sagittarius #1 Napisano 29 lipca 2017 Cześć Wam, To mój pierwszy post. Moje doświadczenie jeśli chodzi o audio jest bliskie 0. Nie jestem audiofilem. Zwyczajny użytkownik. Chciałbym zakupić amplituner i monitory, pod które będzie podłączony TV i Xbox. Pokój ok. 10 m2. Głośniki będą ustawione na ścianie pomiędzy TV. Cena tego zestawu to ok. 2200 do 2600 w zależności od oferty sklepów. Moje pytania: 1. Czy z punktu technicznego (watty, ohmy) jest to dobre połączenie? 2. Czy ktoś z Was posiada któryś z tych elementów? Jakie są Wasze opinie? 3. Czy macie inne propozycje? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #2 Napisano 31 lipca 2017 Dali 1 pasują raczej jako kolumny efektowe(tył) w kinie domowym. Jako główne, czyli fronty tak w filmie jak i muzyce to są średnie. Mysiałbyś posłuchać czy według Ciebie wato. Generalnie planowany zestaw to ani typowe kinio domowe , bo sporo brakuje - czyli tylnych kolumn, centralnego i subwoofera. Ani to też zestaw typowi muzyczny -bo tani amplituner kinowy i przeciętne monitory. Jak liczysz na jakieś soniczne "wrażenia"w grach i filmie to pomyśl o niedużym subwoferze. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sagittarius #3 Napisano 31 lipca 2017 (edytowany) Dzięki za info. Ta propozycja to sprzęt nowy. Jestem też otwarty na sprzęt używany, ale tu już nie mam kompletnie pojęcia jakie modele miałbym rozpatrywać :-( Ktoś, coś używanego w tym budżecie zaproponuje? Edytowano 2 sierpnia 2017 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 1 sierpnia 2017 Wszystko fajnie ale: - czy na tym kończysz? Centralny? Tyły sub będą? - zensor1 to jednak małe kolumienki. Napisz do nas to dostaniesz w niedużo wyższej kwocie 3ki. A jeśli to ma być jednak stereo to wymień ta yamahe na Pioneer sxn30. Pozostaje do twojej dyspozycji Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #5 Napisano 2 sierpnia 2017 Dnia 31.07.2017 o 11:49, sagittarius napisał: Ta propozycja to sprzęt nowy. Jestem też otwarty na sprzęt używany, ale tu już nie mam kompletnie pojęcia jakie modele miałbym rozpatrywać :-( Sagittarius, napisałeś o 2 kolumnach - jeśli na tym poprzestaniesz (lub dodasz subwoofer), to warto zastanowić się nad zakupem sprzętu stereo zamiast kina domowego (bo napisałeś swój wątek w dziale KINO DOMOWE). Potrzebne będzie kilka dodatkowych informacji: sprzęt będzie służył głównie do słuchania muzyki, czy raczej do filmów i gier, jakich złączy potrzebujesz (wejścia cyfrowe optyczne lub koaksjalne, czy HDMI musi być?). Jeżeli konieczne będzie HDMI, to wybór używanych amplitunerów stereo z tym złączem jest zerowy (dopiero od niedawna jest dostępny stereofoniczny model Onkyo z HDMI) iwtedy albo trzeba kupić nowy - albo szukać wśród amplitunerów kina domowego. Jest pare możliwości w podobnej cenie 1) kupujesz trochę wyższy model amplitunera kina domowego i grasz na nim na 2 kolumnach (ewentualnie dodasz później subwoofer) z HDMI 2) kupujesz wysoki model ampltunera kd bez HDMI (bo i tak możesz się podłączyć cyfrowym kablem: optycznym albo koaksjalnym) 3) kupujesz sprzęt stereo z wejściami cyfrowymi (albo bez wejść cyfrowych - ale dokupujesz DAC). Pozdrawiam PS. Generalnie - w takiej samej cenie sprzęt stereo zagra dużo lepiej niż amplituner (lub wzmacniacz) wielokanałowy. No i gorąco namawiam na sprzęt używany - bo w tej cenie to już można coś fajnego zestawić :-) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #6 Napisano 3 sierpnia 2017 RoRo oczywiście w przypadku stereo się zgodzę. W przypadku kina to jednak dźwięk multikanalowy i subwoofer robią znaczna różnice i nawet wyższej klasy stereo nie odda tych efektów Zobaczymy co kolega odpisze, co chce uzyskać Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach