przemo19 Napisano 4 lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 lutego 2016 Mam jedno małe pytanie czy diora ws 3541 pociągnie Canton GLE 470 ??? a jeśli nie to czy jest dobry model wzmacniacza ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 lutego 2016 To dość prosty i nieduży model wzmacniacza.Moc dość niska - więc będzie się bardzo "męczył" z tymi Cantonami.W okolicy 200zł można juz trafić coś zdecydowanie lepszego i mocniejszego.Chociaż oczywiście im większa kwota tym lepiej - można uznać że przyzwoity poziom to używany wzmacniacz za 500-1000zł.Pytanie tylko ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup wzmacniacza....Jeśli chcesz wiedzieć więcej - to podaj więcej szczegółów - zgodnie z "Pierwszymi postami..."Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo19 Napisano 5 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2016 Na wzmacniacz max mógłbym wydać 500 zł oczywiście mówimy tu o używanym . Mógłbyś podać jakieś propozycje wzmacniaczy do tych kolumn ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 lutego 2016 Nie chcesz rzetelnie odpowiedzieć? Tak jak należy napisać swój pierwszy post? To zapytam:Jakiej muzyki słuchasz, jaki dźwięk lubisz (charakter, barwa - jeśli wiesz)?W jakim pomieszczeniu będą pracowały te kolumny? Bo może wzmacniacz się nada, ale kolumny będą za duże albo za małe do danego pokoju?Jak daleko będą ustawione od ścian tylnej i bocznych i gdzie Ty będziesz siedział? Przydałby się rysunek.No i czy kupiłeś już te kolumny? Bo jeśli odpowiadając na kilka pytań, okaże się, że one nie są odpowiednie, to może wybralibyśmy inne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo19 Napisano 6 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2016 Słucham rocka i muzyki instrumentalnej najczęściej gry na skrzypcachPokój ma 16 m kwadratowych Kolumn jeszcze nie kupiłem ale preferuję raczej podłogowe od tylnej ściany będą ustawione ok 50 cm a od bocznej 120 cm pokój jest w kształcie kwadratu odległość od kolumn do słuchacza wyniesie +- 3 metry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 lutego 2016 Cantony wymagają dużo prądu aby nie gubić basu i nie dudnić. Szukaj starszych modeli Sony z serii ES, Pioneer 656, może Harman HK 680 chociaz do 500 zł bylby zapewne w złym stanie.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo19 Napisano 6 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2016 A jak sądzisz czy te kolumny nadadzą się do tego rodzaju muzyki i czy nie są za duże do takiego pokoju ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 lutego 2016 Mogą być te Cantony...Masz je w dobrej cenie?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo19 Napisano 6 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2016 na allegro 1500 nie wiem czy to dobra cena a wy jak sądzicie czy za te pieniądze można z nowych coś jeszcze ciekawego znaleźć z podłogówek ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 6 lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 lutego 2016 Cena tych Cantonów, powiedzmy znośna. Można by coś lepszego? Pewnie tak. Ale trzeba by trochę poszukać, może poczekać na okazję.Te nie są złe, choć może odrobinę za duże do 16 metrów. Ale jeśli rzeczywiście tak ustawisz jak napisałeś, to odległość od ścian prawidłowa.Możesz jeszcze co najwyżej popracować nad akustyką pomieszczenia.Te kolumny do rocka nadają się jak najbardziej. Są to średnio wyrafinowane, dynamicznie grające konstrukcje. Ale z odtworzeniem dobrej barwy skrzypiec będzie już mały problem. Według mnie zagrają trochę za sucho, nie oddadzą dobrze barwy tego instrumentu. Może lepiej poszukaj kolumn ESA, choćby tu: http://www.hifi.pl/gielda/audio-lista.php?grupa=kolumny1000Ostinato lepiej pokażą skrzypce, Vivace bardziej pójdą w kierunku rocka.Możesz także popatrzeć za Audio Academy Phoebe.Z bardziej komercyjnych konstrukcji zamiast tych Cantonów wolałbym chyba Magnat Quantum np. model 505.A wzmacniacz do takich kolumn polecam kupić lepszy. Na razie można grać na Diorze, ale rozglądać się za Rotelem (jaśniej i energetycznie), Fine Arts'em np. V 4, V 3. albo bardziej miękko i barwnie będzie ze wzmacniaczami TEAC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo19 Napisano 6 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2016 Dzięki za odpowiedzi jeszcze pomyślę nad waszymi propozycjami a jak coś mi jeszcze z pytań do głowy przyjdzie to dam znać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo19 Napisano 22 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2016 Niestety z tymi cantonami nie wyszło nic więc mam pytanie czy produkują jeszcze mission m34i ???? bo nigdzie nie mogę znaleźć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malipczuk Napisano 22 lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 lutego 2016 Cytat To dość prosty i nieduży model wzmacniacza.Moc dość niska - więc będzie się bardzo "męczył" z tymi Cantonami.W okolicy 200zł można juz trafić coś zdecydowanie lepszego i mocniejszego.Chociaż oczywiście im większa kwota tym lepiej - można uznać że przyzwoity poziom to używany wzmacniacz za 500-1000zł.Pytanie tylko ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup wzmacniacza....Jeśli chcesz wiedzieć więcej - to podaj więcej szczegółów - zgodnie z "Pierwszymi postami..."Pozdrawiam W ramach ciekawostki powiem, że 354 jest jednym z najlepszych polskich wzmacniaczy audio "okresu PRL" wyprodukowanych kiedykolwiek, chociaż wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, raczej nie nazwał bym go prostym... w stopniu końcowym są nowoczesne rozwiązania jak na polskie standardy, zaczerpnięte z hybrydy STK produkcji Sanyo na której ten model wykonany był pierwotnie (ws350) W przedwzmacniaczu podstawowej wersji (354) pracuje bagatela 6 układów scalonych, a cały wzmacniacz posiada ich aż 9. Osobiście naprawiałem/posiadałem kilka modeli 354 i po wyłączeniu korekcji barwy dźwięku ten wzmacniacz brzmi naprawdę fajnie! Tutaj można przeczytać artykuł na jego temat: TUTAJ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 22 lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 lutego 2016 Cytat Niestety z tymi cantonami nie wyszło nic więc mam pytanie czy produkują jeszcze mission m34i ???? bo nigdzie nie mogę znaleźć Seria m( Np. 31,32,33,34...) bywała czasami jeszcze w 2014r. Od bodaj 2013/ 2014 jest seria oznaczona mx np mx4.Są bardzo solidne, te nowsze nawet też, jednak ich brzmienie nie jest uniwersalne, bas i średnica jest masywna, ocieplona, a góra jest delikatna, plastyczna. Słucha się przyjemnie, nawet długi odsłuch nie męczy, ale nie jest to brzmienie super przejrzyste, analityczne i perliste, nie do każdego wzmacniacza i nie dla każdego. Jako jedyne kolumny do muzyki poważnej /instrumentalnej w ciemno to średnio, chyba że po wcześniejszym odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo19 Napisano 22 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2016 Szkoda bo niemam możliwości odsłuchu a moglibyście podać propozycję kolumn do 1600zł tylko nowe bo używanych w okolicy fajnych niema więc wolałbym propozycje nowych z nożliwością odsłuchu gdzieś w okolicy zamość lublin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 23 lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 lutego 2016 Cytat a moglibyście podać propozycję kolumn do 1600zł tylko nowe bo używanych w okolicy fajnych niema więc wolałbym propozycje nowych z nożliwością odsłuchu gdzieś w okolicy zamość lublin Dobrze że chociaż tu napisałeś o jaką okolicę chodzi (bo w avatarze nie ma ).Z nowych wybór bardzo ograniczony i trochę słaby( taga azur f60, Yamaha ns150, PPearl 25,), ale jakby 50-200zł nie robiło różnicy polecam Monitor audio bx5, Indiana line nota 550, STX electrino 150/250, Magnat quantum 675. W Lublinie masz bodaj dwa, a w Rzeszowie jeden salon audio, plus elektro-market, bo w okolicy która podałeś faktycznie skromnie jest, ale znalazłem ciekawe Dali suite 1,5, i potem bardziej budżetowe Dali blue 5005. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo19 Napisano 23 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2016 Z tego co się zapoznałem to lubię dzwięki ciepłe i jasne więc mam do was pytanie tóre kolumny zagrają właśnie tak z propozycją wzmacniacza używanego przypominam kolumny +-1600zł a na wzmacniacz +-500 za odp dziękuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 23 lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 lutego 2016 Jak dla mnie to bardziej kierunek na Magnat quantum 675, StX electrino, Monitor Audio bx5 ( z zaznaczeniem że ma też detaliczną górę), zresztą niemal o wszystkich wcześniej wspomnianych markach i modelach znajdziesz w necie informacje, testy etc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo19 Napisano 23 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2016 Dzięki w razie jakichkolwiek pytań w sprawie konkretnego wzmacniacza dam znać a za dotychczasowe odpowiedzi dzięki wszystkim forumowiczom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts