Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Mam pytanie do osób które korzystają z chromcast audio i dźwięk im idzie poprzez dac do wzmacniacza. Czy słyszycie znaczącą poprawę jakości brzmienia niż bezpośrednio chromcast byłby podpięty do wzmacniacza? Posiadam Nad’a 356 , muzyka idzie z Tidala poprzez chromecast i dac cambrige magic 100 , jednak czy muzyka przechodzi przez dac czy bezpośrednio z chromecast do wzmacniacza , ja praktycznie żadnej roznicy nie słyszę. Czy jest możliwe ze ten Nad ma porównywalny jakościowo przetwornik jak ten cambrige ? 

Napisano

Nie do końca rozumiem pytanie, Chromecast podłączasz na dwa sposoby - pierwszym sposobem jest bezpośrednie wpięcie do wzmacniacza, w takim przypadku wykorzystujesz przetwornik w urządzeniu Google. Drugą opcją jest wpięcie Chromecast do przetwornika CA, a następnie CA do wzmacniacza. Rozumiem, że Chromecast w takim przypadku łączysz z CA optycznie. Wtedy wykorzystujesz przetwornik CA. Takie połączenie powinno być wyraźnie lepsze.

Napisano

Racja , to przetwornik w chromcast przetwarza dźwięk a nie wzmacniacz , przy bezpośrednim połączeniu go do wzmacniacza. 

Tak , mam połączony chromecast z Dac cyfrowo i tu w takim razie pytanie moje nabiera jeszcze większej wątpliwość. Dlaczego nie słychać u mnie znaczącej roznicy w brzmieniu? Kolumny to heco ms 900 wiec raczej powinna być słyszalna poprawa jakości. 

Zauwazylem tez ze podczas podgłaszania , gdy zestaw gra już dość głośno ,słychać zakłócenia , tak jakby gałka która się właśnie kręci je przenosiła. Wcześniej przy bezpośrednim połączeniu google z Nadem tego nie było. Macie jakieś sugestie ?

Napisano

Hmm, trochę dziwna sprawa. Nigdy z czymś takim się nie spotkaliśmy. Testowałem kiedyś Chromecast i zewnętrzny przetwornik i takie połączenie sprawdzało się bardzo dobrze. Nie mam pojęcia, musiałbym to na żywo sprawdzić.

Napisano (edytowany)

A możesz to u siebie w salonie sprawdzić w wolnej chwili ? Byłbym bardzo wdzięczny bo nie wiem gdzie leży problem.  Jeżeli u Ciebie będzie odczuwalna różnica to wtedy będziemy szukać przyczyny czemu u mnie tej roznicy nie słychać. 

A i jeszcze zwróć uwagę czy są przenoszone zakłócenia gałki potencjometru. U mnie słychać je gdy gałka w tym Nadzie jest w pozycji godz 11tej .

Edytowano przez Mariusz0776
Napisano

Heja moze moje dzisiejsze doswiadczenie cos ci pomoze

Sprzet to
Heco ms1000
Pioneer a 656
Chromecast wpiety optycznie do daca w harmon kardan 970

Roznica pomiedzy muza przez dac a chromecast jest wyrazna i slyszalna

Lepsza stereofonia scena i przede wszystkim glebia dzwieku - nie mowie ze przy chromecascie bylo zle ale przy przejsciu przez dac Hd zdecudowanie lepiej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

No dzieki stary. 

Ja u siebie naprawdę tej roznicy nie słyszę. Tak się teraz zastanawiam bo od dac’a do wzmacniacza mam zwykle rca , zwykle w sensie bez firmowe jakieś , nie są one jakieś tandetne ale może tu jest problem....? Pozmieniałem już na inne , też no name i również nic nie usłyszałem. Chyba trzeba zainwestować w „ droższe „ rca....

• 1 month later...
Napisano

Czy przy podłączeniu Chromecast audio bezpośrednio do gniazda optycznego Marantza PM6006 otrzymamy możliwie wysoką jakość z tego urządzenia? Czy wymagane jest wsparcie DACa, a może PM6006 sam w sobie posiada wbudowany DAC i nie jest wymagane dodatkowe kombinowanie?

Napisano
Dnia 11.01.2018 o 10:42, Mariusz0776 napisał:

A możesz to u siebie w salonie sprawdzić w wolnej chwili ? Byłbym bardzo wdzięczny bo nie wiem gdzie leży problem.  Jeżeli u Ciebie będzie odczuwalna różnica to wtedy będziemy szukać przyczyny czemu u mnie tej roznicy nie słychać. 

A i jeszcze zwróć uwagę czy są przenoszone zakłócenia gałki potencjometru. U mnie słychać je gdy gałka w tym Nadzie jest w pozycji godz 11tej .

Jaki zakłócenia?Na 11 powinno być już bardzo głośno i pewnie szyby w oknach drżą

• 3 weeks later...
Napisano

Hej Mariusz0776, nie obraź się że się wcinam w Twoim wątku, ale nie chcę zakładać nowego tematu, a zobaczyłem że jesteś posiadaczem dac cambridge magic 100 :)

O niego chcę właśnie zapytać dwa zdania - :)

Może ktoś z Was, wie, czy ten DAC CAMBRIDGE MAGIC 100 jest porównywalnym (lepszym/gorszym) dackiem od tego wbudowanego w yamaha rn-602 ?

Da się je jakoś porównać? Czy kupno takiego magica 100 wpłynie pozytywnie na jakość dźwięku z yamahy? Kolega ma wzmacniacz cambridge audio a500 i mówi, że u niego "znacząco" polepszyła się jakość dźwięku...a jak by było w przypadku 602-ki?

Dzięki pozdr