Chilli Napisano 9 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2017 Witam, zacznę jak przy pierwszym poście;) ...od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie lampowiec, przedział cenowy, hmmm 2 do max 3 tyś. Miałem kiedyś kupić Jolidę bodajże 302, ale tak się zbierałem, że poszedł w świat. Czy Jolida to dobry kierunek, zwłaszcza niższe modele 202, 302? Pewnie później dojdą głosniki, ale zacznę od wzmacniacza. Obecnie zastanawiam się nad 202 ale jak to w życiu bywa brak szans na odsłuch. Lokalizacja to moja mała sypialka, gdzie i tak spędzam większość czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2017 (edytowany) Chodzi taka opinia o chińczykach, że tak...jak najbardziej, ale do przeróbek. Gratuluję, bardzo dobra decyzja. Dobrze dobrana lampa za 3kzł lepiej zagra niż tranzystor w tej kwocie. No to szukamy. Rozumiem, ze integra? Edytowano 9 czerwca 2017 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 9 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2017 Chili, a na jakim wzmacniaczu w tej chwili słuchasz? Masz jakieś oczekiwania co do dźwięku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2017 Właśnie też o tym myślałem przeglądając oferty. I Chilli jakie kolumny, metraż i czego słuchasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 9 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 czerwca 2017 1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał: Chili, a na jakim wzmacniaczu w tej chwili słuchasz? Masz jakieś oczekiwania co do dźwięku? Prawdziwie audio szaleństwo czyli...denon 710 ae i bardzo mi to odpowiada. 2 godziny temu, audiowit napisał: No to szukamy. Rozumiem, ze integra? W tych pieniądzach to raczej tak, póki co nie mam ochoty wchodzić w przedwzmacniacz. 1 godzinę temu, audiowit napisał: Właśnie też o tym myślałem przeglądając oferty. I Chilli jakie kolumny, metraż i czego słuchasz. Metraż malutki z 18m a muzyka to klimaty Stinga, Jaksona i corazbardzoej starocie jak Krajewski Brekaut . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 Chili ja bym nie zarzucał myśli o lampie Jolida. Na rynku wtórnym pojawiają się czasem 3020, 502 jeszcze z dobrej amerykańskiej produkcji. Jeśli trafisz na taki to bierz bez zastanowienia. Znam ludzi, którzy maja do dziś wzmacniacz Jolida 502, choć stać ich na dużo droższe i teoretycznie droższe wzmacniacze. Nie wiem, o jakich wzmacniaczach chińskich tu mówimy. temat rzeka i w dwóch zdaniach nie podjąłbym się odpowiedzieć. Miałem z wieloma chińskimi lampami do czynienia, również z CD i mam też pozytywne wrażenia, np. nadal używam chińskiego odtwarzacza. Na Twoim miejscu rozejrzałbym się też za produktami polskimi, np. Amplifona. Rzuć też okiem na to: http://allegro.pl/wzmacniacz-pocahontas-i6836146055.html Rozumiem, że kolumny będą dobierane po zakupieniu lampy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 Chilli, polecam Pocahontas z całego serca. Szczególnie jeśli jesteś z okolic Wawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 Przejrzałem aukcje i Pocahontas, to chyba najciekawszy wzmacniacz, który jest w tej chwili do sprzedania. Jednak o pierwszych egzemplarzach wzmacniaczy Pana Grzegorza są różne opinie, nie wszystkim się one podobały (nie mówię tu o samym minimalistycznym wyglądzie oczywiście). Dlatego warto się wybrać na odsłuch i sprawdzić jak on gra. Tym bardziej, że Pan Grzegorz często przecież robi wzmacniacze "pod klienta" i stąd też mogą się one różnić brzmieniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 Audio Autonomy rozumiem, że pisząc pan Grzegorz miałeś na myśli pana Andrzej Marków, bo właśnie ten drugi jest twórcą Pocahontas i Lorelei. Słuchałem zarówno Pocahontas (również te pierwsze egzemplarze), miałem Loreli i uważam, że są to jedne z lepszych wzmacniaczy lampowych rodzimej produkcji i nie tylko. Może dodam, że Amplifona WT-30 można kupić z ogłoszenia w granicach 2 - 3 tys. zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 O kurczaki! Oczywiście że miałem na myśli Pana Andrzeja... Przepraszam za zamieszanie i za mój błąd. @Belfer54, zgadzam się z Tobą w pełni - są to jedne z lepszych wzmacniaczy lampowych. Pan Andrzej przykłada się do swojej pracy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 5 godzin temu, Audio Autonomy napisał: Przejrzałem aukcje i Pocahontas, to chyba najciekawszy wzmacniacz, który jest w tej chwili do sprzedania. Jednak o pierwszych egzemplarzach wzmacniaczy Pana Grzegorza są różne opinie, nie wszystkim się one podobały (nie mówię tu o samym minimalistycznym wyglądzie oczywiście). AudioAutonomy - słuchałeś pierwszych egzemplarzy POCAHONTAS czy tylko czytałeś o tym? Oraz kolejnych jego produktów... Pocahontas była prezentowana wielokrotnie na AudioShow - od samego początku (czyli również PIERWSZE EGZEMPLARZE" !) i jakoś nikt z osób znających się na rzeczy nie narzekał. Narzekali przede wszystkim ci, którym nie podobało się to, że człowiek mało znany w środowisku "internetowych audiofili" może produkować tanie (oraz na tanich lampach) i dobrze grające wzmacniacze. Chili, niestety bardzo rzadko się pojawia PrimaLuna Prologue One - a też się mieści w zakresie cenowym. Zwróć uwagę na ten wzmacniacz, ma in. przydatną funkcję AutoBias. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 @RoRo, tak się składa, że słuchałem, oglądałem i nawet dotykałem Poza tym nie rozumiem za bardzo Twojego "ataku". Moim zdaniem Pocahontas to bardzo przyzwoity wzmacniacz, co też już wcześniej napisałem. A co do opinii audio-trolii internetowych, na których to podobno bazuje moja wiedza o Pocahontas, to po każdym sprzęcie potrafią się "przewieźć". Nie ma się co nimi przejmować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 AudioAutonomy - to nie był atak, tylko pytanie. Ponieważ słuchałeś, to wystarczyło o tym napisać :-) A nie bazować na innych. No i nie porównuję Ciebie do "czytacza opinii audio-trolii internetowych" Pozdrawiam PS. I to by było na tyle - wracamy do wątku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 Cytat AudioAutonomy - słuchałeś pierwszych egzemplarzy POCAHONTAS czy tylko czytałeś o tym? Oraz kolejnych jego produktów... Pocahontas była prezentowana wielokrotnie na AudioShow - od samego początku (czyli również PIERWSZE EGZEMPLARZE" !) i jakoś nikt z osób znających się na rzeczy nie narzekał. Narzekali przede wszystkim ci, którym nie podobało się to, że człowiek mało znany w środowisku "internetowych audiofili" może produkować tanie (oraz na tanich lampach) i dobrze grające wzmacniacze. Cytat @RoRo, tak się składa, że słuchałem, oglądałem i nawet dotykałem Poza tym nie rozumiem za bardzo Twojego "ataku". Moim zdaniem Pocahontas to bardzo przyzwoity wzmacniacz, co też już wcześniej napisałem. A co do opinii audio-trolii internetowych, na których to podobno bazuje moja wiedza o Pocahontas, to po każdym sprzęcie potrafią się "przewieźć". Nie ma się co nimi przejmować. Ja też nie zauważyłem, aby RoRo kogokolwiek w tym temacie porównywał z kimkolwiek. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2017 2 godziny temu, RoRo napisał: Pozdrawiam PS. I to by było na tyle - wracamy do wątku W takim razie to moja nadinterpretacja. Sorry za zejście z tematu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafdob Napisano 12 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 Witam "Chili, niestety bardzo rzadko się pojawia PrimaLuna Prologue One - a też się mieści w zakresie cenowym. Zwróć uwagę na ten wzmacniacz, ma in. przydatną funkcję AutoBias." Z całego serca podpisuję się pod powyższym wpisem. Mam i jak na razie nie myślę o zmianie, a metraż mam podobny (około 19 m2). Pozdrawiam Rafał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 42 minuty temu, rafdob napisał: Z całego serca podpisuję się pod powyższym wpisem. Mam i jak na razie nie myślę o zmianie, a metraż mam podobny (około 19 m2). Słuchasz na EL34 czy KT88? Napiszesz coś więcej o tym wzmacniaczu? Z czym porównywałeś, w jakim systemie gra to u Ciebie? Z góry dziękuję za informację zwrotną Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafdob Napisano 12 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 Witam ponownie U mnie gra jeszcze na oryginalnych lampach EL34, wcześniej miałem u siebie (Pioneer 656 krótko, potem Advance Acoustic MAX 450). Gra to u mnie z Sonus Faber Toy Tower, równie dobrze grały też Dynaudio Focusy 160 (tyle, że nie chciałem już podstawkowych kolumn). Według mnie gra to po ciepłej stronie "Mocy", ale tzw "kopa" mu nie brakuje. Pozdrawiam Rafał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 2 godziny temu, Audio Autonomy napisał: Słuchasz na EL34 czy KT88? Na pewno PrimaLuna Prologue One była na lampach EL34. Czy była na KT88 ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 12 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 Z tego co ja pamiętam na KT88 pracowała PrimaLuna Prologue Two. Obecnie Classic i Premium. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 Już się wszystko wyjaśniło. PrimaLuna ProLogue One pracowała tylko na EL34, natomiast PrimaLuna ProLogue Premium już na lampach EL34 lub zamiennie na KT88. Z prawej strony obudowy jest przycisk, za pośrednictwem, którego "dajemy znać" wzmacniaczowi na jakich lampach gramy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 12 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 W temacie PrimaLuna rozumiem, że celować w opcję z KT88 czy też nie przywiązywać do tego wagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 Chili, celować w opcję z KT88 możesz - tyle, że w założonej kwocie raczej nie trafisz , bo raczej trudno "złapać" dobrą i zadbaną integrę lampową za 1/3 ceny. Więc zostaje Ci wersja Prologue One (dlatego o tej wersji wspomniałem), bo tamte są dużo droższe (Classic, a tym bardziej Premium). No i warto dodać, że informacja o przełączniku i fotka którą zamieścił AA pochodzi z testu Pana Macieja Stryjeckiego, opublikowanego w 5 numerze "Hi-Fi i Muzyka" z 2011 roku. To tak dla porządku... (którego chyba zabrakło) http://www.hi-fi.com.pl/wzmacniacze-testy-lista/633-primaluna-prologue-premium.html Pozdrawiam PS. Na szczęście jest dostępnych w Internecie parę dobrych i polskojęzycznych testów wzmacniaczy PrimaLuna - warto poczytać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 13 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2017 (edytowany) Racja @RoRo, zapomniałem dodać skąd pochodzi powyższe zdjęcie. A co do KT88, to chyba faktycznie ciężko by było o wzmacniacz na nich w zakładanym przez Chili budżecie. Może ewentualnie chińszczyzna, czyli Yaqin MC100B lub MS110B za około 800$. Aczkolwiek nie słuchałem ich więc się o nich nie wypowiem. Są jeszcze inne cuda na KT88 w tej cenie? Edytowano 13 czerwca 2017 przez Audio Autonomy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 13 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2017 https://www.olx.pl/i2/oferta/wzmacniacz-lampowy-amplifon-wt-40-CID99-IDkGmBu.html#:9f50141fcb Niestety to pierwsza wersja. Nie poprawiona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts