pitermaniak32 #1 Napisano 29 sierpnia 2016 Witam, chciałbym połączyć kino domowe z komputerem PC. Mam zamiar zrobić to za pomocą zwykłego kabla JACK 3,5mm z użyciem adaptera TOSLINK wtyk - JACK gniazdo. Pytanie czy będę miał przez to duże straty sygnału, czy jest różnica w użyciu kabla optycznego i adaptera TOSLINK gniazdo - JACK wtyk, ewentualnie jeśli takie adaptery nie są najlepszej jakości mogę kupić jakiś dobry kabel TOSLINK-JACK. Tak więc czy poprzez powyższe rozwiązania uzyskam dobry sygnal czy też musze kupić kartę muzyczną z wejściem TOSLINK. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Simson #2 Napisano 29 sierpnia 2016 Nie napisałeś co to za kino domowe i jakie wyjście audio masz z komputera. Połączenie za pośrednictwem jack jest jednym z gorszych połączeń. Najlepszym wyjściem może będzie kupno zewnętrznego DAC (przetwornik cyfrowo analogowy), który będzie miał wyjście do amplitunera (nie wiadomo co tam masz i nie wiadomo, czy DAC wówczas jest konieczny). Na pewno kupno karty dźwiękowej z wyjściem (nie wejściem) optycznym będzie dobrym ruchem, z reguły czym drożej tym produkt będzie lepszy. Jaki masz amplituner i czy masz tam cyfrowe wejścia ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #3 Napisano 29 sierpnia 2016 Jak rozumiem, masz w komputerze wyjście cyfrowe mini-jack w standardzie SPDIF i stąd chciałbyś wyjść przejściówką na toslink? Bo jeśli jest to wyjście analogowe to nie ma takiej opcji. Co do jakości - trudno powiedzieć czego oczekujesz. Jeśli podłączysz to do kina domowego za 2000zł, będzie ok. Jeśli za więcej to jest to słaba opcja, powinieneś korzystać z wyjścia HDMI, ktore pozwala na transfer wyższych standardów dźwięku. O ile filmy, które oglądasz to coś lepszego niż podstawowe 5.1 w AC3. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pitermaniak32 #4 Napisano 29 sierpnia 2016 Mój amplituner to leciwa już yamacha RX-V450. Robię remont i zmieniam wszystkie sprzęty, a nie będę jej wyrzucać, gdyż przyda mi się w pokoju. Ma ona dwa wejścia optyczne i jedno coaxial. W komputerze mam zwykłe wyjścia 6xJACK 3,5mm z zintegrowanej karty dźwiękowej w płycie głównej MSI z87-g43 gaming. Nie znam się zbytnio na tym, więc powiedzcie jak to wszystko podłączyć, żeby dźwięk był lepszy niż poprzez kabel JACK - 2x RCA wpięty w przednie wejście amplitunera. Z góry dziękuje za pomoc Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #5 Napisano 29 sierpnia 2016 Bez dokupienia karty dźwiękowej z wyjściem optycznym lub zewnętrznego przetwornika DAC USB nie ma takiej możliwości. Chyba, że kupić trochę lepszy kabel jack - 2xRCA. Być może korzystasz z czegoś co jest źle zrobione i kupno odrobinę droższego może poprawić sytuację. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pitermaniak32 #6 Napisano 29 sierpnia 2016 Coś takiego będzie odpowiednie?http://allegro.pl/dac-usb-bb-pcm2704-spdif...6448833212.htmlNie chce wydawać jakichś dużych pieniędzy na ten przetwornik, więc jeśli taki do 100-150zl nie wchodzi w gre to raczej podłacze to poprzez przednie wejscie. Oceńcie ktore rozwiazanie bedzie lepsze Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rms.pl #7 Napisano 30 sierpnia 2016 Chip na którym jest zrobiony DAC jest dobry w tej groszowej cenie, ale jak to zagra. Pojęcia nie mam. Upewnij się że możesz zwrócić w ciągu 14 dni, kup i sprawdź. W razie czego poniesiesz koszt 12zł wysyłki paczki na poczcie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Simson #8 Napisano 30 sierpnia 2016 Zgodzę się co do dac lub kary dźwiękowej, kabelkiem samym zapewne wiele się nie poprawi.Dac jest tani, a w takich urządzeniach cena często jest odzwierciedleniem jakości.Może lepiej pomyśleć nad używaną karą dźwiękową, których jest dość sporo na rynku wtórnym ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #9 Napisano 30 sierpnia 2016 Witaj,Na pewno zagra to lepiej niz obecne połączenie. JAk koledzy wyżej wspomnieli Jack to jedno z gorszych wyjsc w komputerach. Ten przetwornik wydaje się byćok. Możesz też poszukać wewnętrznej karty dzwiekowej z wyjsciem optycznym lub coaxialnym. Rozwiązanie powinno kosztować tyle samo. A zamkniesz je wewnatrz obudowy.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pitermaniak32 #10 Napisano 30 sierpnia 2016 Ok dzięki koledzy za pomoc. Wiem co robić, temat do zamknięcia. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach