Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich
mam pytanie jakie mogą być skutki podłączenia kolumn o impedancji 4 ohm do wzmacniacza 6-16ohm?
czy wielkość kolumn (drożność) ma jakieś znaczenie?, jakie mam wyjście?
nie mam pienążków na lepszy wzmak a kolumn nie zmienię
Dziękuję za wszelkie pomysły
Napisano
ostatnio w AUDIO 3/2008 przeczytałem coś takiego:

"Na tyłach amplitunerów niemal zawsze znajdziemy ostrzeżenie: "Speaker Impedance - Minimum 8 Ohm", a w najlepszym przypadku 6 ohm. Tymczasem większość kolumn głośnikowych jest faktycznie 4 omowa. Zagra czy nie zagra, tylko się wyłączy, a może uszkodzi? Problem jest podobno... biurokratyczny, podłączenie obciążeń 4-omowych powoduje wzrost temperatury ponad granice dopuszczalne przez przepisy UE, stąd producenci oficjalnie nie dopuszczają takich obciążeń, będąc w pewnej zmowie z producentami zespołów głośnikowych - którzy dla uspokojenia klientów przedstawiają swoje konstrukcje jako 8 omowe podczas gdy faktycznie są one 4-omowe. Nawet kupując wzmacniacz A/V za 20000zł jesteśmy wciągani w te gierki, i większość będzie pewnie się dopytywała, jakie kolumny mogą bez obaw podłączyć... Trudno uwierzyć, aby nie mogły to być wszystkie kolumny, jakie widzimy wokół. Producenci amplitunerów w instrukcji obsługi informują, że można używać kolumn 4-omowych, ale należy liczyć się z tym, że w pewnych warunkach załączy się układ zabezpieczeń, trzeba będzie odczekać chwilę, by ponownie korzystać z urządzenia... Przynajmniej śpijmy spokojnie, że niczego nie zepsujemy."

może to Ci pomoże
Napisano
Witam mam problem z pioneer sa 9800. wszystko piękni gra ale nie wiem jak zmienić impedancję z 8ohm na 4ohm'y. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to bardzo proszę o wytłumaczenie jak laikowi. Błagam pomóżcie!!!!!! piszcie na maila staszakm@vp.pl
Napisano
Temat 4-6-8 omowych kolumn jest częśto poruszany w pytaniach - na szczęście też w odpowiedziach icon_cool.gif
W skrócie: podłączać mozna, tylko nie należy przesadzać z głośnością... Zresztą napisał już o tym wcześniej Audionet

Proponuję zajrzeć na zakładkę FAQ, gdzie mamy m.in. temat (w "Audio, współpraca zespołów głośnikowych ze wzmacniaczami")
http://www.audio.com.pl/index.php?page=faq&katId=3
"Czy większość amplitunerów rzeczywiście nie jest zdolna do współpracy z 4-omowymi zespołami głośnikowymi?"

Pozdrawiam