Hoo-Lec Napisano 10 listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 listopada 2016 Witam serdecznie, Buduje dom i wywalczyłem z żoną, że w naszej sypialni będzie stał mój zestaw stereo Czytając ostatnie posty pojawiające się na forum dotarło do mnie jak wielką rzeczą jest odpowiednia akustyka pomieszczenie, tu wielkie podziękowania dla kolegi f1angel za linki do artykułów. Projekt kupiony pokoje przydzielone więc zostaje tylko adaptacja tego co mam w załączniku pdf z dwoma wariantami. Sprzęt: Pioneer QX 9900 Kolumny KEF Q100 ( był plan żebi zmeinić ale w ciągu najbliższego roku jednak nie) kable WireWorld Solstcie 7 Dac Rega źródło BT FX Audio BL muse 01 Oczywiście inne propozycje ustawień rozważę. Uklad_sypialni.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 10 listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 listopada 2016 Według mnie lepszym jest wariant 1, gdyż łatwiej odsunąć kolumny od tylnej ściany na odpowiednią odległość, a nie będzie to przeszkadzało w przechodzeniu przez drzwi pokoju. Poza tym to bardzo podobny układSkoro dotarłeś do linków f1angel'a więc nic nie trzeba pisać o trójkącie odsłuchowym, dywanach, półkach z książkami, ewentualnie o ustrojach akustycznych?Tu trochę napisałem o adaptacji akustycznej:http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry164607 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 listopada 2016 Wariant 2 nie zapewni prawidłowego stereo. Za jedna kolumną jest duża otwarta przestrzeń. Za drugą nie i nie wiem jak blisko stała by rogu. Odpada.Wariant 1 wygląda lepiej gdyby nie to ze za kolumna jest inna powierzchnia. Od jednej dźwięk odbije się od ściany, id drugiej kolumny natomiast od szyby. Może przenieść sprzęt na na ścianę z drzwiami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 10 listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 listopada 2016 S4Home, tam są drzwi, nie otwarta przestrzeń, jednakże one są nienarysowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 10 listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 listopada 2016 Wariant 1 ( czyli ten z Łóżkiem bliżej wyjścia ) wydaje się dla mnie też lepszy, całkiem też praktyczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 listopada 2016 Z tym, że minusem obydwu tych wariantów jest skos sufitu po jednej stronie. I tu brak symetrii. Może się to odbić na odwzorowaniu sceny stereo czy pewnej nierównowadze tonalnej, ale niekoniecznie. Szczególnie jeśli skos zaopatrzymy w ustroje akustyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 10 listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 listopada 2016 masz rację f1angel, skos może wprowadzić zamieszanie. Ustroje mogą pomóc, jednakże w takim rozmieszczeniu recepty na ich montaż nie ma, jeśli damy ustrój na skos to odbicia po przeciwnej stronie mogą zaburzyć scenę. Myślę, że warto spróbować z absorberami, ale z dwóch stron. Trzeba by próbować - znaczy rozmieszczać eksperymentalnie i słuchać czy się poprawia.Na pewno w wąskim pomieszczeniu (przy rozmieszczeniu sprzętu przy krótszej ścianie) także istotne jest tłumienie bocznych odbić, nawet kosztem przodu czy tyłu, tym bardziej, że od ściany za plecami będzie dość sporo przestrzeni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 11 listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 listopada 2016 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, wariant 1 też wydaje mi się sensowny, pomyślałem jeszcze o innym ustawieniu załączniku wariant 3. a co do ustrojów akustycznych no cóż jestem przekonany że wywalczyłem max i moja ukochana żona może już tego nie wytrzymać no chyba że będą to wyjątkowo mobilne element które po zakończniu słuchania lądują w garderobie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 listopada 2016 Udostępnij Napisano 11 listopada 2016 A faktycznie tam są drzwi.A mój wariant 3?Przeniesienie systemu na ścianę z drzwiami?Skos działa tak samo na obie kolumny a na żadną nie wpływają też negatywnie inne odbicia.Co wy na to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 11 listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 listopada 2016 Wstawienie zestawu na ścianę z drzwimi naprzecie skosów może ma sens ale widze tu problem z praktycznoscią, jedna kolumna stał by blisko wejscia, przesuniecie drzwi nie stanowi teraz duego problemu wiec jesli ma to sens z punktu widzenia akustyki jestem jak najbardziej za. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 11 listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 listopada 2016 Cytat masz rację f1angel, skos może wprowadzić zamieszanie. Ustroje mogą pomóc, jednakże w takim rozmieszczeniu recepty na ich montaż nie ma, jeśli damy ustrój na skos to odbicia po przeciwnej stronie mogą zaburzyć scenę. Myślę, że warto spróbować z absorberami, ale z dwóch stron. Trzeba by próbować - znaczy rozmieszczać eksperymentalnie i słuchać czy się poprawia.Na pewno w wąskim pomieszczeniu (przy rozmieszczeniu sprzętu przy krótszej ścianie) także istotne jest tłumienie bocznych odbić, nawet kosztem przodu czy tyłu, tym bardziej, że od ściany za plecami będzie dość sporo przestrzeni. Znalazłem takie zaaranżowanie skosów możliwe ze takie "ustrojstwa" formie obrazu na grubej ramie mogły by być do zakceptowania przez żonę pytanie czy to zda egzamin? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 11 listopada 2016 Udostępnij Napisano 11 listopada 2016 Zabraknie symetrii, z prawej strony blisko ściany, z lewej daleko, jednakże może to przynieść lepszy efekt niż jedna kolumna pod skosem. Rama z obrazem, a pod nim wełna to bardzo dobry pomysł. Masz możliwość przetestować jak to brzmi w jednym i drugim przypadku rozstawu? Według mnie to 5 minut przestawiania mebli, więc chyba warto ? Sam usłyszysz jak się scena stereo kształtuje. W tak rozmieszczonym sprzęcie warto pomyśleć o ustrojach za plecami i przodu. Są dostępne mobilne, przenośne, jednakże ciekawie prezentują się np panele Vicoustic Tu nawet znalazłem ofertę ze sklepu, w którym sam kompletowałem zestaw, ale oczywiście przedstawiam to tylko jak to wygląda. http://allegro.pl/vicoustic-wave-wood-pane...5833995763.htmlJest to ciekawy panel, który dobrze wygląda i spełnia rolę absorbera oraz rozpraszacza. Jeśli żony nie akceptują wełny na ścianie, to szybciej namówią się zapewne na coś takiego. Ja z żoną uzgodniłem, że dyfuzory w salonie będą, pozwoliłem wybrać kształt, kolor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 11 listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 listopada 2016 zy takie paawany zały by egzamin jako rozpraszacze/półapki basowe myslę o pojedyńczych skrzydłach oczywiście trzeba by dorobić jakieś podstawy ale to nie problem plusem jest to ze można je szybko zdemontować i schować w garderobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 listopada 2016 Udostępnij Napisano 11 listopada 2016 My czasem stosujemy Apama. Chodź to już bardziej na stałe. Widziałem że na audio show już część wystawców z nich korzystala. Są tańsze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 12 listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 listopada 2016 Dziękuję wszystkim za pomoc wznowienie wątek jak dom powstanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 14 listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2016 Witam jeszcze jedno, w piątek idę (wiem ze to śmieszne ) oglądać kolumny Infiniti SM 155 niestety nie będę miał możliwości odsluchu na razem ze swoimi gratami jedynie wzmak właściciela.Kolumny d bdobrym stanie za małe pieniądze, pytanie czy w takim pokoju i z moim sprzętem towarzyszącym zagra to sensownie. Miałem podpiete Kappa 8.1 i dźwięk mi się podobał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matiiii963 Napisano 18 października 2017 Udostępnij Napisano 18 października 2017 Z tego co przeczytałem, powinno się udać. Najwyżej sprzedaż nieco drożej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts