Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Do niedawna byłem szczęśliwym użytkownikiem ampitunera Pioneer VSX-D814. Po przeprowadzce podłączam wzmacniacz, chce uruchomić funkcję MCACC (przy pomocy mikrofonu ustala i konfiguruje odległość głośników) i nie działa jeden tylny głośnik.. trochę się jeszcze pobawiłem, odkryłem że podczas testu jeden kanał tylny nie działa, a drugi jest emitowany na oba tylne głośniki. Nie ma lewy- prawy, tylko np. lewy nie działa, a prawy idzie na obie kolumny. Sprawdziłem podłączenia, wszystko ok. Test kończy się komunikatem "ERR 5CH", a w normalnym użytkowaniu (np. z blu-rey, gry z komputera w DTS, rozszerzone 6-kanałowe stereo) żaden tylny nie działa. Proszę o pomoc.
Napisano
To normalne. Jeśli system jest ustawiony jako 6 kanałów , wtedy tylny jest 1 głośnik ( centralny tylny ). Dźwięk zwykle ustawia się jako 2, 3, 4, 5, 6 lub 7 kanałów z ewentualnym rozszerzeniem o subwoofer i wtedy jest 2.1 , 3.1 , 4.1 , 5.1 , 6.1 lub 7.1 .
Napisano
W którym miejscu masz ustawione 5.0 ? Wejdź w ustawienia i zobacz jak są przyporządkowane głośniki powinna tam być taka opcja. Ewentualnie może ona być pod nazwą matrix 6.1
Jak nie pomoże spróbuj jak radzi kolega wpiąć w inne tyły.