Skocz do zawartości

Kolumny do zestauy stereo - Yamaha A-S501 pokój 15m2

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Jestem już zdecydowany na wzmaka Yamaha A-S501. Bo w podobej cenie nie ma innego wzmana z wbudowanym wifi/bluutoth abym nie musiał kupować YBA-11 ?
Poszukuje jeszcze do niego kolumn z dobrym basem do hip-hopu. Co polecacie? Około 600zł za sztukę mogę dać. Myślę nad Castle Knight 2. W sumie to trochę przekroczy mój budżet 3k.
Pokój mały, 15m2

DSC01446.jpg

Napisano
Szkoda, że kolejny temat założyłeś w tamtym już były pewne ustalenia.
Tak teraz skakać trzeba, a Ty też skaczesz z castli 2 na quantumy 673, a teraz na heco victa 500.

Cytat

Byłem na odsłuchu i ładnie grały, ale nie wiem jak w domu..

Victa 500 grały ładnie, ale z czym , faktycznie taki sam zestaw jak planujesz kupić ?
W 15 m kw. nie powinno być z nimi problemu, pod warunkiem odpowiedniego ustawienia kolumn, względem ścian i słuchacza, jak zagrają w domu to zawsze zagadka. Owszem ogólny styl kolumny się nie zmieni, ale akustyka płata figle...
Generalnie z każdymi kolumnami będziesz musiał kombinować icon_wink.gif ,na dłuższej ścianie powinno być lepiej, tylko że będziesz siedzieć nieco za blisko bo wąsko.
Może po obu stronach komody, tylko gorzej będziesz miał chyba z wygodnym zajęciem miejsca do siedzenia na wprost nich ?

Cytat

Heco victa 502 dwie podłogowe nadają się do Yamahy r-n602?

Kwestia indywidualnego gustu. Pytanie z cyklu, jaka zupa pasuje do bitek wołowych icon_wink.gif
Na poważnie, to yamahy 602 jest bardziej rozwojowa i ma większy potencjał niż te kolumny Heco victa . Z czasem pewnie będziesz chciał lepsze kolumny, ale od czegoś warto zacząć i poznać swe upodobania.

Rozważ opcję tzn zastrzeż w sklepie ( w przypadku kolumn) zakupu i zwrotu po testach już w swoim pokoju.
Napisano
Dużo lepiej wykorzystałbyś budżet i miałbyś lepszy dźwięk, gdybyś kupił kolumny i wzmacniacz używane.
Do Yamahy AS 501 trudno Ci będzie dobrać kolumny, które by nie zagrały z nim zbyt jasno, sucho i ostro ale soczyście i nie za twardo.
A przy tym nie zagrały zbyt miękko i wolno. Castle faktycznie nie do takiej muzyki.

Zwyczajowo cenę podaje się za parę kolumn. Za sztukę to jakiś wymysł marketingowy. I tak przeważnie można kupić tylko parę lub wielokrotność.
Napisano
Przyjęło się tak dlatego że przeważnie są dwa kartony i na stan przyjmuje się dwie sztuki. Później na paragonie też się sprzedaje dwie sztuki.

Ale faktycznie tylko u nas tak jest. W Niemczech i UK cena jest podana za parę.

Jak chcesz szukać w używanych także pomogę.

Pozdrawiam