Angel Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 W sumie brak pilota, to nie tragedia. Można poszukać oryginalnego albo kupić uniwersalny i nim obsługiwać. Można też chyba zainstalować jakąś aplikację na smartfona i nim sterować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrytyt Napisano 10 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Oczywiście że to nie tragedia, ale fajnie jakby oryginalny pilot był. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Jeśli wzmacniacz by został na dłużej u Ciebie. A podejrzewam, że jak Ci się spodoba, to zostanie, możesz spokojnie szukać na Allegro i Ebayu takiego pilota. Trafiają się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Cześć.Jaka cena wzmacniacza, możesz podać link do aukcji ? Ciekaw jestem jak jego stan.MF E100 polecam, świetny sprzęt. Z tym piecem nic tylko z czasem szukać lepszych kolumn. A pilot to kwestia kilku złotych, mój znajomy używa uniwersalnego i wszystko działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
passo Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Hej,tyrytyt, zdjęcia chyba dotarły ?Wzmacniacz z ogłoszenia kupiłem w połowie zeszłego roku na ebayu.Po jego przybyciu miałem wrażenie, że jeden kanał gra minimalnie ciszej.Ponieważ wzmacniacz był w oryginalnym stanie, bez napraw, serwisu i modyfikacji, stwierdziłem, że w takim razie oddam go na przegląd, może wymianę kondensatorów.Elektra znalazła się u Pana Kałuży w Milanówku, który kiedyś pracował zdaje się w serwisie dystrybutora MF, miał u siebie wiele tych wzmacniaczy i z tego co wiem, jest jednym z lepszych specjalistów od naprawy sprzętu Audio w kraju.Stwierdził on, że wzmacniacz jest jednym z lepiej zachowanych egzemplarzy jakie widział i parametry podstawowych części elektronicznych są w normie, wobec czego np. wymiana kondensatorów nie jest potrzebna, może za kilka lat.Wymienił tylko kilka mniej istotnych części, które wymienić było trzeba no i naprawił potencjometr głośności, który był przyczyną lekkiej nierówności kanałów.Zaproponował mi też usunięcie gniazdka słuchawkowego, ponieważ przechodzi przez nie sygnał z każdego źródła dźwięku i to może pogarszać dźwięk.Zgodziłem się na to. Otwór jest zaklejony czarną taśmą, widać to na jednym ze zdjęć, a samo gniazdko mam jakby co.Wzmacniacz wrócił do mnie, kanały grają równo, wszystko niby w porządku ale zauważyłem lekkie buczenie z głośnika niskotonowego, na które wcześniej nie zwróciłem uwagi. Słychać to tylko jak się przyłoży ucho do głośnika.Wzmacniacz wrócił więc do Pana Kałuży, ale on pomierzył wszystko jeszcze raz i stwierdził, że wszystko jest ok, jest to bardzo ciche i tak może być, może to wynikać z bardzo wielu rzeczy w tym np. kiepskiej jakości prądu.Byc może gdzie indziej tego wcale nie będzie.Co do pilota to mam uniwersalnego, który go nie najgorzej obsługuje, mogę go dołączyć.Pełna transparencja Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Passo, świetny opis, ale jestem skołowany.... To czyj jest to temat i kto szuka sprzętu, bo nie wiem ocb ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
passo Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Temat nie jest mój, Elektra i ogłoszenie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 A to przepraszam. Masz tą Elektrę na Allegro ? Gdzie ona jest ? E100 tak ? Jaki stan ? Jaka cena ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
passo Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Na hifi.pl, stan powyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Wszystko jasne. Za takie pieniądze trudno znaleźć równie dobry wzmacniacz. Tym bardziej że źródło pewniak.Do tego polecam Epos ES 14, wiem co mówię, taki zestaw stoi obok mnie, magia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 A czemu sprzedajesz? Z powodu buczenia, czy jakiś inny wzmacniacz masz na oku? Zielak, Ty żyjesz? Miło Cię widzieć na forum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
passo Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 No właśnie, dobre pytanie.Nie jestem bardzo przekonany do tej sprzedaży.Chyba jeszcze chcę wypróbować MAP 105, ale jak pisałem to buczenie to może być kwestia prądu i może być z nim to samo.Miałem już droższe trochę wzmaki, ale w skrócie stwierdziłem, że się "cofnę" i będę zbierał na coś z poziomu 5 tys. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Jarek, ledwo , ale żyję, miło że pytasz .No właśnie trochę to dziwne że buczy, zapewne/może/nie wiadomo kondy ??? U mnie w E 10 po zmianie kondensatorów, pojawił się dziwny dźwięk, gwizd, w momencie wyłączania wzmacniacza kiedy jest włączony na phono. I na innym źródle się to nie pojawia, tylko na phono. Może one takie wrażliwe na jakiekolwiek zmiany . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Można też wypróbować takie urządzenie od Tomanka, kurczę nie pamiętam w tej chwili jak się nazywa. Może ktoś przypomnie?Nie kosztuje dużo, włącza się to pomiędzy gniazdko a kabel zasilający wzmacniacza. Nieraz pomaga przy takim właśnie buczeniu.Można to urządzonko wypożyczyć do odsłuchu i oddać jeśli nie pomoże. Płaci się tylko za przesyłkę w obydwie strony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Może chodzi Ci o DC Blocker, Tomanek ma też listwy z wbudowanym DC, które różnią się trochę ceną od standardowych pozycji. Nie wiem jak działa, nie testowałem.U mnie na innego typu problemy z sieci pomógł Gigawatt PF-1, którego użyczył mi RoRo (Dzięki ) na bardzo długi czas i wiem, że taka listwa jest warta inwestycji do systemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrytyt Napisano 10 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Widzę, że wzmacniacz mocno ożywił wątek @f1angel Podejrzewam że masz na myśli kondycjoner.@passoDzięki za wyczerpujący opis. Zdjęcia dotarły, dzięki. Stan wizualny jest bardzo dobry. Właśnie zastanawiało mnie co ta taśma tam robi, teraz się wyjaśniło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Właśnie chodzi o DC Blocker. Masz rację Sebastian. Kondycjoner to urządzenie bardzo drogie. Mam tu na myśli prawdziwy kondycjoner a nie takie różne ustrojstwa, które czasami tak się niewłaściwie nazywa.Swoją drogą listwy Gigawatt'a i inne solidne tego typu konstrukcje, to rzecz warta uwagi. Ja używam filtrów Shuniata Research Hydra model 2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Nie namawiam, ale jest to piecyk, który potrafi udowodnić, że nie tylko kolumny mają wpływ na brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Dlatego polecałem ten wzmacniacz, bo wiem co on jest wart. Ale żeby nie było, że robimy tu za naganiaczy dla Passo A tak w ogóle, to obydwaj moglibyście trochę częściej tu zaglądać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Cytat Chyba jeszcze chcę wypróbować MAP 105, ale jak pisałem to buczenie to może być kwestia prądu i może być z nim to samo.Miałem już droższe trochę wzmaki, ale w skrócie stwierdziłem, że się "cofnę" i będę zbierał na coś z poziomu 5 tys. Passo.Za tyle to kupisz pięć AA MAP-105 No chyba że wyszedł inny wzmacniacz o takim samym oznaczeniu...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 MAP 105 jest bardzo dobrym wzmacniaczem. Lecz na pewno nie efektownym. Można go docenić dopiero po dłuższym słuchaniu.Jest niesamowicie muzykalny. Ale chyba jednak E 100, to wyższa klasa. I jemu muzykalności też nie można odmówić. Ogólnie więcej do zaoferowania ma jednak MF. Choć AA poza ponadprzeciętną muzykalnością dysponuje jeszcze naprawdę mocnymi niskimi tonami.A jaki wzmacniacz można kupić za 5kzł? To zupełnie inna bajka. Na pewno jakiś świetny tranzystorowiec jak Lavardin IS czy Sugden A21a albo nawet 21 SE także można już zacząć myśleć o naprawdę dobrej lampie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Proponuję skończyć OT i wrócić do tematu kolegi TyrytytA co do kondycjonerów, listew i DC-Blockera:DC-Blocker jest sprzedawany jako oddzielne urządzenie (koszt rzędu 200zł) albo już w listwach Tomanka - TAP6 (6 gniazdek) oraz TAP8 (8 gniazdek). W przypadku obu rodzajów listw 2 gniazda są z DC-Blokerem.No i obie listwy występują w odmianach z DC-Blokerem i bez niego...PozdrawiamPS. Obu dawno nie widzianych Kolegów witam po przerwie zimowej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
passo Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2016 Odezwę się do Ciebie Roro, sprawie tego offtopic, może przeniesiemy cześć dyskusji o wzmacniaczu dla mnie do mojego wątku starego?Ale jeszcze muszę w temacie tej Elektry napisać tutaj, bo po pierwsze to miałem u siebie jakiś czas temu listwę Tomanka TAP8 z dwoma DC blockerami i ją zwróciłem, bo to nic nie pomogło.Po drugie przypomniałem sobie jeszcze o jednej rzeczy. Tak jak jak u Zieluwida u mnie kilkanaście sekund po wyłączeniu wzmacniacza, pojawia się cichy dziwny dźwięk na chwilę.Ale u mnie jak pisałem kondy nie były wymieniane. I właśnie myślę, że może jednak warto by to jednak zrobić wcześniej a nie później.Napisałem to tutaj, żeby dokończyć opis stanu wzmacniacza dla autora wątku skoro już zacząłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2016 Cytat Odezwę się do Ciebie Roro, sprawie tego offtopic, może przeniesiemy cześć dyskusji o wzmacniaczu dla mnie do mojego wątku starego? Po prostu napisz kolejne posty w swoim wątku - a tutaj podaj link.A my czekamy na przemyślenia Tyrytyta ...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrytyt Napisano 11 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2016 Tyrytyt przemyślał sprawę i doszedł do wniosku, że zainwestuje w MF @passoobjaw ten był od samego początku czy pojawił się dopiero po jakimś czasie od przeglądu u Pana Kałuży? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts