Rega Napisano 6 czerwca 2017 Napisano 6 czerwca 2017 Witam forumowiczów! Chciałbym zasiegnąć informacji od znających się w temacie podłaczania subwooferów. Może od początku. Otóż moja corka otrzymala w prezencie od koleżanki blu ray Philips w jednej obudowie ze wzmacniaczem kina domowego 2.1. Jednakże koleżanka kolumny i subwoofera zatrzymała dla siebie do obslugi zestawu komputerowego. I o ile dobór kolumn nie stanowił problemu o tyle dobór subwoofera już tak. Jednostka centralna bd posiada dedykowane wyjścia na kolumny i subwoofer pasywny. Ja dysponuję tylko subwooferami aktywnymi. I tu moje pytanie - jak podłączyć sub aktywny do wyjścia na sub pasywny? Do kompletu informacji podam jeszcze ze ta jednostka centralna KD to HTS 4282/12. Jeśli ktoś wie jak rozwiazać ten problem to bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziekuję. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 7 czerwca 2017 Napisano 7 czerwca 2017 Najprościej byłoby użyć subwoofer z wejściem wysokopoziomowym ( na kable głośnikowe ). Trzeba wtedy podłączyć wyjście HTS 4282/12 na subwoofer do jednego z takich wejść. Jeśli subwoofer nie posiada takiego wejścia trzeba kupić urządzenie ( pasywne ) do podłączania wzmacniaczy samochodowych do wyjść wysokopoziomowych radioodbiorników samochodowych i wykorzystać 1 z dwóch kanałów. Coś takiego powinno kosztować kilkanaście złotych. Można również pokusić się o zbudowanie czegoś co bezie obniżało napięcie na wejście RCA subwoofera. Trzeba tylko wiedzieć jak działa dzielnik napięcia. Przy takim podłączeniu będziemy wykorzystywali tylko jedno wejście głośnikowe lub RCA w subwooferze. Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 czerwca 2017 Autor Napisano 7 czerwca 2017 (edytowany) Dzięki za odpowiedź! Najprawdopodobniej skorzystam z rady i kupię to urządzenie pasywne do podłączania wzmacniaczy samochodowych. Byłbym niezmiernie wdzieczny gdybyś podał handlową nazwę tego urządzenia. Pozdrawiam. Edytowano 7 czerwca 2017 przez Rega Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 7 czerwca 2017 Napisano 7 czerwca 2017 To może się różnie nazywać. Tu masz przykład takiego urządzenia. Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 czerwca 2017 Autor Napisano 8 czerwca 2017 (edytowany) Dzieki. Jednak nie jestem do końca przekonany dlatego, ze zaprezentowane urządzenie ma dwa oddzielne wyjścia na poszczególne kanały a sygnał na subwoofer musi byc zsumowany z obu kanałów. To chyba jednak nie to. Chyba, że należy wykorzystać tylko jeden kanał, podłączając wejście urządzenia do wyjścia na subwoofer z HTS 4282 i wtedy będzie ono obniżało poziom sygnału odpowiednio do poziomu wejścia subwoofera aktywnego. Jeśli tak to owszem. Pozdrawiam. PS. Teraz doczytałem, że pisaleś o wykorzystaniu tylko jednego kanalu. Przepraszam za gapiostwo. Edytowano 8 czerwca 2017 przez Rega Odpisz, cytując
S4Home Napisano 13 czerwca 2017 Napisano 13 czerwca 2017 A jaki to bedzie sub? Nie prościej kupić tani używany Magnat Sub 300/301/302 i podłączysz złączami wysokopoziomowymi o których pisałkolega? Odpisz, cytując
Recommended Posts