spinacz66 Napisano 8 lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 lipca 2016 Czy przy wymianie samego subwoofera w zestawie muszę przeprowadzać jeszcze raz kalibracje w amplitunerze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 lipca 2016 Oczywiście że jest to wskazane. Jeśli chcesz nie musisz w ogóle przeprowadzać kalibracji. Możesz wszystko ustawiać na słuch. Praktyka jednak pokazuje że zwykle nawet korekty , które mają dostosować brzmienie systemu do naszych oczekiwań po kalibracji przynoszą złe skutki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 lipca 2016 Udostępnij Napisano 10 lipca 2016 Tak.Tak samo jak zmiana ustawień suba także powinna być poprzedzona kalibracją.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 23 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2016 Wymieniłem przody ns STX F130n na większe monitory paki nie wchodziły w grę z braku miejsca cały zestaw mam oparty na STX central i tyły udało wypożyczyć mi się też u mnie w mieście Magnata Sub302A i po kalibracji przody ustawił mi na "duże" ale przestawiłem na "Małe" a zwrotnice ustawił mi na 110Hz i moje pytanie do was jest takie czy jak przestawiłem na "Mały" czy zwrotnice dać na 120Hz czy pozostawić jak Yamaha ustawiła po kalibracji.Czy te 10Hz da coś? Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego zestawu na 20m jest głośno,dynamicznie i szczegółowo sub daje mocny bas i w połączeniu z STXami z całym zestawem bardzo ładnie sie zgrywa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 lipca 2016 Udostępnij Napisano 23 lipca 2016 To przy jakiej częstotliwości będziesz miał podział pomiędzy frontami i subwooferem , sam możesz wybrać i powinieneś zdecydować o tym na podstawie prób. 10 Hz za dużo tu nie zmieni przy takim zestawieniu kolumn. Rejon 100 Hz to zakres przy którym emitowana jest zwykle największa moc przy muzyce z udziałem perkusji. Jest to zakres przy którym najwięcej energii oddaje stopa perkusyjna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 23 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2016 Zapomniałem dodać że przed zakupem dzwoniłem do stx i się pytałem i powiedział mi że bas w nich zaczyna się od około 80-100hz więc myślę żeby tak pozostawić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 lipca 2016 Udostępnij Napisano 23 lipca 2016 W niektórych amplitunerach brak jest możliwości wyboru częstotliwości podziału pomiędzy subwooferem i resztą kolumn. Dla analogowych systemów Dolby Pro Logic tą wymaganą częstotliwością było 100 Hz . Dla systemów cyfrowych podział ustalono na 80 Hz i zapewne głośniki centralne , które masz spełniają te warunki. Jednak dalsze przesuwanie częstotliwości podziału w górę odciąża je od dużych amplitud pracy ich głośników niskotonowych. 110-120 Hz to dość rozsądna wartość dla kolumn które masz. Z powodzeniem możesz eksperymentować z podziałem w granicach 80-160 Hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 23 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 lipca 2016 Tak u mnie jest jedno odcięcie dla kolumn w ampku poniżej tej wartości przejmuje pasmo sub.Dzięki za info zostane jednak przy 110hz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 24 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 lipca 2016 Czy jak ja mam w ampie ustawienie fazy 0-180 a w subie nie czy podczas kalibracji amplituner ustawia sam?Bo mam ustawioną na Normal-nie odwrócona jak rozumiem na 0 taka sama była fabrycznie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 lipca 2016 Jeśli dźwięk się zgrywa to ustaw fazę tak jak jest. Możesz także ustawić osobne pasmo na sub i fronty tak aby te pasma na siebie nachodzily. Jeśli kolumny grają to pasmo uzyskasz podbicie w tym zakresie.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 25 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2016 A jak bedzie lepiej w KD ustawienie na subie odcięcia też na 110hz jak w kolumnach czy jak trabią w poradnikach i instrukcjach głośność na 12H zwrotnica na max i kalibracja bo jak tak zrobiłem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 lipca 2016 Podczas kalibracji fazy głośników powinny zostać ustawione automatycznie i z znacznie większa dokładnością niż 0 lub 180 stopni. Jeśli jednak któryś z głośników podłączyłeś przed kalibracją niewłaściwie , powinieneś o tym zostać poinformowany przez amplituner. Taki głośnik należy podłączyć właściwie i po tym wykonać kalibrację powtórnie. Ustawienie w subwooferze głośności na połowę głośności to pewne uogólnienie. Subwoofery różnych producentów mogą różnić się czułością wejścia. Niektóre mogą mieć nawet 2 wejścia o różnej czułości. Jeśli ustawisz natężenie dźwięku w subwooferze ciszej , wtedy amplituner skalibruje go tak ze będzie przesyłał silniejszy sygnał z jego wyjścia. Na skutek tego będziesz miał niszy przydźwięk z przewodu. Musisz się jednak zmieścić w zakresie regulacyjnym amplitunera. Jeśli głośność w subwooferze będzie ustawia zbyt duża, może się okazać że się okazać ze kalibracja nie będzie w stanie go przyciszyć do właściwego poziomu. Również jeśli zbytnio przyciszysz subwoofer , wtedy kalibracja może nie być w stanie ustawić właściwej głośności. Dlatego warto poeksperymentować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 mi po kalibracji wyciszył sub -2,5dB ale go podgłosniłem tak samo jak centrala i tyły.Przody zostawiłem w spokoju.A czy jak podłosni się level wejścia w ampie dla suba to sub gra głośniej jak rozumiem i przesył mocniejszy sygnał czy jak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 Wygląda na to że źle zrozumiałeś. Poziom głośności ustawia automatycznie kalibracja. Gdybyś na subwooferze ustawił aby grał ciszej , wtedy układy kalibracji skorygowały by to i ustawiły poziom np. +4 dB. Wtedy subwoofer będzie grał tak samo głośno jak przy innym jego ustawieniu głośności po kalibracji. Wtedy jednak będzie do niego docierał silniejszy sygnał i poziom zakłóceń z przewodu będzie niższy w stosunku do silniejszego sygnału. I odwrotnie jeśli ustawisz głośniej regulację subwoofera , wtedy amplituner wysyła słabszy sygnał aby to skompensować i przydźwięki są silniejsze.Dlatego wskazane było by ustawienie głośności na subwooferze nieco ciszej i skalibrowanie systemu jeszcze raz. Generalnie im niżej ustawisz głośność na subwooferze i zmieści się to z zakresie regulacji amplitunera , tym lepiej. Ewentualnym problemem może być sytuacja gdyby amplituner nie był w stanie skompensować ustawienia regulacji subwoofera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 Dla ścisłości podgłosniłem level w amlitunerze dla kanału suba tylko.Na subie mam ustawiony volum na 12h i tam nic nie podgłasniałemTo jak podgłosniłem level w ampku na + to zagra głośniej i mocnieszy sygnał dostanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 Nie o to chodzi!!!!!!!Chodzi o to aby ustawić w subwooferze najniklejszy poziom głośności który skompensuje amplituner poprzez kalibrację, a nie o to żebyś ustawiał głośniej niż ustawi poziom sam amplituner.Powinieneś ustawić poziom głośności np. na 9 lub 10 i wtedy spróbować skalibrować.Istotne wtedy jaki poziom ustawi amplituner. Ważne aby wartość ta nie przybrała wielkości maksymalnej.Gdyby tak się stało, należy zrobić głośniej ( na subwooferze ) i skalibrować po raz kolejny.Nie chodzi o to abyś miał w ustawieniach wszystkie głośnika na 0. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 no zmniejsze i skalibruje ale znowu mi zetnie.To level podgłosnie jak mam teraz w ampku +10dB(max) dla suba bo na -2,5 grał znacznie ciszej mniej dynamiki.Na +10 jak odpaliłem Szeregowca Rayana to wybuchy trzęsą pokojem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 Do regulacji barwy i tego typu efektów służą odpowiednie regulatory( barwy lub korektor graficzny - jeśli są potrzebne ) . Amplitunery mają zwykle ustawienia do oglądania filmów itp. . Często warto z nich skorzystać.Dodanie głośności subwoofera często prowadzi do tego że subwoofery są be i lepiej wszystko graj jeśli go brak ( no bo wtedy niema czym popsuć brzmienia ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 level to nie jest regulator barwy.EQ ustawił mi przy kalibracji i tego nie ruszam.Level podgłaśnia tylko kanały w danym głosniku o to mi chodzi ja mam +3cetnral a tyły +3 i +6 bo mam nie równo rozstawionea sub na +10dB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 No chyba jednak używasz regulacji głośności level dla subwoofera dla zmiany barwy dźwięku, bo masz go ustawionego 12,5 dB głośniej niż ustawiła go kalibracja systemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 instrukcji nic nie ma że pod głośnienie kanału(funkcja Level) zmienia barwę dźwięku.Do barwy dźwięku mam tylko EQ a inne typu virualbass,Extra bass mam na off po kalibracji w tych funkcjach piszę o zmianie barwy bo je podbja i zmienia tonalnie tak pisze u mnie w manualu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 No to musisz wiedzieć że zmiana głośności w jakimś zakresie pasma to właśnie zmiana barwy, a subwoofer obsługuje u Ciebie pasmo do 110 Hz. Może lepiej skorzystać ( czasami ) z tych opcji które masz na of . Może nie wszystko na raz. Ale warto je wypróbować, przy ustawieniu subwoofera tak jak powinien być ustawiony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 znaczy zaczyna pracę od110hz w dół sub a kolumny od 110 w górę?Bo jak dobrze wyczytałem w manualu głosniki ustawione na małe to całe pasmo poniżej wartości 110hz w dół przejmuje całe sub. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 26 lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 Taki jest właśnie sens ustawiania częstotliwości odcięcia na subie i przypisanie wielkości kolumn (małe, duże).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 26 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 lipca 2016 Na subie mam zwrotnice ustawioną na max przy kalibracji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts