Lukasz M Napisano 29 lipca 2017 Napisano 29 lipca 2017 Witam, posiadam głośniki i mam pytanie, czy one są prawidłowo podłączone, jedni twierdzą ze dobrze, drudzy ze nie- wiec sam już nie wiem, ? Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 29 lipca 2017 Napisano 29 lipca 2017 Jeżeli te pokrętła masz skręcone maksymalnie na prawo, to masz poprawnie podłączone. Możesz też pobawić się w bi-wiring i pociągnąć osobne przewody dla sekcji wysokotonowej i na niskotonowej (wtedy pokrętła pomiędzy gniazdami skręcasz w lewo). Powiedz jeszcze tylko jak masz podłączone te przewody do wzmacniacza? Dlaczego do każdego gniazda kolumny wchodzą po dwa przewody (biało czerwony i zielono czarny)? Odpisz, cytując
Lukasz M Napisano 29 lipca 2017 Autor Napisano 29 lipca 2017 Tak mi skręcili w sklepie, ale może jakiś nie kompetentny to zrobił i może być źle, z tego co widze kazdy się dziwi i widzi pierwszy raz takie podłączenie i to może być skutkiem ze jak np: amplituner mam zawsze ustawione na + 45db ale jak ustawiam amplituner na - 11db to się wyłącza, wiec jak je podłączyć aby było dobrze? Sam już się gubię pomału, a tak mam podłączone do amplitunera Odpisz, cytując
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 31 lipca 2017 Napisano 31 lipca 2017 Strasznie mi się to plącze w oczach, ale wygląda na dobrze podłączone. Jeżeli te same kable łączą plus wzmacniacza z plusem kolumny, minusy z minusami i tak dalej, to nie ma znaczenia, jakie kolorki mają kable. Ja bym to skręcił inaczej, bardziej intuicyjnie, ale różnicy w graniu by to nie zrobiło. Zastanawia mnie to co napisałeś odnośnie poziomów głośności... Jakie +45db? Gdzie masz zawsze ustawione +45db? Nie jest czasem odwrotnie, że masz normalnie na - 45, a jak próbujesz zrobić +11 to się wyłącza? Bo taka sytuacja faktycznie miałaby sens. Odpisz, cytując
Lukasz M Napisano 31 lipca 2017 Autor Napisano 31 lipca 2017 Rzeczywiście pomyliłem się, jak np mam ustawione na -45db, a chce podgłosic np na + 11db, amplituner mi się wyłącza nie wiem o co tutaj chodzi? Dodam również ze po odłączeniu głośników problem jest taki sam... Odpisz, cytując
S4Home Napisano 1 sierpnia 2017 Napisano 1 sierpnia 2017 Kolumny są dobrze podłączone A sproboj odłączyć przewody z amplitunera. Czy problem też wtedy występuje. Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 1 sierpnia 2017 Napisano 1 sierpnia 2017 19 godzin temu, Lukasz M napisał: Dodam również ze po odłączeniu głośników problem jest taki sam... W takim razie problem jest ewidentnie po stronie wzmacniacza. Masz na niego gwarancję? Odpisz, cytując
Lukasz M Napisano 1 sierpnia 2017 Autor Napisano 1 sierpnia 2017 Tak, właśnie oddałem go do sklepu i razem sprawdzaliśmy i tam jest wszystko w porządku, pomyślałem ze może problem tkwi w wadliwej listwie podłogowej gdzie jest podłączony wzmacniacz, wzmaczniacz został w sklepie do dalszych testów, jeśli okaże sie ze problem pojawia sie zostanie wysłany do serwisu Odpisz, cytując
S4Home Napisano 2 sierpnia 2017 Napisano 2 sierpnia 2017 No właśnie odpowiedz nie była taka jednoznaczna. Dlatego prosiłem o odłączenie kabli od wzmacniacza. Czasem mały drucik może zawierać do obudowy, to najczęstszy problem, i właśnie przy dawaniu głośniej następuje włączenie układu zabezpieczeń. Kolejna sprawa to miejsce wzmacniacza. Musi być wentylowane, z zachowaniem odległości od góry i boków. Listwa ma tu marginalne znaczenie, chyba że!! Nasteoija na niej zbyt duże skoki napięcia, co oczywidcie powodowało by takie skutki. Albo listwa bardzo niskiej jakości albo instalacja elektryczna w domu. Odpisz, cytując
Rafik1975 Napisano 30 stycznia 2023 Napisano 30 stycznia 2023 Dnia 29.07.2017 o 18:35, Audio Autonomy napisał: Jeżeli te pokrętła masz skręcone maksymalnie na prawo, to masz poprawnie podłączone. Możesz też pobawić się w bi-wiring i pociągnąć osobne przewody dla sekcji wysokotonowej i na niskotonowej (wtedy pokrętła pomiędzy gniazdami skręcasz w lewo). Powiedz jeszcze tylko jak masz podłączone te przewody do wzmacniacza? Dlaczego do każdego gniazda kolumny wchodzą po dwa przewody (biało czerwony i zielono czarny)? Możesz bardziej rozwinąć te podłaczenie z podzialem na sekcje jestem kompletnym laikiem i nie wiem jak to ogarnąć Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 31 stycznia 2023 Napisano 31 stycznia 2023 Odpisałem Ci w wątku. Jeśli masz podłączone pojedynczym przewodem to zwworki w prawo i łączysz pojedynczym kablem. Jedna zyła leci z plusa kolumny do plusa w wzmacniaczu i jedna z minusa kolumyn do minusa w wzmacniaczu. Czy podłączysz w kolumnie na górę czy dół to już ma mniejsze znaczenie. Piotrek Odpisz, cytując
Audio Autonomy Napisano 31 stycznia 2023 Napisano 31 stycznia 2023 @Rafik1975 tutaj masz to dosyć prosto wytłumaczonie: http://www.avstore.pl/baza-wiedzy/jak-dziala-bi-wire-i-bi-amp/ Odpisz, cytując
Rafik1975 Napisano 31 stycznia 2023 Napisano 31 stycznia 2023 45 minut temu, Audio Autonomy napisał: @Rafik1975 tutaj masz to dosyć prosto wytłumaczonie: http://www.avstore.pl/baza-wiedzy/jak-dziala-bi-wire-i-bi-amp/ 👍dziekuje Odpisz, cytując
Recommended Posts