Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. 

Zakupiłem amplituner kina domowego jak w temacie czyli Harman/Kardon AVR161S.

Pytanie czy zagra on z kolumnami Quadral Quintas 6500 w systemie 5.0 na przyzwoitym poziomie czy potrzebny jest system 5.1? Dadzą rade w Stereo przy np muzyce typu Metal, Rock lub Trance?

Pokój to 20m^2

Czy te kolumny wogule mogą współpracować z tym amplitunerem? 

W dokumentacji amplitunera jest informacja ze współpracuje z kolumnami 6/8 omów, natomiast w dokumentacji głośników że współpracują ze wzmacniaczami 4-8 omów jednak nie jest napisana nigdzie wprost ich impedancja. 

Proszę w miarę możliwości o odpowiedz.

Napisano

Zestaw Harman Kardon z Quadral będą dobrze wspolopracowaly. To stosunkowo uniwersalny zestaw, który jednak moim zdaniem najlepiej sprawdzi się w kinie domowym, przy muzyce niestety musimy liczyć się z pewnymi kompromisami. 

Jeśli duży nacisk kładziesz na odsłuch muzyki, w podobnym budżecie poszukałbym dobrych dwóch kolumn podłogowych, a w przyszłości dokupił pozostałe głośniki. Taki sposób budowy systemu zapewni Ci docelowo porządny system stereo i kina domowego.

Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia, preferencje muzyczne i konfigurację systemu, na pewno zwróciłbym uwagę na kolumny Magnat 725, Monitor Audio Monitor 200 lub z trocgę tańszych propozycji Polak Audio T50.

Przemysl temat, zapraszam serdecznie na odsłuchy oraz indywidualną wycenę.

Napisano (edytowany)

Dziękuję szanownym kolegom za podpowiedzi.

Quadrale podobają mi się wizualnie i czytałem sporo dobrych opinii na ich temat właśnie w połączeniu z Harmanem, jednak z tyłu głowy mam to niedopasowanie impedancyjne.

Taga wygląda bardzo podobnie, podobne pasmo przenoszenia przynajmniej na papierze oraz impedancja 6 omów skłaniała by mnie właśnie ku tym kolumnom.

Tym bardziej że to ta sama półka cenowa.

Aktualnie Harman gra w stereo z kolumnami Tonsil space 86 więc podejrzewam że każda nowoczesna kolumna lepiej się sprawdzi.

A pomiędzy Qudralem a Tagą jest duża różnica w odsłuchu?

Edytowano przez skankejn
  • 2 weeks later...