Jarek Ch. Napisano 26 kwietnia Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2 godziny temu, terracan1929 napisał: Kiedyś był taki fajny wykres (nie mogę go namierzyć teraz), który pokazywał, że do pewnego pułapu, wraz ze wzrostem ceny proporcjonalnie rośnie poziom dźwięku. Ale w pewnym momencie następuje przeskok, po którym wzrost nakładów na sprzęt powoduje lekki spadek jakości grania, aby następnie powoli, bardzo powoli powodować jego wzrost. Ale ten wzrost jest już minimalny w stosunku do ponoszonych nakładów Czyli da to się jakoś "matematycznie" wyliczyć, ciekawe. Dzięki i pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano 27 kwietnia Udostępnij Napisano 27 kwietnia Czytając Wasze komentarze, zadam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego dźwięk na tej mojej RN 600A zTidal connect jest często o ok. 1/3 głośniejszy (lepszy?) niż otworzony z cd (też yamaha s303), oczywiście przy tym samym poziomie głośności? Mam stare płyty i często tak jest, ale nie tylko wtedy. Np. kupiłem ostatnią płytę cd Homo Twist gdzie dołączono także usb z tymi samymi utworami ( tzw. wav.) i jest podobnie na korzyść usb. Czy ta Yamaha tak "ma" czy szerzej odtwarzacze streamingowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 kwietnia Udostępnij Napisano 28 kwietnia Dnia 25.04.2025 o 22:38, Jarek Ch. napisał: To ciekawe co piszesz, nie chcę zaśmiecać tego wątku, ale czy gdzieś na tym forum jest jakiś wątek dotyczący opłacalności danego sprzętu? To znaczy, czym się kierować aby nie przepłacać? Albo jakieś złote zasady typu jak kupując sprzęt droższy x razy od posiadanego zyskujesz x procent na jakości dźwięku? Jest. Sam go napisałem Dnia 26.04.2025 o 22:21, terracan1929 napisał: Kiedyś był taki fajny wykres (nie mogę go namierzyć teraz), który pokazywał, że do pewnego pułapu, wraz ze wzrostem ceny proporcjonalnie rośnie poziom dźwięku. Ale w pewnym momencie następuje przeskok, po którym wzrost nakładów na sprzęt powoduje lekki spadek jakości grania, aby następnie powoli, bardzo powoli powodować jego wzrost. Ale ten wzrost jest już minimalny w stosunku do ponoszonych nakładów. Wracając do Twojego pytania. Na tym poziomie warto pójść wyżej. Miałem i 602-kę i 701-kę i 1200-tkę. W tym wypadku było Im wyżej tym lepiej. No własnie mówisz o tym co ja rysowałem kiedyś. Był o tym spory artykuł tutaj napisane przeze mnie. Dnia 27.04.2025 o 00:52, Jarek Ch. napisał: Czyli da to się jakoś "matematycznie" wyliczyć, ciekawe. Dzięki i pozdrawiam Aż tak to nie 14 godzin temu, Jarek Ch. napisał: Czytając Wasze komentarze, zadam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego dźwięk na tej mojej RN 600A zTidal connect jest często o ok. 1/3 głośniejszy (lepszy?) niż otworzony z cd (też yamaha s303), oczywiście przy tym samym poziomie głośności? Mam stare płyty i często tak jest, ale nie tylko wtedy. Np. kupiłem ostatnią płytę cd Homo Twist gdzie dołączono także usb z tymi samymi utworami ( tzw. wav.) i jest podobnie na korzyść usb. Czy ta Yamaha tak "ma" czy szerzej odtwarzacze streamingowe? Zbadaj jeszce raz co napisałes. Dzwiek z Tidal jest 1/3 głośniej (lepszy jest w nawiasie) {...} oczywiscie przy tym samym poziomie głosnosci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano 28 kwietnia Udostępnij Napisano 28 kwietnia 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Zbadaj jeszce raz co napisałes. Dzwiek z Tidal jest 1/3 głośniej (lepszy jest w nawiasie) {...} oczywiscie przy tym samym poziomie głosnosci. No tak. Potencjometr ustawiony na tą samą wartość np. 50 db i z Tdala jest "głośniej" niż z cd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano 28 kwietnia Udostępnij Napisano 28 kwietnia A może masz zmienione ustawienia głośności dla poszczególnych źródeł? Przynajmniej w modelu poprzednim RN 602 była taka możliwość w menu. Chyba od 0 do +10. Nie pamiętam już. Wszystko z pilota. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 18 godzin temu, Jarek Ch. napisał: No tak. Potencjometr ustawiony na tą samą wartość np. 50 db i z Tdala jest "głośniej" niż z cd. stąd różnica w ocenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 19 godzin temu, rafau napisał: A może masz zmienione ustawienia głośności dla poszczególnych źródeł? Przynajmniej w modelu poprzednim RN 602 była taka możliwość w menu. Chyba od 0 do +10. Nie pamiętam już. Wszystko z pilota. Hm, sprawdzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldekA Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 9 godzin temu, Jarek Ch. napisał: Hm, sprawdzę Opcja nazywa się Volume trim. U mnie największa różnica była pomiędzy optykiem a CD. prawie 7dB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia Dziękuję wszystkim za pomoc i cierpliwość ale temat się sam rozwiązał. Ostatecznie wylądowałem w Top hi-fi we Wrocławiu i wyszedłem stamtąd wzbogacony o nowy rn 800a plus zachęcony odsłuchem głośniki diva 6. Diva 3 u mnie zostaną i będą służyć do tv, a rn 600a powędruje w świat (jak ktoś jest chętny to jestem otwarty na propozycje 😊) Przy okazji bardzo dziękuję za życzliwość i profesjonalizm Panu z tophifi (i całkiem fajny rabat od ceny zestawu). Btw chyba nie zdradzam zbyt wiele ale zestaw rn 800a z Diva 5 to schodzi jak świeże bułeczki, jestem ciekawy jak inne marki w podobnym budżecie na tym tle wyglądają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia Jeszcze napisz jakie są twoje wrażenia po odsłuchu w domu. Czy jest rzeczywiście tak duża różnica między tymi amplitunerami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia Nie ma sprawy, za tydzień, dwa jak trochę nowy sprzęt pochodzi i opadnie pierwsza euforia 😉. Na razie podłączyłem 800a z divą 3 i było delikatnie lepiej ( wszystkiego trochę ""więcej"). RN 600a ma jedną praktyczną przewagę nad 800 setką tj. starej daty wyświetlacz, tzn nie zrozumcie mnie źle fajny jest ten oledowy czarny pasek, ale"małe litery " wyświetla. Jak u mnie dzieli 4 metry kanapę od amplitunera to ciężko coś zobaczyć, trzeba wytężyć wzrok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toma Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Dnia 30.04.2025 o 18:01, Jarek Ch. napisał: [...]Ostatecznie wylądowałem w Top hi-fi we Wrocławiu[...] [...]Przy okazji bardzo dziękuję za życzliwość i profesjonalizm Panu z tophifi (i całkiem fajny rabat od ceny zestawu).[...] Pozazdrościć, że dobrze trafiłeś. Obsługa w tym salonie to jest totalna porażka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldekA Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Cześć, U mnie za to pojawiła się zagwozdka. Gdy w domu nie było kota i miałem do dyspozycji duży salon Yamaha R-N602 grała z Heco Aurora 700 i jak dla mnie dźwięk był przyjemny, taki melodyjny, ocieplony, że dało sie go słuchać bez zmęczenia. Niestety w domu pojawiła się krótkowłosa terrorystka. Spanie na amplitunerze jeszcze szło przeboleć ale jak zaczęła pazurami ściągać maskownice i ostrzyć pazury o skrzynkę kolumny postanowiłem się ewakuować do mniejszego pokoju. No ale tam Heco 700 robiły łubudubu bo pokój niewielki i dlatego wjechały Monitor Audio Silver 100. Ale w miarę jak się wygrzewały to grały coraz jaśniej i ten dźwięk zaczął mnie troszkę męczyć. Pojechałem do niewielkiego salonu z zamiarem wymiany MA S 100 na Wharfedale Evo 4.2. No ale niestety😉 skończyło się na przywiezieniu Marantza 60n. I teraz trochę rezon straciłem. Zostawić tego Marantza bo gra bardzo fajnie, czy jednak wymieć kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Ch. Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 13 godzin temu, Toma napisał: Pozazdrościć, że dobrze trafiłeś. Obsługa w tym salonie to jest totalna porażka. Czemu? Byłem tam drugi raz. Za pierwszym że 3 lata temu szukałem słuchawek bezprzewodowych. Fajnie się gadało, kilka praktycznych porad wyszedłem zadowolony po przesłuchaniu kilku par z bowers & wilkins px7 s2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts