zubek29 Napisano 7 grudnia 2017 Napisano 7 grudnia 2017 (edytowany) Witam. Ogólnie jestem ogromnym fanem muzyki tak jak pewnie 99.9% tego forum i myślę nad zakupem jakiegoś zestawu stereo. Może jeszcze nie teraz ale za jakiś czas, aczkolwiek chciałbym się zorientować co nieco w temacie. Budżet powiedzmy 4 do 5 tysiaczków ale może być też mniej nie obrażę się. Mój pokój ma 12 m2 (3x4) i mam w nim starą wieżę GoldStara (byłe LG), kolumny ClaTronic (można od nich kupić też frytownice) i subwoofer XS cokolwiek miało by to znaczyć. Muzykę puszczam przez YouTube z PS3. Jestem fanem muzyki elektronicznej np. Fox Stevenson, Deorro, Tiesto, Alan Walker, Marshmello, w tym również dubstepu. Popu też posłucham jak spodoba mi się coś z radia. A oto moje pytania w losowej kolejności. 1. Co powiecie na temat zestawu ampli Onkyo TX 626 i kolumny Altus 300? Trochę muzyki już na nich przesłuchałem bo rodzice takie stereo mają ale jestem ciekaw co wytrawni słuchacze myślą o tym ampli a szczególnie kolumnach. 2. Chyba najważniejsze, czy do takiego małego pokoju opłaca się w ogóle kupować takie drogie stereo? Mógłbym w sumie zrobić pokój w piwnicy który jest sporo większy i tam coś kombinować ale proste by to oczywiście nie było. 3. Jak to jest z tymi wzmacniaczami lampowymi, czy przy moim budżecie w ogóle opłaca się o tym myśleć? A jeżeli nie to z jakimi pieniędzmi można wchodzić w jakiekolwiek dywagacje? 4. Czy muszę kupować CD? Muzyki słucham z poziomu konsoli PS3 z Youtube a CD to płyty albo USB tak? Płyt nie będę kupował bo nie słucham muzyki wydawanej na krążkach a z USB korzystał nie będę bo skończyłem ze ściąganiem muzyki z internetu. Tylko pytanie jak takie słuchanie muzyki z poziomu konsoli wpływa na jakość odtwarzanego materiału i czy są do tego jakieś sensowne alternatywy? 5. Czy warto zaprzątać sobie głowę takim urządzeniem jak końcówka mocy? 6. Co myślicie o kolumnach firmy Melodika? 7. Chciałbym mieć możliwość naprawdę mocnego podkręcenia bassu bo jestem fanem tych niskich furczących dźwięków. Czy w tym wypadku powinienem również rozglądać się za subem? Bo z kolumn chyba tego nie wycisnę. 8. No i oczywiście co mi byście polecili? To chyba tyle, jak sobie coś jeszcze przypomnę to zapytam. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Edytowano 7 grudnia 2017 przez zubek29 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 grudnia 2017 Napisano 7 grudnia 2017 Dzień dobry. Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno system zbudowałbym na bazie mocnego i energicznego, dynamicznego wzmacniacza Nad C326 BEE lub najnowszego C338. Jako kolumny zdecydowanie polecam Monitor Audio Silver 2, francuską kobstrukcję Focal Chorus 706 lub świetne duńskie monitory Dynaudio Emit M20. Każda z powyższych konstrukcji bezkompromisowo nagłośni Twój salon, gwarantując bardzo dynamiczny, mocny i szybki bas. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w naszym salonie znajdziesz dziesiątki urzadzń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać. W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Przyjrzyj się także naszym propozycjom zestawów stereo. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 grudnia 2017 Napisano 8 grudnia 2017 16 godzin temu, zubek29 napisał: 1. Co powiecie na temat zestawu ampli Onkyo TX 626 i kolumny Altus 300? Trochę muzyki już na nich przesłuchałem bo rodzice takie stereo mają ale jestem ciekaw co wytrawni słuchacze myślą o tym ampli a szczególnie kolumnach. Nie bo to ampli kinowy 16 godzin temu, zubek29 napisał: 2. Chyba najważniejsze, czy do takiego małego pokoju opłaca się w ogóle kupować takie drogie stereo? Mógłbym w sumie zrobić pokój w piwnicy który jest sporo większy i tam coś kombinować ale proste by to oczywiście nie było. Tak ale z głową 16 godzin temu, zubek29 napisał: 3. Jak to jest z tymi wzmacniaczami lampowymi, czy przy moim budżecie w ogóle opłaca się o tym myśleć? A jeżeli nie to z jakimi pieniędzmi można wchodzić w jakiekolwiek dywagacje? Tylko używany. Ale tak sam układ wzmacniacza się nie starszeje tylko czekała by Cie wymiana lamp. 16 godzin temu, zubek29 napisał: 4. Czy muszę kupować CD? Muzyki słucham z poziomu konsoli PS3 z Youtube a CD to płyty albo USB tak? Płyt nie będę kupował bo nie słucham muzyki wydawanej na krążkach a z USB korzystał nie będę bo skończyłem ze ściąganiem muzyki z internetu. Tylko pytanie jak takie słuchanie muzyki z poziomu konsoli wpływa na jakość odtwarzanego materiału i czy są do tego jakieś sensowne alternatywy? Nie musisz. 16 godzin temu, zubek29 napisał: 5. Czy warto zaprzątać sobie głowę takim urządzeniem jak końcówka mocy? Końcówki dobiera się pod PRE. Ty go nie masz. Więc do czego? Nie ta kwota. 16 godzin temu, zubek29 napisał: 6. Co myślicie o kolumnach firmy Melodika? BL30 nieco małe, Warto dołożyć do 40tek z serii MKII. Nowe BL25 całkiem spoko. 16 godzin temu, zubek29 napisał: 7. Chciałbym mieć możliwość naprawdę mocnego podkręcenia bassu bo jestem fanem tych niskich furczących dźwięków. Czy w tym wypadku powinienem również rozglądać się za subem? Bo z kolumn chyba tego nie wycisnę. Nie ta kwota. Dobre kolumny i to wszystko 16 godzin temu, zubek29 napisał: 8. No i oczywiście co mi byście polecili? Pioneer SXN 30 + Studio 16 HZ Canto Grand Yamaha RN602 + Elac Uni U5 Xindak 06 + DAC Fioo + Indiana Line Nota 550X lub Elac FS77. Pozdrawiam pisz o cenę Piotrek Odpisz, cytując
zubek29 Napisano 8 grudnia 2017 Autor Napisano 8 grudnia 2017 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. O każdym z tych sprzętów się co nieco zorientowałem. Widzę że głównie polecacie monitory ale jak to jest z ich głośnością? Za bardzo się na tym nie znam ale takie Altusy 300 są 10x większe od tych monitorów więc się zastanawiam jak to może brzmieniem, jakością i głośnością się do nich zbliżyć a może nawet przebić? Odpisz, cytując
Recommended Posts