iroc_z Napisano 16 października 2017 Udostępnij Napisano 16 października 2017 Witam serdecznie, To jest mój pierwszy post na tym forum, wiedza o audio raczej na niskim poziomie, więc proszę o wyrozumiałość, Mam amplituner Marantza Nr1504 i zestaw głośników Harmana HKTS16, ale dostałem głośniki frontowe Jamo C95 i chciałem je dopiąć do zestawu zamiast frontowych Harmana. W danych technicznych Jamo znalazłem info, że minimalna moc dla nich to 60W, tak więc Marantz wydaje mi się trochę za słaby (chyba że się mylę). Zastanawiałem się o rozbudowanie zestawu o wzmacniacz stereo, Marantz ma wyjście preout, tylko nie wiem jakie warunki musi spełniać wzmacniacz ( czy może to być każdy model). Czy musi mieć jakieś specjalne wejście? Jaki model polecilibyście tak do 2000 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 października 2017 Udostępnij Napisano 16 października 2017 Dzień dobry. Oczywiście możesz na razie podłączyć kolumny Jamo C95 to Twojego amplitunera, jednak musisz liczyć się z dużymi kompromisami jakościowymi. Po prostu Twój amplituner ma zbyt niską moc do prawidłowego wysterowania kolumn, dodatkowo C95 to bardzo dobre kolumny, które jednak wymagają dobrej klasy wzmacniacza do pokazania możliwości jakościowych. Twój amplituner posiada wyjścia pre-out, które umożliwiają Ci na podłączenie zewnętrznej końcówki mocy. Masz do wyboru dwa rozwiązania - podłączenie końcówki mocy i wykorzystanie amplitunera jako przedwzmacniacza. Drugą opcją jest zakup wzmacniacza stereofonicznego, który w przypadku odsłuchu wielokanałowego będzie służył jako końcówka mocy, sterowana przez amplituner, natomiast podczas odsłuchu stereo, wzmacniacz będzie pracował niezależnie od amplitunera, wykorzystując także znacznie lepszy przedwzmacniacz. Opcja pierwsza czyli końcówka mocy - spójrz proszę na dwa modele końcówek mocy Atoll AM50SE oraz mocniejsza i lepsza Atoll AM80SE. Obydwa urządzenie w pełni wykorzystają potencjał Twoich kolumn. Natomiast jeśli mielibyśmy zastosować klasyczny wzmacniacz, spójrz proszę na Atoll IN50SE oraz Cyrus One. Obydwa urządzenia zaoferują wysoką jakość dźwięku, Cyrus dodatkowo jest wzmacniaczem niezwykle ekspresyjnym, dynamicznym, otwartym. To świetne połączenie z C95. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Poza wymienionymi powyżej konfiguracjami, w naszym salonie znajdziesz dziesiątki urządzeń, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać, porównać i dogłębnie przetestować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iroc_z Napisano 16 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2017 Dziękuję za szybką i szczegółową odpowiedź. Jeśli dobrze rozumiem to wersja z końcówką mocy to tak jakby upgrade amplitunera, podnoszę moc na wyjście na kolumny, całe sterowanie i źródła dźwięku są zarządzane przez amplituner. Natomiast przy wersji z klasycznym wzmacniaczem to źródła muszę podpiąć do wzmacniacza, czy dalej mogę źródła puszczać przez amplituner? Przyznam szczerze wolałbym zostać przy amplitunerze, bo w sumie całą muzykę mam na NASie. Dziękuję za zaproszenie, jak będę w pobliżu to nie omieszkam zajrzeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 października 2017 Udostępnij Napisano 17 października 2017 Na razie podepnij zamiast tych malych. Zobacz jak ci to zagra. Czego ci będzie brakować. Z czasem spokojnie kupisz jakiś dobry wzmak, ale musimy wiedzieć w jakim kierunku iść. Na chwilę obecną spokojnie jakoś to zagra. Na tyle abyś zaprzyjaźnil się z nowym sprzętem i nie robił nic na szybko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iroc_z Napisano 17 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 października 2017 Na razie mam podpięte,gra to całkiem dobrze, klimaty Diany Krall miło się słucha, ale przy rockowych kawałkach czegoś brakuje, wrażenie jakby brakło energii, jakiejś dynamiki. Z tego względu zacząłem się rozglądać za wzmacniaczem, Q21 zaproponował całkiem fajny sprzęt, ale zastanawiałem się jeszcze czy nie pozostać z Marantzem, niestety PM7005 nie ma wejścia main in, więc nici z połączenia, trochę to dziwne bo poprzednik miał. Czy warto szukać wzmacniacza który ma podwójne wyjścia na głośniki? Moje Jamo są wyposażone w 2 wejścia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 października 2017 Udostępnij Napisano 18 października 2017 7005 to słaby wzmak. Nie warto bo takie podłączenie nic nie wniesie. Kup używanego Roksana k2 to wyniesie cię poza dotychczasowe myślenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iroc_z Napisano 21 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2017 Dzięki za propozycję, to co na dzień dzisiejszy znalazłem to ceny około 2500zł. Zastanawiałem się jeszcze, żeby pozbyć się NR1504 i zakupić np. SR5011. Cena około 3000zł Wiecie może jak to się sprawdzi w stereo z kolumnami Jamo Concert C95? Czy może jest to w ogóle bez sensu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 października 2017 Udostępnij Napisano 23 października 2017 Nieco lepiej. Ale tylko nieco. Hmm no dobra dużo lepiej do wersji slim ale dużo gorzej do czystego wzmaka w takim budżecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iroc_z Napisano 23 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2017 Rozumiem. Sam slim NR1504 jako źródło FLACów z NASa może zostać, czy też trzeba by pomyśleć coś na przyszłość do stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 października 2017 Udostępnij Napisano 24 października 2017 No może. Ale szkoda. Bo taka sprawę załatwić ci Yamaha wxad10 czy też malinka. W dużo tańszy sposób. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iroc_z Napisano 26 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2017 Mam już kupca na NR1504, ale raczej zostanę przy amplitunerze jako sprzęt bazowy z preoutem, w późniejszym czasie dokupiłbym wzmacniacz stereo. W poprzednim poście wspomniałeś o sprzęcie Yamahy i trochę zacząłem przeglądać ich ofertę. Co bardziej polecasz jako bazę - Marantza SR5011 czy może Yamahę RX-V683? Muza to raczej rock i trochę jazzu, natomiast źródło to streaming z NASa lub jakieś Spotify i Tidal. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 października 2017 Udostępnij Napisano 26 października 2017 W stereo marantz zagra lepiej. W kinie Yamaha. 683 nie ma pre outa! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iroc_z Napisano 26 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 października 2017 Dzięki, racja to wyjście na strefy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 października 2017 Udostępnij Napisano 26 października 2017 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iroc_z Napisano 27 października 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 października 2017 A są jakieś znaczące różnice między SR5011 a SR5012, jedyne co mi się rzuciło w oczy to SR5012 ma większą liczbę obsługiwanych serwisów streamingowych. Który byś polecił i możesz przedstawić mi jakąś ofertę na te sprzęty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 października 2017 Udostępnij Napisano 27 października 2017 No takie są właśnie różnice między nowszymi modelami. Ale to niestety ważne. W chwili kiedy pojawia się nowy model Stary przestaje mieć wsparcie aktualizacji. Oczywiście mogę ci zaproponować cenę. Napisz PW lub maila do nas z powołaniem się na Piotrka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iroc_z Napisano 9 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 Jeszcze raz dzięki za porady, już od tygodnia gra u mnie SR5012. Jak na razie dla mnie super, jest duża różnica między nim a NR1504, widać że kolumny potrzebowały więcej mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 No wiadomo że tak SR od marantza to dużo lepsze modele. Osobiście bardzo je lubię. Gratuluję zakupu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts