Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam na wstepie chcialbym sie przywitac gdyz jestem nowy na tym forum i dopiero zaczynam sie interesowac tematem.

Mam nadzieje ze nie powielam jakiegos watku a jezeli tak to przepraszam

Chcialbym zbudowac u siebie w salonie kino domowe z mozliwoscia stereo. Salon ma ok 27m^2 sciany drewaniane (bal). Intersuje mnie zestaw 5.1. Jestem laikiem ale podoba sie mi amplituner Pioneer VSX-832 badz Denon AVR-X1400H tylko nie wiem czy to wlasciwy kierunek. Oczywiscie jestem otwarty na kazda sugestie bo jesli chodzi o kolumny to juz czarna magia dla mnie.

Prosilbym o jakies podpowiedzi.

Podana kwota jest oczywiscie do drobnych regulacji :P

Pozdrawiam

Napisano

Cześć,

w podanym budżecie możemy zbudować wiele ciekawych systemów kina domowego. Zacznę od elektroniki. W przypadku Pioneer znacznie leoszą i niewiele droższą opcją jest model VSX-932, natomiast jako alternatywa zwróciłbym Twoją uwagę na bardzo bogato wyposażony i przede wszystkim oferujący bardzo dobrą jakość dżwieku Onkyo TX-NR676. W kwestii kolumn świetnie sprawdzi się u Ciebie Jamo S 807 HCS wspomagane przez aktywny subwoofer Jamo S 810 SUB. To zestaw uniwersalny, który dobrze sprawdzi się tak w stereo, jak i kinie domowym. Jako alternatywa spójrz także na polski zestaw kolumn STX Electrino 250 Set w konfiguracji 5.1 lub Pylon Audio serii Pearl. 

W przypadku Jamo możesz w przyszłości za nieduża kwotę rozbudować dodatkowo system do konfiguracji Dolby Atmos, stosując stawiane na kolumnach przednich nakładki Jamo S 8 ATM.

Napisano

Przy okazji tematu chciałem zapytać fachowców właściwie o to samo - jakie kino w okolicach 5000 (ewentualnie +1000), ale pomieszczenie ma 35m2 (5x7m), TV na krótszej ścianie, sofa na środku, za sofą stół z krzesłami. Po głowie mi chodzi wspomniane Onkyo TX-NR676 albo Yamaha RX-V683 (żeby było na dłużej - Atmos) 80% TV, 20% muzyka Spotify, czasem Youtube. Ale co do kolumn to nie mam pomysłu, chciałbym, żeby TV był dobrze i wyraźnie słyszalny również przy stole. 

Pozdrowienia.

Napisano

Tych tematów jest tyle takich samych. Czy byliście na odsłuchu? Czy coś wam się spodobało.

X1400 + spektor 6set

Onkyo 676 + melodika bl40mkII set. Dobre granie w rozsądnej cenie.

Macie jeszcze wilsony Raptor 7 set albo taga 606v3 i tu zostaję kasa na dobrego suba jak klipsch r12sw. 

Piotrek

Napisano

Połącz jeden ze wspomnianych przez Ciebie amplitunerów Yamaha RX-V683 lub Onkyo TX-NR676 z kolumnami Jamo S 809 HCS i mocny subwoofer np. Klipsch R-12SW. Zawsze w przyszłości możesz sobie dokupić głośniki Dolby Atmos Jamo S 8 ATM.

Ewentualnie jako dobra alternatywa dwa polskie zestawy - Pylon Audio Pearl 25 Set 5.0 lub STX Electrino 250 Set 5.0 i dobry, mocny subwoofer.