Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
witam,

koledzy,

po oswojeniu się z Yamahą RN602, urealnieniem swoich rzeczywistych potrzeb względem sprzętu audio zacząłem szukać czegoś kolejnego.

Dziś wpadł mi 'w oko' model YAMAHY A-S801 czyli wzmacniacz z wbudowanym DACiem.
Której integry jest jednak odzwierciedleniem konstrukcja, co zyskam względem RN602 oprócz papierowej mocy?

czy generalnie warto do kompletu z Magnatami quantum 757?

bo po rachunku sumienia stwierdzam, że wszelkie sieciowe funkcje RNki są mi zbędne skoro klocek i tak stoi podłączony na stałe do komputera, który znów jest ciągle włączony żeby móc korzystać z DLNA na RNce.

Jeśli zmiana na tego AS801 znacząco poprawi dzwięk to byłbym skłonny zrezygnować z funkcji sieciowych i zmienić klocka dla jakości.
Napisano
W stosunku do R-N602 Yamaha A-S801 ma inny przetwornik D/A (czy lepszy?) i trochę solidniejsze podzespoły (np. większe elektrolity - 12 000 uF zamiast 8700 uF), co pewnie przekłada się na lepszy dźwięk. Problem w tym, że jej aktualna cena wydaje się znacznie zawyżona. Prawie identyczny model A-S701 jest o 1500 zł tańszy!
Napisano
A-S801 bazuje właśnie na wspomnianym A-S701, także przeskok względem R-N602 jest bardzo wyczuwalny. O wiele większa dynamika, detal, stereofonia... Na pytanie czy warto dopłacić względem A-S701 za wbudowany USB DAC musimy już sobie sami odpowiedzieć. Dla kogoś, kto cały czas korzysta z PC jako źródła, moim zdaniem warto.
Napisano
Cytat

W stosunku do R-N602 Yamaha A-S801 ma inny przetwornik D/A (czy lepszy?) i trochę solidniejsze podzespoły (np. większe elektrolity - 12 000 uF zamiast 8700 uF), co pewnie przekłada się na lepszy dźwięk. Problem w tym, że jej aktualna cena wydaje się znacznie zawyżona. Prawie identyczny model A-S701 jest o 1500 zł tańszy!

Kraft według danych z amerykańskiej strony DAC obu ma te same parametry przyjmowanego sygnału .
Co do wysokiej ceny to tzw. syndrom nowości... osoby które chcą nowe to zapłacą więcej - zasady rynku i handlu.
Z czasem ( pół roku, rok) cena as 801 spadnie, tak jak spadnie cena as 701, bo to chyba następca, bo modele są do siebie zbyt podobne, by razem funkcjonowały, częsta reguła .

Naczytałem się sporo opisów, np. że model as500, gra jak 700, potem znów że as700 gra jak as 1000 ( z czym do końca się nie zgadzam).

Pytanie, przynajmniej dla mnie, jest inne, nie czy lepsze, gorsze, ale, czy nowy model Yamahy kontynuuje brzmienie i styl już nieco starszych modeli as 501, 701 ( salon THF pisze że 801 bazuje na 701, więc zależy co kto lubi ) , czy jest one nieco "łagodniejsze" jak w modelach co pokazały się ostatnio jak np rn 602.
Napisano
A-S801 to model identyczny w części analogowej z A-S701 (i A-S700). Różnią się jedynie zastosowanym DAC-em (ES9010K2M zamiast Burr Brown DSD1791). Grają więc pewnie wszystkie tak samo. A-S1000 to zupełnie inna, znacznie bardziej zaawansowana konstrukcja (i prawie dwa razy cięższa!).
O ile 701 i 602 są cenowo bardzo atrakcyjne, to już w cenie 801 można znaleźć być może ciekawsze propozycje i to jest jej problem. Kupując 801 kupujemy wzmacniacz klasy 2000 zł i dopłacamy kolejne 2000 zł za sekcję cyfrową. Jednak to ciągle wzmacniacz klasy 2000 zł
Napisano
Dokładnie to nie podobny a identyczny model.
Niestety kupowanie obecnie 801 jest bezcelowe i rozumiem tylko estetow którzy nie chcą więcej klocków.
Za roznice między tymi modelami można wybrać dużo lepszy dac osobny.
I tak kolumny 757 wymagają czegoś lepszego od rn602.
Natomiast nie wiem czy Yamaha to optymalny kierunek.
Wypozycz u nas magnata ma 600.
Kolega z forum go testował i mówi że rewelacja. I ma już daca

Bardzo udana konstrukcja. Ewentualnie nieco drożej cayin mt35s i tu już nie do pobicia.

Pozdrawiam