Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, moze ktos pomoze. Do amp mam podlaczone kilka urzadzen, dekoder cyfrowy, ps4 i bluray. Dzwiek jest 5.1. Ale zmieniaja mi sie samoczynnie ustawienia audio, gdy przelaczam z jednego urzadzenia, na drugie. A w zasadzie tracę wszystkie swoje ustawienia audio, gdy tylko przelacze na inne urzadzenie. Czemu tak sie dzieje. Ktos moze wie co jest? Chcialbym miec jedne ustawienia audio dla wszystkich urzadzen i nie ustawiac ich na nowo za kazdym razem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakie konkretnie ustawienia się zmieniają?
Czy masz doprowadzony do amplitunera sygnał wielokanałowy i ustawiony na tym Denonie (np. dla PS4 i odtwarzacza BR)?
Czy z dekodera zawsze wychodzi dźwięk wielokanałowy - może czasami jest stereo.

Czy gdy ustawisz tak samo dla każdego źródła to się zmienia?

Zazwyczaj w amplitunerach każde źródło sygnału (wielokanałowego jak np. wejścia HDMI:  DVD, BR, Game oraz wejście optyczne i koaxialne) pamiętają ustawienia (podobnie wejścia analogowe - dwukanałowe).

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kazde urzadzenie jest polaczone hdmi do denona, a glowny hdmi idzie do tv. Gdy ogladam dekoder, poustawialem sobie po swojemu glosnosc na frontach, centralnym i satelitach, ale gdy zalaczam juz inne zrodlo, np ps4, te ustawienia sie zeruja. Gdy spowrotem wracam na dekoder, to juz tez nie mam swoich ustawien dzwieku, i tak jest za kazdym razem. 

Mam nc+, wiekszosc kanalow hd nadaje w DD, i dziala poprawnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisz jeszcze na wszelki wypadek, czy przez zerowanie rozumiesz wszystkie ustawienia na domyślne (zerowe - jak napisałeś), czy zapamiętane dla jakiegoś wejścia.
Czy masz wszystko podłączone po HDMI? W razie czego czy mógłbyś spróbować podłączyć BR czy dekoder innym rodzajem kabla (np. optycznym) i sprawdzić czy też nie pamięta ustawienia?

Może być tak, że masz jedno wspólne ustawienie +/- dla wszystkich kolumn, a tylko są zapamiętywane takie parametry jak obecność subwoofera, tryb pracy (stereo czy wielokanałowy i np. wybrana emulacja - jak sala koncertowa, stadion itd).

Pozdrawiam
PS. Niestety dalej już nie pomogę (nie mam Denona), może "Branża" coś jutro podpowie. W instrukcji pewnie nie ma nic na ten temat? Ampituner ma już pare lat, ale może ktoś w salonie Denona albo w serwisie mógłby Tobie udzielić odpowiedzi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 Jak zmienie inne zrodlo zeruja sie ustawienia na wszystkich zrodlach. Wszystko pod hdmi podlaczone, kable sa dobrej klasy, kazdy kosztowal ok 80 f. Pod siebie ustawialem emulacje dzwieku, podbicie basu, itp ale to wszystko sie wylacza po zmianie zrodla. Instrukcji nie mam, a w necie jest ogolnikowa tylko. Sprobuje pogrzebac jeszcze, moze cos mam ustawione ze takiego figla mi ciagle robi. Preferuje kable hdmi, uwazam ze sa lepsze od optycznego.

Dzieki kolego za podpowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To dziwne bo nie powinno tak być. Zresetuj amplituner. Sprawdź wtedy. Zrób kalibrację audyssey. Czy błąd się pojawia? Nie kojaze żeby ten amplituner miał taką funkcję.

A jeszcze inna sprawa. Ustawiasz swoje parametry na wejściu dvd na przykład. Zmieniasz na tv. Ok rozumiem kasują się. Czy jak wracasz na dvd to są znowu czy nadal skasowane?

 

Piotrek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

.najczesciej ogladam tv, wiec zrodlo z dekodera. Jak ustawię dzwiek po swojemu i ogladam tylko tv, tzn dekoder, to wszystko gra. Nawet jak włączam i wyłączam, ustawienia pozostają takie jakie ja sobie ustawiłem. Ale gdy zmienie zrodlo, ps4 czy bluray, to juz dzwiek jest plaski, bez podbic basów, bez moich ustawien wczesniejszych. I tak samo jest gdy wracam do dekodera, juz gubi moje wczesniejsze ustawienia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ten dekoder byl kupowany z 5 lat temu, jak nie lepiej. Dopiero od niedawna mam komplet glosników do korzystania z kina domowego. Niewiem czy problem tkwi od niedawna, czy od poczatku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×