Magda Wojck Napisano 24 lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 Witam, Potrzebuję pomocy przy podłączeniu dekodera do ampli tak abym uzyskala dźwięk DD. Mój sprzęt to: Ampli yamaha rx-473 Tv: samsung ju6400 Dekoder: pvr7000 (cyfrowy polsat) Dekoder podłączony jest do ampli hdmi . Z ampli idzie hdmi do tv (arc) Problem polega na tym że nijak nie mogę tego sprzętu ustawic żeby ampli wykrylo DD. Film z tv przestawiam na dźwięk DD A niestety ampli nie reaguje. Dziala 5 głośników Ale dźwięk nie jest pelny. Nie slychac tego DD. W dekoderze już ustawilam że dzwiek cyfrowy wychodzi z hdmi i nic to nie daje. Probowalam podłączyć też optyka Ale również rezlutatu brak. Dodam że poprzednio na nc+ takie ustawienie dzialalo bez zarzutu i ampli bez problemu wykrywal dzwiek przestrzenny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 24 lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 ustawienie w dekoderze DD to jedno, a faktyczne DD w nadawanym materiale, to drugie. I z tym drugim może jest problem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Pokora Napisano 24 lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 Witam, Potrzebuję pomocy przy podłączeniu dekodera do ampli tak abym uzyskala dźwięk DD. Mój sprzęt to: Ampli yamaha rx-473 Tv: samsung ju6400 Dekoder: pvr7000 (cyfrowy polsat) Dekoder podłączony jest do ampli hdmi . Z ampli idzie hdmi do tv (arc) Problem polega na tym że nijak nie mogę tego sprzętu ustawic żeby ampli wykrylo DD. Film z tv przestawiam na dźwięk DD A niestety ampli nie reaguje. Dziala 5 głośników Ale dźwięk nie jest pelny. Nie slychac tego DD. W dekoderze już ustawilam że dzwiek cyfrowy wychodzi z hdmi i nic to nie daje. Probowalam podłączyć też optyka Ale również rezlutatu brak. Dodam że poprzednio na nc+ takie ustawienie dzialalo bez zarzutu i ampli bez problemu wykrywal dzwiek przestrzenny. Sygnał po toslink. Jeśli audycja jest w dd to będzie na 5 głośników. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magda Wojck Napisano 24 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 Nie ma różnicy między toslink A hdmi. Dźwięk niby jest na 5 głośników (chociaż nie słychać surroundow) ale nie jest przestrzenny moim zdaniem i ampli nie wykrywa DD. A tak to wyglądało przy nc+- ampli wyświetlał odrazu DD Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirs Napisano 24 lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 Amplituner nie wykryje DD jeżeli nie jest nadawany.Spójrz na pilota czy nie ma tam przycisku DD.Na niektórych amplitunerach jest taka opcja..ale to nie jest prawdziwy dzwiek przestrzenny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magda Wojck Napisano 24 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 (edytowany) To czemu na tych samych kanałach np TVN na nc+ dekoder wykrywa DD A na polsacie cyfrowym nie? Zresztą mam chwilowo oba dekodery w domu i mogę to zweryfikować. Na dekoderze jest opcja wyboru ścieżki dźwiękowej i jeśli jest DD to jest to zaznaczone, więc wiem kiedy taki dźwięk powinien zostać wykryty. Edytowano 24 lutego 2018 przez Magda Wojck Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 24 lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 Powinien być na pilocie od amplitunera przycisk "option'. Można nim wybrać pozycję "signal info" i tam sprawdzić jaki sygnał dochodzi do amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magda Wojck Napisano 24 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 Ok! Ta funkcja jest bardzo pomocna! Teraz już widzę że DD jest ale z jakiegoś powodu ampli nie pokazuje tego na wyświetlaczu. Działa zarówno po hdmi i po optyku. Dziękuję za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 25 lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 lutego 2018 (edytowany) Amplituner otrzymując sygnał DD powinien wyświetlić taką informację, choćby w postaci ikonek symbolizujących poszczególne głośniki. Czy taki sygnał jest w rzeczywistości najłatwiej sprawdzić przełączając w pilocie na Straight. W DD działa 5.1 w PCM pokażą się dwa głośniki czyli stereo ewentualnie FR + FL + sub. Edytowano 25 lutego 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 25 lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 lutego 2018 (edytowany) 3 godziny temu, tomek4446 napisał: ... W DD działa 5.1 w PCM pokażą się dwa głośniki czyli stereo ewentualnie FR + FL + sub. Tak , ale pod warunkiem, że sygnał nadawany jest w 5.1. Co w wypadku DD nie jest oczywiste. Specyfikacja tego standardu obejmuje wiele konfiguracji dźwięku, począwszy od 1.0 czyli mono , poprzez inne konfiguracje, aż do 5.1 Edytowano 25 lutego 2018 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts