Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Koledzy, jestem zdecydowany na te Quantumy. Mam tylko dylemat - i tu proszę was o kolejną radę- Czy brać 675 czy dołożyć te 400zł więcej i kupić 677? Jak pisał MobyDick kolumny grają podobnie i czy lepiej kupić 675 i zaoszczędzić te 400zł- np. na przewody czy brać 677?
Dzięki raz jeszcze za cierpliwość i oczekuję na odpowiedź.
Pozdrawiam
Artur
Napisano
Cytat

Różnica pomiędzy tymi kolumnami jest tak niewielka że warto dopłacić jedynie wtedy gdy lubisz słuchać często ekstremalnie głośno.

Dzięki, i to chyba zamyka temat....biorę 675. Dziękuję za wszystkie rady icon_smile.gif
Napisano
Różnica ceny między 675, a 677 nie jest, aż tak duża jak piszesz, a salon jednak masz duuży i brałbym 677.
Czy zaoszczędzone pieniądze automatycznie na kable za 400 zł i tak na na początek, no nie wiem... pobaw się lepiej ustawieniem i akustyką salonu, bo jak duży salon, to dużo do roboty.
Quantumy mogą pokazać nieco inne przmienie ze względu na sposób podpięcia pod sekcję High, lub Low .
  • 1 year later...
Napisano (edytowany)
Dnia 26.02.2016 o 20:28, kajtek99 napisał:

Oczywiście, jak tylko mi zagra - opiszę wrażenia. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Witam, po przerwie...:1_grinning:.

Obiecałem opisać wrażenia ale jeszcze trochę się wstrzymam. Z planów wyszło tylko tyle że stałem się posiadaczem nowego gramofonu Audio-Technica 120. Spięte z tym co miałem: amplituner Onkyo i zarżnięte kolumny:2_grimacing:...też Onkyo..(modele opisywałem w pierwszych postach), więc radość jest mocno połowiczna. Zakup kolumn musiałem odłożyć w czasie i ten czas nareszcie nadszedł. I ponownie proszę o radę...wybieram z dwóch modeli:

1. Magnat Quantum 677- na które już byłem w 99% zdecydowany ale pojawił się temat:

2. STX ELECTRINO 250- o których sporo dobrego w sieci

niestety, żadnych z tych kolumn nie dane mi było usłyszeć osobiście, dlatego proszę o wszelkie sugestie i rady. Z góry dzięki

Edytowano przez kajtek99
Napisano
Dnia 18.12.2017 o 20:44, kajtek99 napisał:

...tak tylko odświeżam, może ktoś się zlituje i coś napisze...o.O

W ostatnim czasie słuchałem STX Electrino 250 z Pioneer SXN30 i powiem że było całkiem dobrze, mogę je jedynie porównać z Magnat 753 i Indiana Line Tesi 561 i 542 i dźwięk był w sumie u nich najlepszy, jak dla mnie wyrazista góra i dół, żywiołowe, brakowało mi jednak trochę szerszej sceny - i posłuchałem jeszcze Heco900 no i to było takie uzupełnienie wszystkiego, i padło  jednak na Heco900 i zostały w domu, nie mniej STX Electrino 250 są bardzo ciekawe.

Wiem jedno - kupowanie bez odsłuchu wg mnie mija się z celem, co pasuje innym w większości przypadków może nie pasować Tobie, warto poświęcić czas na odsłuch.

Pozdrawiam

• 3 years later...
Napisano

Witam ponownie szanowne grono po 4 latach 🙂 . W kilku żołnierskich punktach:

1.Podsumowując ostatnie posty to mój obecny zestaw składa się z  amplitunera ONKYO TX-DS575X, gramofonu AUDIO-TECHNICA AT-LP120 (z fabryczną wkładką) i głośników Magnat Q 677 oraz subwoofer Onkyo SKW 320(rzadko załączany). Sprzęt obecnie rozstawiony w pokoju 20m2. 

2.Winien jestem odpowiedź koledze MobyDick (post z 24 lutego 2016) odnośnie wrażeń z odsłuchu tego zestawu. No cóż, jak było pisane gdzieś powyżej to faktycznie szału w stereo z tym amplitunerem nie ma. Odsłuch z CD (Panasonic DMR-EH55 lub Grundig - oba to nadrywarki DVD)powiedzmy, że może być akceptowalny. Radio również może być, natomiast jeżeli chodzi o gramofon to bez względu jak go zepnę z ampli (phono czy liniowo) to gra przeciętnie i wydaje mi się, że podpięte kolumny nie pokazują swoich prawdziwych możliwości.

3. Jestem zdecydowany na wymianę wzmacniacza i tutaj zwracam się z prośbą o sugestie jaki sprzęt będzie pasował do spięcia z moimi kolumnami. Budżet to 2-3k. stereo 2.0 lub 2.1 . Chciałbym również żeby wzmacniacz miał łączność wi-fi, bluetooth i radio internetowe. 

4. Moje preferencje wymienione w temacie: "Lubię basy ale nie dudniące, tylko wyraźne- takie żeby nie ograniczały słyszalności pozostałych pasm. Chciałbym, żeby góra nie była męcząca, tylko czysta i wyraźna ale oczywiście nie dominująca. Dominujące mają być średnie tony, uzupełnione przez wyraźny głęboki bas i nieświdrujące ucha 'piszczałki'. "(słucham głównie rocka, metalu, muzyki filmowej i instrumentalnej"

Napisano (edytowany)
49 minut temu, kajtek99 napisał:

gramofon to bez względu jak go zepnę z ampli (phono czy liniowo) to gra przeciętnie i wydaje mi się, że podpięte kolumny nie pokazują swoich prawdziwych możliwości.

Masz oryginalną wkładkę - możesz poprawić zmieniając ją na lepszą. To powinno wiele zmienić. Niemniej zmiana wzmacniacza zrobi robotę natomiast zmiana wkładki niezbędna.

49 minut temu, kajtek99 napisał:

Chciałbym również żeby wzmacniacz miał łączność wi-fi, bluetooth i radio internetowe.

W założonym budżecie i z powyższymi wymaganiami co najwyżej używane yamaha rn602 albo denon dr800h. Jęzeli uda Ci się w okolicy 3k to bierz yamaha rn803d szczególnie w kwestii oczekiwań co do basu. 

Edytowano przez Matt Daemon
Napisano (edytowany)

Cześć, to również mój pierwszy post i dotyczy podobnego tematu, więc postanowiłam się tutaj wkleić. ;) Poszukuje głośników - najlepiej coś vintage’owego/starego, ale jestem też otwarta na inne rozwiązania.

Posiadam gramofon Denon DP 45F z oryginalną wkładką i wzmacniacz Pioneer SX 424. Obecnie podłączone są jakieś oldschoolowe głośniki Pioneer z mocnym basem, ale potrzebuję zmiany. Czegoś mocniejszego, pewnie też o większej mocy. Słucham muzyki naprawdę różnej, więc nie chce wymieniać gatunków - może dodam, że jest to muzyka głównie instrumentalna. Jeśli chodzi o brzmienie to preferuje basowe. 

Słucham w salonie, który ma około 45 m2 - dość wysokie pomieszczenie, niekoniecznie o prostych ścianach (nadbudówka). Głośniki działają tylko z gramofonem/Spotify, nie używam ich do innych sprzętów i tak pewnie zostanie.

Czy jesteście w stanie polecić jakieś rozwiązania do tego zestawu? :) Będę wdzięczna! 

Edytowano przez kitsune_lands
Napisano
6 godzin temu, Matt Daemon napisał:

W założonym budżecie i z powyższymi wymaganiami co najwyżej używane yamaha rn602 albo denon dr800h. Jęzeli uda Ci się w okolicy 3k to bierz yamaha rn803d szczególnie w kwestii oczekiwań co do basu. 

Dzięki za odpowiedź. Ja również przyglądałem się tym dwóm wzmacniaczom. Obydwa w podobnym budżecie 3-3.4k tylko yamaha jest praktycznie niedostępna a Denona można jeszcze kupić. Tylko czy warto czekać na powrót na rynek Yamahy czy iść w Denona? A może jeszcze jakiś inny brać pod uwagę? Np. Pioneer SX-N30? Może ktoś to porównać?

Napisano
57 minut temu, kajtek99 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Ja również przyglądałem się tym dwóm wzmacniaczom. Obydwa w podobnym budżecie 3-3.4k tylko yamaha jest praktycznie niedostępna a Denona można jeszcze kupić. Tylko czy warto czekać na powrót na rynek Yamahy czy iść w Denona? A może jeszcze jakiś inny brać pod uwagę? Np. Pioneer SX-N30? Może ktoś to porównać?

Kup Yamahę używaną. Nie starszą niż rok ģóra 1.5 roku. Będzie jeszcze na gwarancji.  

2 godziny temu, kitsune_lands napisał:

Posiadam gramofon Denon DP 45F z oryginalną wkładką

Wymiana wkładki to pierwsza rzecz na jaką powinnaś postawić.  Koledzy tu na forum zapewne pomogą w doborze kolumn do tego wzmacniacza.

Napisano
7 godzin temu, S4Home napisał:

Jesli quantum zostają to polecam Denona DRA 800 , Magnata MR 780. A jeśli może być używany wzmacniacz to jest kilka ciekawych propozycji w tym budzecie.

Piotr

Właśnie dzisiaj czytałem o MR 780 i nawet używka jest na giełdzie forum za 2.2k. Nowy jest do kupienia za 2.7-2.8 więc różnica niewielka. Co prawda nie ma Wi-Fi ale chyba mógłbym sobie odpuścić. Będę wdzięczny za podpowiedzieć jak ten Magnat ma się do Denona DRA800 i Yamahy RN-620?