Mid4s Napisano 16 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2017 Witam wszystkich. Z racji tego, że się przeprowadziłem nadarzyła się okazja by pomyśleć nad złożeniem zestawu audio do salonu. I tutaj zaczynają się schody gdyż kompletnie nie znam się na sprzęcie :/. Zacznę od tego, że taki zestaw służyłby do oglądania filmów jak i słuchania muzyki. Procentowo 60% filmy, 40% muzyka - lubię ciepłe tony. Zestaw były w salonie do 25m2. Odległość kolumn od miejsca odsłuchu to ok. 3.5m, odległość kolumn od siebie to ok. 2m Chciałbym zacząć od kupienia wzmaka/ampli do 1600pln Mam kolumny które sam robiłem dawno temu i które zamienię na nowe ale trochę później. Bardzo proszę o pomoc bo nie chciałbym by potem ktoś na forum pisał, że dlaczego kupiem ten badziew jak za te pieniądze mogłem mieć to czy tamto. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 16 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2017 W tej chwili można za te pieniądze kupić amplituner Yamaha RX-V481. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2017 Masz w tej cenie 481 od Yamahy który jest po prostu ok. Doloz te 400 zł i kup onkyo 656 póki jest. Na prawdę warto. Będziesz miał zielone światło do wyboru kolumn w przyszłości. Pozdrawiam i zapraszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 17 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2017 Dzień dobry. Pierwsza sprawa to wybór, czy ma to być urządzenie dwukanałowe, czy wielokanałowe. Jeśli chcesz poprzestać tylko na dwóch kolumnach, w danym budżecie kupisz lepiej brzmiący amplituner stereofoniczny. Spójrz np. na Yamaha R-N402D czy najnowszy Yamaha R-N303D. Natomiast jeśli planujesz w przyszłości rozbudowę do systemu wielokanałowego, bardzo dobrą opcją będzie Denon AVR-X1300W lub jeśli możesz trochę zwiększyć budżet, najnowszy model Denon AVR-X1400H lub Onkyo TX-NR656. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2017 Zaznaczmy jednak że cenowo 656 wychodzi więcej niż dobrze w porównaniu do niższego modelu denona. Stereo to już inna sprawa. Wtedy faktycznie weź pod uwagę amplitunery stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mid4s Napisano 21 sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2017 (edytowany) Jak już pisałem sprzęt ma służyć głównie do filmów 60%, Muzyka 40% Ostatecznie mój wybór padł na Yamaha rx-v679. Udało mi się kupić na 3 letniej gwarancji sprzęt powystawowy (bardzo krótko stał na wystawie) za 1500 pln. Mam nadzieję, że dobrze wybrałem? Czy ta Yamaha gra na podobnym poziomie co Onkyo 656? Teraz będę zastanawiał się z jakimi kolumnami będzie mu po drodze. I tu pojawia się problem. Póki co chciałbym frontowy zestaw i przyznam, że najbardziej pasowałyby mi 2 przednie kolumny bez dodatkowego subufera. Czy są takie kolumny które zastępowałyby ten dodatkowy sub? Czy po prostu powinien być? Na te 2 kolumny nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 1500pln. Edytowano 21 sierpnia 2017 przez Mid4s Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2017 Tak to ta sama klasa urządzeń. W tej cenie albo nowe Noty 550X albo używane Dali 850 Będą grać w stereo dobrze, Ale w kinie i tak sub musi być zwróć uwagę na zapis formatu kina 5.1 jedynka nie jest tu osobno bez powodu!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mid4s Napisano 25 sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2017 (edytowany) Czytałem gdzieś, że yamahy nie maja ciepłego a raczej metaliczny dźwięk. W związku z tym, że ja lubię ciepłe i niskie brzmienie basu zastanawiam się nad kolumnami które w jakiś sposób mogłyby mi to zrekompensować. Czy te Noty albo Dali mają taki dźwięk? Edytowano 25 sierpnia 2017 przez Mid4s Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 25 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2017 Czasy metalicznie grającej Yamahy, szczególnie w sferze amplitunerów A/V już dawno, dawno minęły, więc raczej nie kierowałbym się takimi przestarzałymi informacjami z internetu w doborze kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2017 Dawno oj dawno. Znalazłeś ten opis z zeszłego wieku pewnie. Noty są cieplejsze. Dali 850 pod każdym kątem lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pumpurek Napisano 31 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2017 Witam, do 25m2 to raczej Dali 450, ponieważ Dali 850 będą zbyt duże. Mam Dali mogę pożyczyć na odsłuch do Twojej Yamahy. Mam też kilka innych kompletów kolumn, np. TDL Studio 10 które też świetnie wypadają. Pozdrawiam i zapraszam na odsłuch do Myślenic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 września 2017 Udostępnij Napisano 1 września 2017 E tam. 25 m przyjmą i jedne i drugie:) Sprawdzałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pumpurek Napisano 1 września 2017 Udostępnij Napisano 1 września 2017 sam też słuchałem u siebie Dali 850, ale na nie potrzeba miejsca wokół kolumny, a tutaj będzie kolumna 2 metry od drugiej i 3.5 metra od miejsca odsłuchu a to niezbyt dużo na te byki Napewno Dali 450 nie będą za małe w tym pomieszczeniu, raczej bezpieczniejszy wybór. Możemy porównać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 września 2017 Udostępnij Napisano 5 września 2017 No i już. Kolego dają ci możliwość, korzystaj!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts