piekorz9555@interia.pl Napisano 30 maja 2017 Udostępnij Napisano 30 maja 2017 (edytowany) Witam i proszę o pomoc Brat niedawno podarował mi swój stary sprzęt w postaci amplitunera (Pioneer VSX-AX3) , 5 głośników i subwoofer.Na początku wszystko ładnie , pięknie grało ale po kilku tygodniach użytkowania pojawiła się mała usterka.Mianowicie po około 30 min. pracy amplituner zaczyna strasznie głośno szumieć - to chyba odpowiednie słowo.. aż się przestraszyć można. Pytanie do was czy wiecie może jaka może być tego przyczyna , może to tylko coś w ustawieniach.. czekam na wasze pomysły Pozdrawiam. Edytowano 1 czerwca 2017 przez piekorz9555@interia.pl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 30 maja 2017 Udostępnij Napisano 30 maja 2017 Witamy, Spróbuj go zresetować według instrukcji: https://www.manualslib.com/manual/599369/Pioneer-Vsx-Ax3-K.html?page=79 Jak to nie pomoże, to myślę, że może być ciężko zdalnie coś pomóc i że nie ominie Cię wizyta w serwisie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Note Napisano 30 maja 2017 Udostępnij Napisano 30 maja 2017 Hej. Wzmacniacz Ci "szumi" , a może brzęczy, "brumi"? Czy z kolumn Ci szumi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 maja 2017 Udostępnij Napisano 30 maja 2017 Rozkręcałeś go - bo może po prostu szumi głośny wentylator? Jeśli tak, to odłącz go i sprawdź oraz wyczyść go. Podaj więcej informacji: szumi amplituner, czy dźwięk wydobywający się z kolumn? Jeśli z kolumn - to sprawdź czy ze wszystkich, przełącz też na tryb stereo. Poza tym czy z każdego źródła tak się dzieje (zarówno podłączony sprzęt, jak i z wbudowanego radia). To tak na szybko - sprawdź i napisz. 7 godzin temu, piekorz9555@interia.pl napisał: Brat niedawno podarował mi swój stary sprzęt w postaci wzmacniacza (Pioneer VSX-AX3) , 5 głośników i subwoofer. A na koniec - to jest amplituner kina domowego, a nie wzmacniacz... Zaś wątek przenoszę do DIY, bo odnosi się raczej do tego działu - a nie do STEREO ! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piekorz9555@interia.pl Napisano 30 maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2017 Gram sobie na konsoli np. i właśnie po tych 30 min. nagle dźwięk się wyłącza , a zaczyna tak głośno szumieć/brzęczeć.. jutro się pobawię bo zaraz idę na nocną zmianę.Ale już dziękuję za jakieś wskazówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 maja 2017 Udostępnij Napisano 30 maja 2017 Jeżeli grasz głośno - to amplituner może się przegrzewać. Jak zadziała zabezpieczenie termiczne, to wyłącza Ci amplituner by się nie spalił. Może próbuje wtedy uruchomić wentylator, a wiatrak nie chce się kręcić - nie wentyluje obudowy i temperatura się podnosi. Masz go w jakiejś szafce? Czy jest sporo miejsca powyżej i obok by była dobra wentylacja? Sprawdź też w menu (albo przełącznik z tyłu - nie pamiętam jak jest w tym modelu) na jaką impedancję głośników jest aktualnie ustawiony. Jeśli kolumny nasz 4omowe a ustawiony jest na 8om, to też niedobrze... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 maja 2017 Udostępnij Napisano 30 maja 2017 (edytowany) 7 godzin temu, piekorz9555@interia.pl napisał: Mianowicie po około 30 min. pracy wzmacniacz zaczyna strasznie głośno szumieć - to chyba odpowiednie słowo.. aż się przestraszyć można. Myślę że sformułowanie "można się przestraszyć" sugeruje nie problemy z wentylatorem, tylko to co wydobywa się z głośników. Edytowano 30 maja 2017 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 31 maja 2017 Udostępnij Napisano 31 maja 2017 Też tak to zrozumiałem. Piekorz9555 musi doprecyzować co dokładnie szumi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 maja 2017 Udostępnij Napisano 31 maja 2017 (edytowany) W dzisiejszych czasach wymiany informacji, nagranie telefonem efektu i umieszczenie tego w sieci nie jest żadnym problemem a prawdopodobnie znacznie ułatwi dyskusję i ew. Rady. Edytowano 31 maja 2017 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piekorz9555@interia.pl Napisano 1 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2017 Dobra faktycznie to z głośników.Mam nagranie.. CAM00504.mp4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 1 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2017 Ten szum to jest z wszystkich głośników (a dokładniej: z kolumn)? Sprawdzałeś jak gra amplituner tylko w trybie stereo, czyli z frontowych kolumn? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piekorz9555@interia.pl Napisano 1 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2017 Tak ze wszystkich kolumn.Używam trybu jedynie TV SAT/no6cinema jutro jeszcze raz to sprawdzę , ale wydaję mi się że we wszystkich trybach się tak dzieje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 1 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2017 Sprawdź jak gra sam tuner - i wybierz wtedy tryb stereo. Ten tryb TV SAT/no6cinema - doprowadzasz sygnał cyfrowy (kablem optycznym lub koaxialnym)? Jak gra amplituner gdy doprowadzasz sygnał analogowy (2 cinch) i nie korzystasz z wbudowanego DACa? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piekorz9555@interia.pl Napisano 2 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 czerwca 2017 (edytowany) Teraz grałem na trybie TV/SAT - Music - 7CH STEREO (nie wiem czy o takie stereo Ci chodziło..) i to samo , a już myślałem że będzie dobrze. Korzystam z kabla optycznego , a z tego Daca nie korzystam..chyba tzn. nic o tym nie wiem Edytowano 2 czerwca 2017 przez piekorz9555@interia.pl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 3 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2017 Piekorz9555@interia.pl No i jak Twoje boje z Pioneerem? Sprawdziłeś jak grają stacje radiowe (tzn. tuner)? Wybierz z pilota tryb pracy STEREO (przycisk STEREO/DIRECT) powinieneś mieć dźwięk stereo - tylko z frontowych kolumn. Tryb 7CH-Stereo to raczej jest symulacja trybu wielokanałowego na podstawie sygnału stereo (czyli dwukanałowego). Czyli zamiast na 2 kolumnach - gra na wszystkich. Jeżeli masz podłączony kabel optyczny - to w Twoim amplitunerze właśnie korzystasz z wbudowanego DACa (podobnie jest gdy masz kabel koaksjalny - to też jest kabel cyfrowy, czyli sygnał cyfrowy). Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piekorz9555@interia.pl Napisano 22 sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2017 Witam.Dawno go nie włączałem , aczkolwiek wybrałem teraz tryb pracy STEREO i bez zmian.Muszę go w końcu oddać teściowi od kumpla , naprawia takie różne rzeczy , może uda się coś z tym zrobić.Za każdym razem się przestraszę haha taka cisza , a nagle bum i znów głośny szum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piekorz9555@interia.pl Napisano 1 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 stycznia 2018 Kuzynek z Berlina podejrzewa , że to kondensator.Trochę się facet zna na elektronice po za tym to był kiedyś jego sprzęt , a wy co o tym myślicie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macieju66 Napisano 18 lipca 2019 Udostępnij Napisano 18 lipca 2019 Dnia 1.01.2018 o 13:57, piekorz9555@interia.pl napisał: Kuzynek z Berlina podejrzewa , że to kondensator.Trochę się facet zna na elektronice po za tym to był kiedyś jego sprzęt , a wy co o tym myślicie ? Hej, i co doszedłeś do tego co to było? Bo mam to samo w moim pionierze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts