Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
qwertyz666

Laptop-amplituner-tv

Recommended Posts

Witam

Mam maly problemik z moim kinem domowym na bazie laptopa.
Do wczoraj wszystko dzialalo jak trzeba.
System wyglada standardowo.
Laptop odtwarza filmy i jest przez hdmi podlaczony do amplitunera. Ten z kolei jest rowniez poprzez hdmi podlaczony do tv. Wiec nic skomplikowanego icon_razz.gif

Dzisiaj laptop nie wysyla juz sygnalu do amplitunera , albo robi to ale ampltuner cos "nie halo"

Posprawdzalem wszystko co moglem a wiec:

1. Wejscie HDMI w aplitunerze dziala (podpialem na testy 2 laptopa a potem konsole)
2. Wyjscie HDMI w glownym laptopie dziala bo podpialem go bezposrednio do tv i wszystko ok.
3. Popodmienialem wszystkie kable HDMI w roznych konfiguracjach i kazdy dziala jak trzeba.
4. W momencie jak podpinam lapka do amplutnera (tak jak to robilem do tej pory gdy wszystko dzialalo) to ten rozpoznaje amplituner i telewizor.
Wyskakuje jego nazwa w opcjach zarzadzania dzwiekiem i w opcjach 2 monitora.
5. Zmienialem opcje na Clone, Extended desktop itd i nadal nic nie dziala.
6. Przeinstalowalem sterowniki do grafy (intel hd4000) i nadal nic.

Wyglada na to jakby nagle od dzis laptop przestal sie "dogadywac" z amplitunerem mimo ze oba osobno na tych samych kablach i portach dzialaja bez problemu icon_sad.gif

Jakies pomysly co sie moglo stac??

System to windows 7.

Jedyne co sie zmienilo pomiedzy dniem kiedy wsio dzialalo a dzisiaj bylo zainstalowanie programiku f.lux.
Watpie jednak by to cos namieszalo bo dla pewnosci zrobilem opcje przywracania systemu sprzed instalacji tego softu i nadal nic:(

Ogolnie uwazam sie za osobe znajaca sie na tego typu sprzetach ale naprawde wykorzystalem wszystkie pomysly wiec moze ktos ma jakies inne ??

Z gory dzieki za pomoc icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sprawdź czy karta na wyjściu podaje audio - w opcjach. Sprawdź czy amplituner jest ustawiony we właściwy tryb dekodowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A no i jeśli faktycznie testy zrobiłeś dobrze to mam dwie opcje:
1. albo jednak https://www.dobreprogramy.pl/f.lux,Program,...dows,21432.html coś zmienia negatywnego. Skoro ma możliwość automatycznej korekcji obrazu. Najprościej go odinstalować i sprawdzić czy pomogło. Tylko pewnie trzeba by usunąć jeszcze pozostałości w systemie.

2. Przy instalacji lub całkiem przypadkiem nadpisał się sterownik karty graficznej. Spróbuj go podmienić na niższą wersje. Tu niestety jak wyżej msuiało by się odbyć z de instalacją sterownika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Sprawdź czy karta na wyjściu podaje audio - w opcjach. Sprawdź czy amplituner jest ustawiony we właściwy tryb dekodowania.




KArta podaje audio i video jesli podlaczyc bezposrednio do tv.

Amplituner chyba ok bo jak dokldnie ten sam kabel odlacze od laptopa numer 1 i podlacze do numer 2 to wszystko smiga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

A no i jeśli faktycznie testy zrobiłeś dobrze to mam dwie opcje:
1. albo jednak https://www.dobreprogramy.pl/f.lux,Program,...dows,21432.html coś zmienia negatywnego. Skoro ma możliwość automatycznej korekcji obrazu. Najprościej go odinstalować i sprawdzić czy pomogło. Tylko pewnie trzeba by usunąć jeszcze pozostałości w systemie.

2. Przy instalacji lub całkiem przypadkiem nadpisał się sterownik karty graficznej. Spróbuj go podmienić na niższą wersje. Tu niestety jak wyżej msuiało by się odbyć z de instalacją sterownika.




Tez mysle ze jednak musial ten f.lux cos popsuc ale jak pisalem zrobilem przywracanie system sprzed instalki tego programu i nie pomoglo.
Ale dla pewnosci zassam pozniej inne sterowniki do grafy. Choc byloby to dziwne bo czemu nie dziala przez amplituner a bezposrednio do tv juz ok ? icon_razz.gif

Anomalia no :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W opisie programu było że rozpoznaje od automatycznie źródło czy coś takiego. Już nie pamiętam a nie znam tego programu.
Hdmi czasem przez komputery rozpoznawalne jest jakoś źródło docelowe. A to że ma inna nazwę no tv nie ma znaczenia.
Dziei mnie fakt że przywracanie systemu nie pomógło. Chyba tylko starsze sterowniki do karty. Jak to nie to, to wtedy będzie zagwostka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×