Krzysiek Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Witam,Proszę o poradę w następującej sprawie. Jestem początkującym audiofilem. Mam od roku zestaw stereo jak w temacie. Słucham muzyki "lekkiej" (jazz, pop, rzadziej rock). O ile na początku wydawało mi się, że pięknie gra, to teraz coraz bardziej nie jestem zadowolony z jakości dźwięku, który jest mało dynamiczny, brakuje pięknych wysokich tonów (jakie słychać z kolumn jbl) i niskich tonów. Albo kolumny są słabe, albo powinienem zainwestować w dobre cd (do odtwarzania płyt używam dvd HK DVD-27). Amplituner moim zdaniem jest najmocniejszy w całym zestawie. Proszę o poradę w którą stronę powinienem pójść:Wariant IZakup subwoofera Heco Victa 25A oraz głośnika centralnego Heco Celan Center 3 (pomyslałem, że jak w kolumnach podłogowych Heco brakuje basów i sopranów to producent projektując kompleksowy system zadbał o to, by brakujące pasmo zapewniły inne głośniki)Wariant IIZakup dobrego cd (myślałem o HK HD970 - przedział cenowy do 1000 zł)Wariant IIIZakup innych kolumn - poradźcie jakich - przedział cenowy do 3000 zł za parę.Z góry dzięki za pomoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Zakup ampli do kd przy sluchaniu muzyki stereo to był błąd. hk do jazzu to kiepski pomysl. Lepiej bylo np zestawic mniejszego audiolaba z kef. Czego sluchales przed zakupem hk/heco? Z czym porownywales? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 25 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Cytat Zakup ampli do kd przy sluchaniu muzyki stereo to był błąd. hk do jazzu to kiepski pomysl. Lepiej bylo np zestawic mniejszego audiolaba z kef. Czego sluchales przed zakupem hk/heco? Z czym porownywales? Przed zakupem byłem zupełnym laikiem. Wybór padł na taki zestaw po sugestiach sprzedawcy ze sklepu . Wcześniej słuchałem podobnej muzyki na nieco rozbudowanym "jamniku" panasonica. Wybrałem ampli do kd, bo kiedyś w przyszłości będę używał go także do takich celów. Jak na razie tylko stereo. Uważasz, że ten ampli nie posiada właściwych parametrów do tego czego słucham? Nie uda się z niego uzyskać dobrego dźwięku przy np: lepszych kolumnach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Problem jest w tym, ze kupiles sprzet w ciemno. Teraz jest buba. Najprosciej jest wydac pieniadze, z tym mozna poczekac.Powiedz w jak duzym pomieszczeniu stoja siedemsetki i jak sa ustawione (ile od siebie, ile od scian, jak daleko siedzisz od kolum w trakcie odsluchu. czy kolumny sa skrecone do srodka czy stoja "na wprost"). Jak wyglada pokoj? Czy jest duzo mebli, czy raczej pusty. Co na podlodze, dywan czy moze panele. A sciany? Cos na nich wisi czy sa puste? Okna... sa firanki i zaslony?A kiedys w przyszlosci ten ampli moze okazac sie kiepsko wyposazonym ampli do kd. Sprzetu nie kupuje sie na zapas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Sprzęt wielokanałowy starzeje się bardzo szybko. W pierwszej kolejności wymieniłbym amplituner (sam mam HK ale seria 1xx nie jest przeznaczona do muzyki). W to miejsce kup wzmacniacz stereofoniczny. Dyskutowaliśmy to wielokrotnie na Forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 25 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Cytat Problem jest w tym, ze kupiles sprzet w ciemno. Teraz jest buba. Najprosciej jest wydac pieniadze, z tym mozna poczekac.Powiedz w jak duzym pomieszczeniu stoja siedemsetki i jak sa ustawione (ile od siebie, ile od scian, jak daleko siedzisz od kolum w trakcie odsluchu. czy kolumny sa skrecone do srodka czy stoja "na wprost"). Jak wyglada pokoj? Czy jest duzo mebli, czy raczej pusty. Co na podlodze, dywan czy moze panele. A sciany? Cos na nich wisi czy sa puste? Okna... sa firanki i zaslony?A kiedys w przyszlosci ten ampli moze okazac sie kiepsko wyposazonym ampli do kd. Sprzetu nie kupuje sie na zapas. Pokój ma 20 m kw 4 x 5. Kolumny sa oddalone od siebie 4 m, skierowane do środka. Siedzę od każdej z nich w równej odległości 2,5 m. Wychodzący z kolumn dźwięk trafia na 2 fotele i stół. Na podłodze wykładzina "gumoleum". Sciany puste, firanki w oknach i zasłony .Do Pablo1964:Czy po wymianie wzmacniacza odczuję dużą różnicę na posiadanych kolumnach? Jeśli pozostawie kolumny, to jaki proponujesz wzmacniacz do 2 tyś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Kolumny stoja za szeroko. Sceny stereo- brak. Druga rzecz, kto Cie namowil na 700 do takiego pomieszczenia. Zdecydowanie za duze. Sprobuj odsunac je z metr od bocznej sciany i tyle tez z tylu. Rury dmuchaja do tylu, potrzebujesz sporo miejsca za kolumnami. Pomiedzy Toba a kolumnami powinno byc pusto. Zadnych stolikow itp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Ja bym wymienił wzmacniacz np Rotel 06.Odrazu poprawił by się dżwięk.Wiadomo Kd nie dorówna dżwiekiem do wzmacniacza stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Chyba najprostsze i najtańsze wyjście to zakup wzmacniacza stereo (zostawisz amplituner KD), nowy to koszt 1000-1500zł, niezły używany to 500-1000zł.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 25 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Panowie! Dzięki za pomoc. Czyli rozglądam się teraz za nowym wzmacniaczem. Żeby pasował do zestawu wybiorę raczej HK HK970.A czy dużo poprawiłoby dokupienie CD np. HK HD970? Czy nie ma to sensu i wystarczy moje hk dvd27? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Cytat Ja bym wymienił wzmacniacz np Rotel 06.Odrazu poprawił by się dżwięk.Wiadomo Kd nie dorówna dżwiekiem do wzmacniacza stereo. A czemu akurat na tego rotela? Czemu nie np denona 1500? Albo Exposure 2010, albo audiolaba 8000s?Z tego co widze czlowiek zapytal o wzmak do 2 tysiecy, 06 jest "troche" drozsza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Cytat Panowie! Dzięki za pomoc. Czyli rozglądam się teraz za nowym wzmacniaczem. Żeby pasował do zestawu wybiorę raczej HK HK970.A czy dużo poprawiłoby dokupienie CD np. HK HD970? Czy nie ma to sensu i wystarczy moje hk dvd27? Poczekaj troche. Hk wprowadza teraz 980/990. 970 powinna sporo potaniec. Co do wymiany dvd na cd sam musisz sie nausznie przekonac. Co z tego, ze powiem Ci, ze warto jak np okaze sie ze Ty roznicy nie uslyszysz. I kolejne pieniadze wywalone w blotoI pamietaj, ze bez odpowiedniego ustawienia cokolwiek bys nie podlaczyl i tak bedzie kiepsko. Dobre ustawienie i dobra akustyka to przynajmniej polowa sukcesu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 25 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Ok. Będę zatem śledził ceny. Na razie hk970 kosztuje ok 1600 zł, a więc mieszczę się w budżecie.Mam tylko nadzieję, że będę zadowolony z brzmienia na posiadanych kolumnach.Ogólnie rzecz ujmując nie sądziłem, że dyskusja pójdzie w stronę zakupu nowego wzmacniacza. Na 99% byłem przekonany, że to wina słabych kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Kolumny nie sa slabe. Sa za duze, zle ustawione i napedzane kiepskim ampli do kdJesli zamierzasz zakupic 970 "w ciemno" to gratuluje Tak z ciekawosci... co bedzie jesli po zakupie okaze sie, ze to dalej nie to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 A czemu akurat Na to pytanie nie ma odpowiedzi a czemu akurat BMW.Bo BMW jest the best Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Taaa, tylko, ze rotel nie jest the best Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 A czy Audiolab jest the best? Firmę sprzedano ,zlikwidowano a teraz Chińczycy odkupili nazwę i stare konstrukcje i znowu to robia Co to ma wspólnego z firmą Audiolab.Choć wzmacniacza słuchałem i mi się podobał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 25 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Tym razem zamierzam kupić wzmacniacz w sklepie nie dla idiotów, wypróbować go a jeśli nie spełni oczekiwań to go oddać. Skoro jest taka możliwość to z niej skorzystam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Z tego co pamietam, wlasicielem audiolaba jest IAG (grupa w ktorej jest tez quad, mission i pare innych firm), czy te firmy przez to sa gorsze? Rotel od dawna skladany jest w Chinach. Cyz napisalem, ze to audiolab jest najlepszy? Moze w tym polaczeniu (z victa 700 ) odpowiedniejszy bedzie denon 1500? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Tam posłuchaj a kup w necie.Choć to nieładnie.Np plazma Panasonic w tym sklepie dla i.4800 w necie od 3000.Dobrze pamiętasz czyli zgadamy się i Krzysiekteż ,trzeba posłuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Cytat Tym razem zamierzam kupić wzmacniacz w sklepie nie dla idiotów, wypróbować go a jeśli nie spełni oczekiwań to go oddać. Skoro jest taka możliwość to z niej skorzystam Jesli nie bedzie problemu z oddaniem to najlepsze wyjscie. Bierzesz wzmak do domu i testujesz w swoich warunkach lokalowych. Tylko dowiedz sie, czy nie bedzie problemu ze zwrotem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 25 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Ok. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Jak oddajesz w oryginalnym opakowaniu bez widocznych śladów użytkowania w ciągu 7 dni od zakupu (nie jestem pewien tego okresu) to przyjmują. Ale upewnię się jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowak Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 Cytat Ok. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Jak oddajesz w oryginalnym opakowaniu bez widocznych śladów użytkowania w ciągu 7 dni od zakupu (nie jestem pewien tego okresu) to przyjmują. Ale upewnię się jeszcze. Tylko nie wiem czy oddadza gotowke czy kaza wymienic na cos innego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 ZTCW to MM nie zwraca gotówki, ale za to chętnie wymienią sprzęt na inny w tej samej cenie, lub na droższy za dopłatą. Dokładnie o możliwości ewentualnego zwrotu, lub wymiany dowiedz się w informacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tench88 Napisano 25 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2008 mam te kolumny i irytuje mnie w nich poza tym ze spalilem 2 soprany i nie mam na nie gwarancji to ze wszystko sie trzesie, meble wpadaja w jakis mega rezonans i slychac radosne brzdeki szklanek i szkrzypienie szafek, co do sopranu to zanim spalilem gwizdki bylo go duzo hmm basu tez nieraz musialem ograniczac go pokretlem bo mi mebloscianke chcialo rozwalic;/ i tak podpinajac sie pod temat to czy mozna uratowac moje kolumny czy moge se je wsadzic? chodzi mi o to czy importer umozliwia zakp glosnikow, lub czy da sie zregenerowac male soprany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts