Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam  i proszę o pomoc :) 

Brat niedawno podarował mi swój stary sprzęt w postaci amplitunera (Pioneer VSX-AX3) , 5 głośników i subwoofer.Na początku wszystko ładnie , pięknie grało ale po kilku tygodniach użytkowania pojawiła się mała usterka.Mianowicie po około 30 min. pracy amplituner zaczyna strasznie głośno szumieć - to chyba odpowiednie słowo.. aż się przestraszyć można.

Pytanie do was czy wiecie może jaka może być tego przyczyna , może to tylko coś w ustawieniach.. czekam na wasze pomysły :) Pozdrawiam.

Edytowano przez piekorz9555@interia.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozkręcałeś go - bo może po prostu szumi głośny wentylator? Jeśli tak, to odłącz go i sprawdź oraz wyczyść go.

Podaj więcej informacji:

szumi amplituner, czy dźwięk wydobywający się z kolumn? Jeśli z kolumn - to sprawdź czy ze wszystkich, przełącz też na tryb stereo. Poza tym czy z każdego źródła tak się dzieje (zarówno podłączony sprzęt, jak i z wbudowanego radia).

To tak na szybko - sprawdź i napisz.

7 godzin temu, piekorz9555@interia.pl napisał:

Brat niedawno podarował mi swój stary sprzęt w postaci wzmacniacza (Pioneer VSX-AX3) , 5 głośników i subwoofer.

A na koniec - to jest amplituner kina domowego, a nie wzmacniacz...

Zaś wątek przenoszę do DIY, bo odnosi się raczej do tego działu - a nie do STEREO !

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli grasz głośno - to amplituner może się przegrzewać. Jak zadziała zabezpieczenie termiczne, to wyłącza Ci amplituner by się nie spalił. Może próbuje wtedy uruchomić wentylator, a wiatrak nie chce się kręcić - nie wentyluje obudowy i temperatura się podnosi.

Masz go w jakiejś szafce? Czy jest sporo miejsca powyżej i obok by była dobra wentylacja?

Sprawdź też w menu (albo przełącznik z tyłu - nie pamiętam jak jest w tym modelu) na jaką impedancję głośników jest aktualnie ustawiony. Jeśli kolumny nasz 4omowe a ustawiony jest na 8om, to też niedobrze...

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, piekorz9555@interia.pl napisał:

Mianowicie po około 30 min. pracy wzmacniacz zaczyna strasznie głośno szumieć - to chyba odpowiednie słowo.. aż się przestraszyć można.

Myślę że sformułowanie "można się przestraszyć" sugeruje nie problemy z wentylatorem, tylko to co wydobywa się z głośników.

Edytowano przez Fafniak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W dzisiejszych czasach wymiany informacji, nagranie telefonem efektu i umieszczenie tego w sieci nie jest żadnym problemem a prawdopodobnie znacznie ułatwi dyskusję i ew. Rady.

Edytowano przez Fafniak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ten szum to jest z wszystkich głośników (a dokładniej: z kolumn)?

Sprawdzałeś jak gra amplituner tylko w trybie stereo, czyli z frontowych kolumn?

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź jak gra sam tuner - i wybierz wtedy tryb stereo.

Ten tryb TV SAT/no6cinema - doprowadzasz sygnał cyfrowy (kablem optycznym lub koaxialnym)? Jak gra amplituner gdy doprowadzasz sygnał analogowy (2 cinch) i nie korzystasz z wbudowanego DACa?  

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Teraz grałem na trybie TV/SAT - Music - 7CH STEREO (nie wiem czy o takie stereo Ci chodziło..) i to samo , a już myślałem że będzie dobrze. Korzystam z kabla optycznego , a z tego Daca nie korzystam..chyba tzn. nic o tym nie wiem ;)

 

Edytowano przez piekorz9555@interia.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Piekorz9555@interia.pl

No i jak Twoje boje z Pioneerem?
Sprawdziłeś jak grają stacje radiowe (tzn. tuner)?

Wybierz z pilota tryb pracy STEREO (przycisk STEREO/DIRECT) powinieneś mieć dźwięk stereo - tylko z frontowych kolumn.
Tryb 7CH-Stereo to raczej jest symulacja trybu wielokanałowego na podstawie sygnału stereo (czyli dwukanałowego). Czyli zamiast na 2 kolumnach - gra na wszystkich.

Jeżeli masz podłączony kabel optyczny - to w Twoim amplitunerze właśnie korzystasz z wbudowanego DACa (podobnie jest gdy masz kabel koaksjalny - to też jest kabel cyfrowy, czyli sygnał cyfrowy).

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.Dawno go nie włączałem , aczkolwiek wybrałem teraz  tryb pracy STEREO i bez zmian.Muszę go w końcu oddać teściowi od kumpla , naprawia takie różne rzeczy , może uda się coś z tym zrobić.Za każdym razem się przestraszę haha taka cisza  , a nagle bum i znów głośny szum.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się


×