Skocz do zawartości

sprzęt do pom 50m2 z gresem na podłodze - prośba o pomoc

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Szanowni Forumowicze, planując zakup zestawu przekopałem długą listę postów, jednak z każdym następnym wydaje mi się, że bez podpowiedzi niczego sam nie dobiorę. Bardzo chętnie wysłucham porad osób obeznanych z tematem. Do nagłośnienia mam pomieszczenie o powierzchni około 50m2 wysokie na 2,90 z gresem na podłodze (bez dywanów) z firanami i grubymi zasłonami w oknach (obrazek w załączeniu). Kłopot mam z doborem sprzętu jak i jego ustawieniem. Sprzęt do słuchania rocka z radia i netu oraz podłączenia tv (głośniki tv w tym pomieszczeniu słychać mało optymalnie…). Planowałem zakup Yamahy R-N602 i kolumn NS-F160. Czy to zagra na takiej powierzchni. Jak ustawić kolumny?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.
pozdrawiam

DSC01446.jpg

Napisano
Napisz jeszcze więcej szczegółów - ile kosztuje ta Yamaha i kolumny STX mniej więcej wiadomo - ale podaj maksymalną kwotę i czy może być sprzęt używany (a przynajmniej kolumny).

Link do "Pierwszych postów" masz poniżej.

Pozdrawiam
PS. No i warto, byś jednak jakiś dywanik przed kolumny położył.
Napisano
ponownie witam

zakładałem budżet około 5tys
Yamaha R-N602 - 2300pln
kolumny Yamaha NS-F160 - 2000pln para (może to szczegół ale moja lepsza połowa widzi kolory... i kolumny muszą być czarne/grafitowe albo jakieś takie...)
dlaczego Yamaha - z powodu pianocrafta 670, który gra w sypialni i w pełni odpowiada dzwiękowo (tylko to znacznie mniejsza powierzchnia) ale... czytając posty zauważyłem, że kolumny Yamaha nie są polecane do amplitunera Yamaha - więc otwieram sie na inne pomysły

początkowo myślałem tylko o nowym sprzęcie - ale jeśli ma to być aż tak odczuwalna różnica to mogę wziąć pod uwagę też używany (choć nie jestem pewny czy jestem w stanie dobrze zdiagnozować czy używka nie jest wadliwa)

pozdrawiam
Napisano
Witaj,

Jakiej długości jest ściana na której będzie ta cała RTV? Bo z rysunku wydaje mi się że mało.
Czy panele wchodzą w grę? Jedna z kolumn będzie stać w rogu przypadło by się ją wytlumic żeby nie było nadmiernego basu.

W tym budżecie odousc sobie te kolumny.
Z nowych klocków mogę ci zaproponować ta yamahe lub onkyo 8150 wraz z wieloma lepszymi kolumnami. Dali zensor 7, heco music style 900, elac debut f6, klipsch r26f, czy monitor audio.

Dobrze by było jakbyś podjechał na odsluch i bliżej określić swoje brzmienie. Mogę oczywiście poszukać coś że sprzętu używanego jednak tutaj także wolał bym abyś poznał które kolumny ci się podobają.

W razie pytań lub wycen zapraszam
Napisano
Tak faktycznie kolumn yamaha nie poleca się jako zestawy 1 marki np do zazwyczajamplitunerów kina domowego yamahy bo dźwięk jest dość analityczny bez dociążenia w dole.
Natomiast ten amplituner stereo sieciowy gra, raz że bez porównania lepiej, wydajniej niż amplitunery kinowe ( nic w tym dziwnego) a dwa nieco innym brzmieniem niż nawet wzmacniacze Yamahy niektórych przyzwyczaiły.
Te kolumny graja twardo i precyzyjnie, może się do nieźle zgrać razem, o ile tego oczekujesz, pytanie tylko czy mimo wszystko kolumny te nie za małe na taki salon...nawet jak odjąć kuchnię to pewnie nadal z 30 parę metrów ?
Jeśli cena kolumn musi oscylować w budżecie to lepiej coś ciut większego bardziej wydajnego typu Magnat quantum 677, Jbl studio 280, lub wcześniejsze propozycje. Z zastrzeżeniem że np Dali zensor 7, a np Klipsch to zupełne inne brzmienie, czytaj : kolumn należy posłuchać przed kupnem;)
Napisano
Dzięki z bardzo cenne uwagi.
Z odsłuchem jest drobny problem - w moim salonie, dość wysokim z twardą gresową podłogą wszystko brzmi inaczej (choć po założeniu grubych zasłon echo umilkło - wcześniej nawet na głośne myśli odpowiadało...)

czy możecie polecić jakiś salon z tym sprzętem w W-wie lub okolicy?

pozdrawiam
Napisano
ponownie witam

pierwsze testy zaliczone... lub raczej wstępna dyskwalifikacja przeprowadzona.
Wychodzi na to, że poza samym dzwiękiem wygląd i wymiary nabrały znaczenia.

i oto nowe pytanie: Czy wzmacniacz Yamahy A-670 jest w stanie poradzic sobie z kolumami takimi jak Canton GLE 496 lub Magnat Quantum 677?

Ze względu na wymiary wzmacniacz i oddtwarzacz z pianocrafta 670 pasował by mi bardziej niż r-n602.

pozdrawiam