kubus92 Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 witam, kupiłem jakiś czas temu taki zestaw yamahy: wzmacniacz yamaha ax-470 kaseciak yamaha kx-w162 tuner yamaha tx-470 cd yamaha cdx-480 teraz szukam kolumn do ok. 700zł za 2 sztuki. Do nowego salonu ok. 20m^2. Słucham wszystkiego, czasem film, mecz etc. Szukałem trochę na allegro po licytacjach, teraz szukam nowych - nie wiem. Nie znam się zbytnio także proszę o wyrozumiałość. Takie coś mi wpadło aktualnie w oczy: http://allegro.pl/kolumny-glosniki-stereo-stx-f-130n-3-kolory-para-i6652134345.html pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 Napisz proszę post jak należy. Informację o tym znajdziesz w zakladce,, pierwsze posty''. Nie możemy żetelnie doradzić nie znając np Twoich preferencji brzmieniowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubus92 Napisano 13 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2017 Witam, Audiofilem nie jestem i ciężko mi nawet określić moje preferencje brzmieniowe, a resztę uwag dotyczących pierwszego posta zawarlem powyżej. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2017 Udostępnij Napisano 13 września 2017 Jeśli nowe to idź w magnaty supreme 802 lub 1002. A jak używane które jednak tu polecam to dali 450 lub tannoy m4. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubus92 Napisano 13 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2017 Dzięki za konkrety pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubus92 Napisano 13 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2017 7 godzin temu, S4Home napisał: Jeśli nowe to idź w magnaty supreme 802 lub 1002. A jak używane które jednak tu polecam to dali 450 lub tannoy m4. Pozdrawiam magnaty nówki dostępne w moim budżecie, dali min 1500 a tannoy m4 niedostępne zupełnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2017 Udostępnij Napisano 13 września 2017 Dali 450 i tannoy m chodzą po tysiąc złotych. Jeśli mógł byś dołożyć uważam że warto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubus92 Napisano 14 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2017 Witam ponownie, Z racji, że z tymi używkami na portalach aukcyjnych jest słabo chyba zdecyduje się na nowe magnaty 802. Ale wyczytalełem, że mimo iż producent podaje zakres ohm 4-8 to faktyczna wartość to 4,8ohm. Wtedy na wzmacniaczach 6-8ohm przy głośniejszy graniu charczą. Ta moja Yamaha ma 8ohm przyczyn z tyłu napisane jest, że min. 6ohm. Także nie chciałbym żeby coś tam było nie tak. Co o tym myślicie? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 14 września 2017 Udostępnij Napisano 14 września 2017 Jeżeli wzmacniacz pracuje przy min. 6ohm, to lepiej mu nie podawać kolumn o niższej wartości. Obciążysz w ten sposób wzmacniacz, które będzie przy głośniejszym słuchaniu wprowadzał zniekształcenia. Prędzej czy później uszkodzisz w ten sposób wzmacniacz lub kolumny. Ja na Twoim miejscu polowałbym na Tannoy M3 (jak masz miejsce na podłogówki) lub M2. Przy odrobinie cierpliwości i szczęścia powinieneś zmieścić się w budżecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 września 2017 Udostępnij Napisano 14 września 2017 To że kolumny charcza nie ma nic wspólnego z impedancja. Stare wzmacniacze nawet jak miały opisane 6 omów to grały z 4kami spokojnie. Ale też poszukał bym i deczko cierpliwości ci się przyda Tak będzie to działać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 14 września 2017 Udostępnij Napisano 14 września 2017 25 minut temu, S4Home napisał: Stare wzmacniacze nawet jak miały opisane 6 omów to grały z 4kami spokojnie. Stare wzmacniacze był projektowane z większym "marginesem bezpieczeństwa" i nie tak oszczędnie jak dzisiejsze, ale z drugiej strony mają już swoje lata. Temperatura i czas zrobiły już swoje i lepiej nie narażać ich na zbyt mocne obciążanie. To tak moim zdaniem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 września 2017 Udostępnij Napisano 14 września 2017 Masz tu rację. Sprzęt nie młodnieje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 września 2017 Udostępnij Napisano 14 września 2017 Ale tanieje i najwyższe modele mozna kupić w cenach najnizszych obecnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 września 2017 Udostępnij Napisano 14 września 2017 A nie do końca się z tym zgodzę. Bo obecnie ceny elektroniki idą w górę mocno. Jak nowe idą w górę to używki też. Sprzedawałem kiedyś sprzęt używany lat temu parę. Teraz jest w tych samych lub wyższych cenach. Dla przykładu jeśli ktoś miałby tannoy m4 w stanie gabinetowym to znalazł bym m u kupca i za 1500 zł. Nie wspominając o wyjątkowych m5tkach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubus92 Napisano 23 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 września 2017 pytanko, czy tannoy m2,5 będzie spoko? dokładnie ta aukcja: http://allegro.pl/show_item.php?item=6968563415 Wysyłka z PL, nie jak wpisane z GB. 700zł z wysyłką gość chce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubus92 Napisano 24 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 września 2017 Witam ponownie, sorki, że post pod postem... Mam również ofertę jbl es20 za 580zł, którego polecał mi znajomy. Pomożecie w wyborze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 września 2017 Udostępnij Napisano 24 września 2017 Jbl es 20 jest w zasadzie satelitą w kinie domowym i raczej się do muzyki średnio nadaje. To już tannoy jest lepszy choć jakiegoś super wrażenia na mnie nie zrobił. Najlepszym doradcà są własne uszy. Wiec przesłuchaj przed kupnem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 24 września 2017 Udostępnij Napisano 24 września 2017 (edytowany) @kubus92 a gdzie mieszkasz? Możesz podać miejscowość i województwo? Polecam jak kolega wyżej, odsłuchy. Edytowano 24 września 2017 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubus92 Napisano 24 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 września 2017 Kostrzyn pod Poznaniem, pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 września 2017 Udostępnij Napisano 25 września 2017 R20 to szit. Nie do odsłuchu muzyki. A zamiast 2.5 weź Mercury M2. Tyle nad zastanawianiem się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubus92 Napisano 3 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2017 Witam ponownie, Żeby nie bylo, cały czas szukam M2-jek, ale jeszcze wpadł mi do głowy jeden pomysł. Mam do wydania w Empiku 800zł i co by nie napinać domowego budżetu może by się coś wybrało stamtąd??? Link załączam: http://www.empik.com/elektronika/glosniki-i-kolumny/kolumny-glosnikowe,3612030403,s?sort=priceAsc Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 października 2017 Udostępnij Napisano 3 października 2017 Wafle 225 Ewentualnie canton. Ale.fo obu musiał byś dołożyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts