Jarek Ch. Napisano Sobota o 22:52 Udostępnij Napisano Sobota o 22:52 2 godziny temu, terracan1929 napisał: Kiedyś był taki fajny wykres (nie mogę go namierzyć teraz), który pokazywał, że do pewnego pułapu, wraz ze wzrostem ceny proporcjonalnie rośnie poziom dźwięku. Ale w pewnym momencie następuje przeskok, po którym wzrost nakładów na sprzęt powoduje lekki spadek jakości grania, aby następnie powoli, bardzo powoli powodować jego wzrost. Ale ten wzrost jest już minimalny w stosunku do ponoszonych nakładów Czyli da to się jakoś "matematycznie" wyliczyć, ciekawe. Dzięki i pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano Niedziela o 14:05 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:05 Czytając Wasze komentarze, zadam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego dźwięk na tej mojej RN 600A zTidal connect jest często o ok. 1/3 głośniejszy (lepszy?) niż otworzony z cd (też yamaha s303), oczywiście przy tym samym poziomie głośności? Mam stare płyty i często tak jest, ale nie tylko wtedy. Np. kupiłem ostatnią płytę cd Homo Twist gdzie dołączono także usb z tymi samymi utworami ( tzw. wav.) i jest podobnie na korzyść usb. Czy ta Yamaha tak "ma" czy szerzej odtwarzacze streamingowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 04:57 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 04:57 Dnia 25.04.2025 o 22:38, Jarek Ch. napisał: To ciekawe co piszesz, nie chcę zaśmiecać tego wątku, ale czy gdzieś na tym forum jest jakiś wątek dotyczący opłacalności danego sprzętu? To znaczy, czym się kierować aby nie przepłacać? Albo jakieś złote zasady typu jak kupując sprzęt droższy x razy od posiadanego zyskujesz x procent na jakości dźwięku? Jest. Sam go napisałem Dnia 26.04.2025 o 22:21, terracan1929 napisał: Kiedyś był taki fajny wykres (nie mogę go namierzyć teraz), który pokazywał, że do pewnego pułapu, wraz ze wzrostem ceny proporcjonalnie rośnie poziom dźwięku. Ale w pewnym momencie następuje przeskok, po którym wzrost nakładów na sprzęt powoduje lekki spadek jakości grania, aby następnie powoli, bardzo powoli powodować jego wzrost. Ale ten wzrost jest już minimalny w stosunku do ponoszonych nakładów. Wracając do Twojego pytania. Na tym poziomie warto pójść wyżej. Miałem i 602-kę i 701-kę i 1200-tkę. W tym wypadku było Im wyżej tym lepiej. No własnie mówisz o tym co ja rysowałem kiedyś. Był o tym spory artykuł tutaj napisane przeze mnie. Dnia 27.04.2025 o 00:52, Jarek Ch. napisał: Czyli da to się jakoś "matematycznie" wyliczyć, ciekawe. Dzięki i pozdrawiam Aż tak to nie 14 godzin temu, Jarek Ch. napisał: Czytając Wasze komentarze, zadam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego dźwięk na tej mojej RN 600A zTidal connect jest często o ok. 1/3 głośniejszy (lepszy?) niż otworzony z cd (też yamaha s303), oczywiście przy tym samym poziomie głośności? Mam stare płyty i często tak jest, ale nie tylko wtedy. Np. kupiłem ostatnią płytę cd Homo Twist gdzie dołączono także usb z tymi samymi utworami ( tzw. wav.) i jest podobnie na korzyść usb. Czy ta Yamaha tak "ma" czy szerzej odtwarzacze streamingowe? Zbadaj jeszce raz co napisałes. Dzwiek z Tidal jest 1/3 głośniej (lepszy jest w nawiasie) {...} oczywiscie przy tym samym poziomie głosnosci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano Poniedziałek o 10:02 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:02 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Zbadaj jeszce raz co napisałes. Dzwiek z Tidal jest 1/3 głośniej (lepszy jest w nawiasie) {...} oczywiscie przy tym samym poziomie głosnosci. No tak. Potencjometr ustawiony na tą samą wartość np. 50 db i z Tdala jest "głośniej" niż z cd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano Poniedziałek o 13:29 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:29 A może masz zmienione ustawienia głośności dla poszczególnych źródeł? Przynajmniej w modelu poprzednim RN 602 była taka możliwość w menu. Chyba od 0 do +10. Nie pamiętam już. Wszystko z pilota. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 04:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 04:57 18 godzin temu, Jarek Ch. napisał: No tak. Potencjometr ustawiony na tą samą wartość np. 50 db i z Tdala jest "głośniej" niż z cd. stąd różnica w ocenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano wczoraj o 08:43 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:43 19 godzin temu, rafau napisał: A może masz zmienione ustawienia głośności dla poszczególnych źródeł? Przynajmniej w modelu poprzednim RN 602 była taka możliwość w menu. Chyba od 0 do +10. Nie pamiętam już. Wszystko z pilota. Hm, sprawdzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldekA Napisano wczoraj o 18:29 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:29 9 godzin temu, Jarek Ch. napisał: Hm, sprawdzę Opcja nazywa się Volume trim. U mnie największa różnica była pomiędzy optykiem a CD. prawie 7dB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dziękuję wszystkim za pomoc i cierpliwość ale temat się sam rozwiązał. Ostatecznie wylądowałem w Top hi-fi we Wrocławiu i wyszedłem stamtąd wzbogacony o nowy rn 800a plus zachęcony odsłuchem głośniki diva 6. Diva 3 u mnie zostaną i będą służyć do tv, a rn 600a powędruje w świat (jak ktoś jest chętny to jestem otwarty na propozycje 😊) Przy okazji bardzo dziękuję za życzliwość i profesjonalizm Panu z tophifi (i całkiem fajny rabat od ceny zestawu). Btw chyba nie zdradzam zbyt wiele ale zestaw rn 800a z Diva 5 to schodzi jak świeże bułeczki, jestem ciekawy jak inne marki w podobnym budżecie na tym tle wyglądają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Jeszcze napisz jakie są twoje wrażenia po odsłuchu w domu. Czy jest rzeczywiście tak duża różnica między tymi amplitunerami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts