jeszcze wyglądem zewnętrznym.779 ma z przodu dwa pokrętła przez co wygląda na masywniejszą i poprostu ładniejszą.Różnica w mocy to tylko 5 wat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2016 Nie zapomnieliśmy...wygląd to "mały pikuś" Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilob514 Napisano 10 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2016 Odnośnie wyglądu to bardziej podoba mi się 779 ,niby różnica to jedna dodatkowa "gałka" ale wygląda jednak masywniej Może to przyzwyczajenie do mojej Aiwy ,która też ma 2 gałki (a nawet 3) Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2016 Jak już napisałem: za większe pieniądze dostajemy więcej. Gałka jest droższa niż 2 małe przyciski . Do tego skłania nieco bardziej do wydania więcej. Często trudni się przekonać do tego, aby zapłacić więcej za coś co wygląda identycznie jak coś podobnego i tańsze. Bywają znacznie droższe amplitunery bez żadnego pokrętła. Jednak głośność znacznie wygodniej zmienia się pokrętłem.. Mimo wszytko prawie zawsze amplitunery kd obsługuje się pilotem. Dopiero gałka na pilocie robi dużą różnicę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ImFunnyMan Napisano 11 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2016 Jakiś czas temu miałem przyjemność słuchać obu modeli, brzmią bardzo podobnie lecz seria 700 robi lepsze wrażenie. Osobiście zdecydowałem się na A850 ponieważ brzmi zdecydowanie lepiej (jest oczywiście droższy). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2016 Yamaha RX-A850 prezentuje się jeszcze lepiej , bo ma dodatkowo klapkę. Niestety jest sporo droższy. Co do tego czy dopłata ma odzwierciedlenie w poprawie brzmienia zdania są podzielone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ImFunnyMan Napisano 11 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2016 Fakt, różnica w cenie jest zauważalna . Na swoim przykładnie wiem że do odsłuchiwanych Heco MS 500 A850 sensu niema, wystarczy seria 600/700, jednak przy Heco MS900 zdecydowanie lepiej dopłacić do A850. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilob514 Napisano 11 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2016 A850 to już wyższa półka cenowa bo różnicy jest 1000 zl w porównaniu do V779,więc chyba doskładam troche i wezmę 779 zamiast 679.Nie wiem też jakiej klasy są moje kolumny (Gale Moviestar-8 ohm 2 kolumny podłogowe po 120 watt ,2 głośniki surround po 60 watt i głośnik centralny 90watt).Tak więc czy były by różnice gdyby to grało z A850 lub V779 ciężko stwierdzić a chyba nie pojadę na odsłuchy ze swoimi kolumnami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2016 Myślę ze przy tych kolumnach nie warto dopłacać do jeszcze droższego amplitunera. Większy sens miał by zakup lepszych kolumn lub wzmacniacza stereo podłączonego pod kanały przednie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ImFunnyMan Napisano 11 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2016 Popieram, jeżeli nie zmienisz kolumn to weź serie 600. Zawsze możesz zataszczyć do salonu kolumny i podłączyć oba amplitunery (nie w tym samym czasie...). Zobaczysz wtedy czy warto dopłacać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2016 Jednak do V779 można w przyszłości podłączyć wzmacniacz stereo do zasilania kolumn przednich. Ja bym wskazał właśnie na ten lepszy , jesli jest w zasięgu finansowym.. Poprawa jakości dźwięku może być tą drogą większa niż zakup A850, przy porównywalnym koszcie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ImFunnyMan Napisano 12 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2016 Jednak dla mnie taka opcja nie wchodziła w grę ponieważ nie mam miejsca na dodatkowe "pudło" w postaci wzmacniacza, choć autorowi może pasować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2016 Jesli nie zamierasz dokładać wzmaka to 679. Bo roznica w brzmieniu jest niewielka.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts