kamyk9988 Napisano 30 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2018 A co sadzicie o takim zestawie? Amplituner Marantz SR 5012 Kolumny Melodika BL40 MK II Melodika BLC 20 Melodika BL 10 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2018 Bardzo fajny zestawik. Z tym że akurat po melodike bardziej pasuje Onkyo. Marantz jest łagodny na górze a melodika też. Ale produkty dane w sobie zacne. Wypożyczyć? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 4 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2018 Byłem na odsłuchu w Gdańsku i razem z żoną byliśmy zorientowani na Dali Zensor 7, ale po porównaniu wybór padł na wspomniany zestaw. Nie jestem tylko pewien czy bas będzie wystarczający w kinie. Czy kolumny dadzą radę, czy warto dokupić suba? Pozdrawiam Łukasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 4 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2018 mówiąc szczerze, sub w kinie jest niezbędny, więc nawet się nie zastanawiaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 5 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 8 godzin temu, Markcox napisał: mówiąc szczerze, sub w kinie jest niezbędny, więc nawet się nie zastanawiaj Bo koleś w sklepie mówił, że sub nie będzie potrzebny, że kolumny dadzą radę. Ale w takim razie dokupię suba później. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 Nie dadzą. Masz osobną ścieżkę sygnału do tego. Sub jest potrzebny. Napisz do nas to dostaniesz całościowa cenę z dobrym subem w forumowej promocji. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 5 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 1 godzinę temu, kamyk9988 napisał: Bo koleś w sklepie mówił, że sub nie będzie potrzebny więc pozwolę sobie z nim się nie zgodzić z resztą możesz to sprawdzić w prosty sposób, wybierz się do niego raz jeszcze i niech zrobi Ci ponownie prezentację z wybranym przez Ciebie zestawem kolumn, tyle że i z sub'em i bez sub'a, sam usłyszysz/poczujesz, na czym polega różnica. Sam fakt, który wspomniał Piotr, że ścieżka jest np. 5.1 - ta jedynka po kropce nie jest dziełem przypadku, ani nie stoi tam ze względów estetycznych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 5 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 21 minut temu, Markcox napisał: więc pozwolę sobie z nim się nie zgodzić z resztą możesz to sprawdzić w prosty sposób, wybierz się do niego raz jeszcze i niech zrobi Ci ponownie prezentację z wybranym przez Ciebie zestawem kolumn, tyle że i z sub'em i bez sub'a, sam usłyszysz/poczujesz, na czym polega różnica. Sam fakt, który wspomniał Piotr, że ścieżka jest np. 5.1 - ta jedynka po kropce nie jest dziełem przypadku, ani nie stoi tam ze względów estetycznych Jasne. Tylko ja myślałem, że jak nie ma suba, to sygnał idzie na kolumny frontowe i głośniki niskotonowe przejmują jego rolę. Ok jak będę w Polsce to podjadę tam i poproszę o prezentację Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 5 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 bo idzie, ale efekt końcowy jednak nie jest taki sam. Z resztą żadne słowa nie przekonają Cię o tym, jak sama prezentacja. W każdym razie, jeżeli masz budżet na subwoofer, to ja bym nawet się nie zastanawiał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 5 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 26 minut temu, Markcox napisał: bo idzie, ale efekt końcowy jednak nie jest taki sam. Z resztą żadne słowa nie przekonają Cię o tym, jak sama prezentacja. W każdym razie, jeżeli masz budżet na subwoofer, to ja bym nawet się nie zastanawiał Ok, dzięki Teraz pozostało tylko przekonać żonę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 5 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 48 minut temu, kamyk9988 napisał: Teraz pozostało tylko przekonać żonę w tej kwestii, to już musisz radzić sobie sam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 5 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 57 minut temu, Markcox napisał: w tej kwestii, to już musisz radzić sobie sam Dam radę A czy polecacie jakiś subwoofer do tego zestawu? Na coś konkretnego zwracać uwagę? Bo z tego co wiem to Melodika nie produkuje subów, więc trzeba dobrać coś sensownego. W sklepie mi coś doradzą, ale wolałbym porównać z sugestiami innych użytkowników Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 Jakiś tam ma ale bez szału. Tani dobry to magnat 302a albo wyprzedażowy 6725a. Dalej całkiem dobry tani to whatfedale 10 albo elac sub 8. O ile dobrze pamiętam. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2018 4 godziny temu, kamyk9988 napisał: Jasne. Tylko ja myślałem, że jak nie ma suba, to sygnał idzie na kolumny frontowe i głośniki niskotonowe przejmują jego rolę. Ok jak będę w Polsce to podjadę tam i poproszę o prezentację Gdy niema subwoofera to najniższe częstotliwości są kierowane do wszystkich kolumn ustawionych jako duże, czyli przetwarzające cały zakres częstotliwości. Sprawia to że gdy w kinie pojawiają się efekty specjalne wymagające dużego natężenia niskich częstotliwości obciążone są nimi kolumny które przetwarzają również resztę pasma i dodatkowo mocniej jest obciążony sam wzmacniacz amplitunera kd. Subwoofery są do tego zwykle lepiej przystosowane. To sprawia ze subwoofer jest bardzo ważny , choć nie jest niezbędny. Zaryzykował bym stwierdzenie ze lepiej jest kupić na fronty nieduże kolumny dobrej jakości i dobry subwoofer niż duże kolumny frontowe bez subwoofera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 10 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2018 A co sądzicie o subie Heco sub 25A do tego zestawu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2018 Nowy 30a jest znacznie bardziej poprawiony. 25a jest typowym subem do kina. 30tka z kolei oprócz dawania sobie radę w kinie gra też świetnie muzyke. Różnica w cenie znikoma. Mamy oba podjedź. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 11 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2018 (edytowany) Z subem mi sie nie pali jak dostanę dobra cenę, to mogę kupic wysyłkowo Czy takie ustawienie będzie ok dla tego zestawu o którym pisałem? Bass reflex we frontach jest z tyłu i boje się czy nie będą za blisko ściany. Na rysunku są 10cm od ściany. No i nie wiem jak z subem. Surround'ów nie rysowałem. Dodam, że odległość osoby siedzącej na narożniku od TV to 3m. Salon niecałe 20m2. Edytowano 11 kwietnia 2018 przez kamyk9988 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2018 Spokojnie możesz je deczko wysunąć do przodu. Nie widzę powodu dla którego są tak przytulone do ściany. Druga sprawa to sub na zewnątrz kolumn nie do środka. Nie pod szafkę. Dam ci dobra cenę a co.... Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 12 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2018 Fronty na równo z szafką będą 21cm od ściany. Nie chcę za mocno wysuwać, żeby mi przejścia nie zasłaniały, a tym samym nie był narażone na to, że ktoś je potrąci. A czy sub na zewnątrz prawej kolumny będzie ok? Trochę z boku co prawda, ale z drugiej strony mam stół i trochę mało miejsca. W ogóle ciasno tam i sam nie wiem jak to ustawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2018 Subwoofer możesz postawić jeszcze bliżej ściany. W ogóle to możesz spróbować ustawić go nawet w zupełnie innym miejscu. Przysuwając je bliżej miejsca odsłuchu będziesz miał trochę szerszą bazę stereo. Głośnik centralny powinien stać nieco bliżej skraju szafki na której się znajduje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 12 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2018 Tak jak poniżej byłoby ok? Tylko pojawia się problem z kablem, a nie chciałbym już teraz pruć ścian, albo rozbierać podłogi, żeby kabel puścić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2018 To musisz sam spróbować. A głośnik centralny przy samej krawędzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamyk9988 Napisano 13 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2018 A co myślicie o subie bezprzewodowym? Ja jeśli chodzi o dźwięk to jestem raczej przeciwnikiem takich rozwiązań, bo to zawsze jest jakiś kompromis. Ciekawe jak jest z jakością dźwięku takiego cuda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2018 Bezprzewodowe podłączenie pozwala łatwiej ustawić subwoofer w dowolnym miejscu. Jednak jeśli niema takiej potrzeby to lepiej użyć połączenia przewodowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2018 Możesz śmiało dokupić moduł transmiter bezprzewodowego przesyłu do każdego suba. Moim zdaniem działa to dobrze. O ile nie stosował bym go do subwoofera za 10k o tyle do konstrukcji budżetowej nie widzę problemu. Czy w twoim pomyśle sub nie stoi w przejściu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts