Celdur Napisano 16 września 2017 Udostępnij Napisano 16 września 2017 (edytowany) Dzień dobry, Zachciało mi się rano odsłonić trochę więcej żyły + i - w kabelku Chord Clearway i przy podcinaniu głównego płaszcza naruszyłem lekko plastik osłaniający żyłę + tak że no widać delikatnie miedź. Izolować to szarą taśmą czy nie zawracać sobie głowy? Martwię się że zacznie mi się kabelek utleniać w górnej partii jeszcze przed terminalem we wzmacniaczu. Jest w ogóle czym się przejmować, czy to chora głowa? Nie mniej nie chciałbym aby kiedyś nagle lewa kolumna grała ciut gorzej od prawej przez jakiś uszczerbek na kablu Niestety nie posiadam narzędzia do zdejmowania izolacji i robię to zwykłym nożykiem do tapet. Edytowano 16 września 2017 przez Celdur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 16 września 2017 Udostępnij Napisano 16 września 2017 Dla spokoju możesz ten fragment kabla zaizolować taśma lub opaską termokurczliwą. Myślę jednak, że i bez tej izolacji nic złego nie będzie się dziać. W każdym razie lepiej być przezornym i zabezpieczyć przewód ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 16 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2017 (edytowany) No właśnie zaczynam się obawiać , że mi na głowę coś uderza z tym wszystkim Termokurczliwej nie posiadam, ale taśmę do paczek brązową już tak. Edytowano 16 września 2017 przez Celdur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 16 września 2017 Udostępnij Napisano 16 września 2017 59 minut temu, Celdur napisał: taśmę do paczek brązową już tak. To średnio się nadaje do izolowania przewodów. Nie masz taśmy elektroizolacyjnej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 września 2017 Udostępnij Napisano 16 września 2017 Poczekaj aż kupisz taśmę izolacyjną lub termokurcze, zwykła taśma zostawi ślady kleju. Przecież się nie pali :-) Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 16 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2017 (edytowany) Jakaś konkretna czy może być np. czarna tesa? http://allegro.pl/tesa-tasma-izolacyjna-53947-czarna-10m15mm-i6612203640.html Edytowano 16 września 2017 przez Celdur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 września 2017 Udostępnij Napisano 16 września 2017 Spokojnie może być taka taśma jak z Twojego linku. Na pare lat wystarczy :-) Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 16 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2017 Dobrze to kupię. Jak już będę miał to zdejmę tą zwykłą paczkową Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 21 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2017 (edytowany) A powiesz mi jeszcze po jakim czasie należy czyścić odsłonięte końcówki kabelków? 2-3 lata czy może dłużej? W sumie takie kabelki raczej nie powinny szybko się utlenić. Edytowano 21 września 2017 przez Celdur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 września 2017 Udostępnij Napisano 21 września 2017 Celdur, jesli chodzi o tlenki srebra lub miedzi czyli rdzę to one z mojej wiedzy nawet lepiej przewodzą niż srebro czy miedz. Bardziej obawialbym się o przypadkowe zwarcie. No i miedz Ci zzielenieje. Ale to rdzewienie zaliczylbym do kosmetyki zarowno brzmieniowej jak i estetycznej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 21 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2017 Czyli nic tylko się cieszyć. Ale zanim zzielenieje to ja chyba osiwieje już. Przypadkowe zwarcie to w jakiej sytuacji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 września 2017 Udostępnij Napisano 21 września 2017 Kiedy dotkniesz zyłą + do minus(oczywiście odsłoniętą). Lub jesli pechowo zewrzesz z obudową wzmacniacza. Mozna spalić końcowkę. Nie przejmowalbym się jednak bo uszkodzenie opisujesz jako niewielkie. Luz. Zaklej taśmą izolacyjną lub załóż koszulkę termokurczliwą jak już bedziesz miał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 21 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2017 Spokojnie, to było w takim miejscu że nie było szans aby dotknąć plusem minusa. Także nie przejmuję się utlenianiem i idę spokojnie spać. Dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts