Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Czy możecie polecić kolumny niewielkich rozmiarów, w szczególności chodzi o wysokość tj. <335mm (żeby postawić na półce)

Obecnie mam Wharfedale Diamond 220 i oceniam je dobrze, ale są jakby to powiedzieć "za grzeczne". Chciałbym  coś wyraźnie lepszego w zakresie do 2000zł, szczególnie w zakresie niskich tonów, dynamiczne (rock, alternative)

Myślę o nówkach ale ....

wzmacniacz cxa60

pokój 16m2

nie chcę kolumn które żeby zagrały muszą stać co najmniej pół metra od ściany i być posadowione na standzie o wadze co najmniej 30kg... 

Nie wiem jak grają ale rozważam po przeczytanych opiniach:

Dali Spector 2

Polk Audio Rti A1

Melodika BL20

jak one grają w porównaniu do Wharfedale Diamond 220 ?

a może coś innego?

Napisano

Spróbuj System Audio Saxo 5, ewentualnie wspomniane przez Ciebie Polk Audio Rti A1, to będą dobre rozwiązania. Natomiast jeśli wchodzi w rachubę trochę wyższy budżet, spójrz na Dynaudio Emit M20. W tym przypadku bardziej uwypuklisz niskie rejestry, góra pozostanie równa, analityczna. 

Napisano

System Audio Saxo 5 - nie byłem świadomy ich istnienia ale na papierze jak najbardziej (choć jak dobrze widzę są też w wersji Active niewiele droższe i już żal mi się robi mojego wzmacniacza)

Dynaudio Emit M20 - wyglądają na potężne granie, ale jednak za wysokie i za drogie

Polk Audio Rti A1 - tak, to na razie mój typ (na papierze)

Napisano

Cerwin Vega XLS-6 - spełnia założenia, ale wymiary za duże jak dla mnie
(wys. x szer. x gł.): 38,5 x 20 x 29cm

Cerwin Vega VE-5M - w sam raz na półkę do małych pomieszczeń, ale mam wrażenie że bardziej

dy się sprawdziła z jakimś małym wzmacniaczem impulsowym w klasie d (Nad d3020) żeby

poprawić jego wady tj suchość w przekazie

(wys. x szer. x gł.): 262 x 155 x 183 mm

do Marek Jankowski:

całkiem fajne zestawienie z podanymi wymiarami kolumn

jestem jednak ciekaw subiektywnych opinii na forum dot. wskazanych kolumn (recenzje i opinie z komercyjnych czasopism czasami rozmijają się z rzeczywistością)

Napisano

Czas na podsumowanie:
-chciałem małe kolumny STEREO z przeznaczeniem do postawienia na typowej półce tj. <335mm
-do w miarę neutralnego wzmacniacza 50-60W (o większej mocy to już chyba mija się z celem)
-do pomieszczenia ok.16m2
-wyrażnie inne (dynamiczne, z pazurem, niżej schodzący bas)  w przekazie do moim zdaniem zrównoważonych w całym paśmie WharfedaleDiamond 220

Wskazane typy wśród których prawdopodobnie wybiorę to:
Melodika BL25 (H 30cm, W 21cm, D 35cm)
Polk Audio Rti A1 (H 30.48cm, W 18.73cm, D 29.21cm)

ale pierwsze odsłuch..., cena też ważna i zobaczymy

pzdr

Ps. S4Home magnat quantum były moim tymem nr 1 ale jakoś nie wiszę nic o wysokości niższej od wskazanej (ale kto to wie, po odsłuchu może kupie coż zupełnie z innej beczki np kolumny podłogowe?)