THX1138 Napisano 5 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 (edytowany) MaruszZ nie wiem jak jest u ciebie wiec nic nie doradze a tym bardziej ze sie nie znam na tym . U mnie wytlumienie czesciowo zakrywa od srodka rure basreflex .Zeby sie pobawic musial bys mniej lub bardziej zaslaniac otwor od srodka tym wytlumieniem .Ameryki pewnie nie odkrylem ale pytales to odpowiedzialem Bo to ze mozna tez wlozyc welne do rury z zewnatrz to kazdy wie Pokombinuj z akustyką i ustawieniem kolumn bo to ma duzy wplyw na bas( i standy) Rowniez pozdrawiam Edytowano 5 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 A jeśli chodzi o regulację basu przez zmianę wytłumienia to sprowadza się ona w skrócie do tego że jeśli bas za bardzo dudni z kolumny, to trzeba zwiększyć wytłumienie. Jeśli ma być mocniejszy, to zmniejszamy wytłumienie. Ale to gdzie i jak należy je ułożyć to dłuższa historia i kwestia głównie eksperymentów. Takie regulacje nie są jednak panaceum na złą akustykę pomieszczenia. No może w pewnym stopniu można w ten sposób takie problemy zredukować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 5 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 (edytowany) No i masz racje MobyDick dlatego tez wspomnialem o akustyce . Ta regulacja wytlumieniem w srodku jest dobra ale nie po to zeby wlasnie poprawiac akustyke .Chociaz sam nie wiem do konca .Zgodzic sie wypada ze mozna poeksperymentowac na sluch (a wczesniej pstryknac fotke zeby nie zapomniec jak bylo wytlumione oryginalnie ) Edytowano 5 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 15 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2018 Dzien dobry .A co to tak tu nikogo nie ma ? Nie pisalem do was bo przezywalem horror paczkowy . Paczka ugrzęzla z koncowo juz poprawionymi kolumnami ,kablem glosnikowym i interkonektami . No i nie bylo wiadomo czy ją ukradli czy zniszczyli czy co .Stres i nerwy ale dobrze sie (uff) skonczylo Wszystko kompletne i cale . Po zmianie kabla glosnikowego wg porady pana Andrzeja Witka z Sonus Oliva ,zakonfekcjonowaniu go przez pana Andrzeja oraz wymianie gniazd w kolumnach ,wymianie interkonektow to te kolumny zagraly jeszcze lepiej .No az niemozliwe ale tak To tyle. Szczegoly jak ktos bedzie chcial to podam Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2018 Cześć no to podaj jeszcze trochę szczegółów . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 (edytowany) Czesc MobyDick To podaje szczegóły : Bylo troszke za duzo basu wiec od srodka basreflex czyli przy koncu rury jest czarna wełna wsadzona do srodka (otwor zaczopowany całkiem) po bokach skrzyni oryginalne wytlumienie (z czegos bialego) Gniazda do kabli wymienione na CMC Speaker HQ (miedz pozłacana) plynna regulacja decybeli wysokotonowego zwiekszona (rezystory) mniej wiecej jest to ok 5db (mialo byc tyle ale poprzedno wyszlo 1.5db i bylo to za malo) kabel glosnikowy wymieniony na van den Hul mc cs 122 hybrid zakonfekcjonowany wtykami srebrnymi. Interkonekty węglowe zakonczone wtykami Kacsa (miedz złocona budowa wtyku taka jak echeimann bullet) Ps wełna czarna jest tez od wlotu basreflex (mam z przodu) do ewentualnej regulacji basem . Generalnie w niektorych nagraniach jeszcze sie go pojawia za duzo nieco ale mysle ze to kwestia braku standów i akustyki pomieszczenia wiec nic tam nie ruszam i nie poprawiam od srodka kolumny Jak teraz gra? Zyskalo spokoj ,wygladzenie .Jest dynamicznie ale spokojnie jakby na luzie sobie grają .Z jakas taką lekkoscią ,dzwiek jest niesamowicie przestrzenny ,realny ,wokale zyskaly zycie i emocje ,wlasciwą barwe dla wykonawcy etc .Gdy pojawiają sie sybilanty mozna to zlikwidowac pokretlem decybeli wysokotonowca ale teraz nawet bez tego jest ich zdecydowanie mniej,sa mniej namolne zaleznie od jakosci nagrania .Przypominam ze slucham na Tidal wiec to jest naprawde wielki sukces Edit Piaff , Ewa Małas Godlewska itd to jest po prostu miód na uszy Odtwarza bardzo dobrze kazdy rodzaj muzy . Na tych z natury o wiekszym udziale basu wydaje sie go za duzo ,czasami sie przyciągnie(lekko zdudni gdzies z tylu daleko delikatnie ) ale to jak mowilem sadze ze kwestia braku standow i niedocelowego ustawienia (akustyka) jesli nie to łatwo to poprawie sam regulując wytlumienie z tylu kolumn ) No i to tyle szczegolow zmian Pozdrawiam Update : dodałem fotke wytłumienia wnetrza .Oryginalnie to biale z lewej bylo w poprzek zakrywając czesciowo otwor basreflex Edytowano 17 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 No to jeszcze przydały by się te standy od dawna oczekiwane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 (edytowany) No beda bedą i cos zeby postawic sprzet tez (ale na szafce to juz bede oszczedzal bo nie widze powodu placic za nią idiotycznie wysokich cen ) Standy Rogoz (te najtansze) narazie nie znam wysokosci wiec tez nie moge zamowic .Remont sie przeciaga etc Pozdrawiam PS wszelkie uwagi i krytyka mile widziane Update : Przetestuje jeszcze listwe made in Sonus Oliva .Po nowym roku ale dokladnie nie wiem kiedy . Narazie dobrze bylo by zeby ktos doswiadczony wskazal palcem ktore odtwarzacze CD sa z dobrym niezawodnym napędem i z typowym laserem ktory w razie czego latwo mozna wymienic oraz min 3 lata gwarancji .Musi miec wyjscie cyfrowe bo bedzie gral na zewnetrznym dac'u oraz pilota .Temat na pozniej ale dobrze juz teraz zacząc szukac i dlatego pytam tutaj na zacnym forum Audio Cena jak najnizsza bo i tak sa te ceny bardzo wygórowane Edytowano 17 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) Update: Okazuje sie ze nie kazdy odtwarzacz CD czyta plyty z rysami a ja wlasnie takiego potrzebuje zeby czytal plyty normalnie i te porysowane rowniez . Pozdrawiam Pomoze ktos? Edytowano 18 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 To zależy od układu śledzącego laseru w jaki jest wyposażony. Philips był zawsze znany z tego że robił je dobre. Dlatego wielu producentów chętnie je używało. Bardzo wiekowe odtwarzacze CD zwykle radzą sobie z tym znacznie gorzej niż wtedy gdy były nowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) MobyDick ty jak zwykle niezawodnie doradzasz ale mam inny pomysl (twoj ) Moze by kupic zewnetrzny napęd do laptopa i zgrywac plytki CD .Z tym ze ktory ten naped bedzie czytal porysowane CD? Bo bym sobie dokupil troche uzywek z czasow lepszych realizacji a to wiadomo ze idealne nie sa . Mam odtwarzarke dvd wprawdze (Manta ) ale nie chce mi czytac plyt CD Edytowano 18 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Prawdę powiedziawszy to nie wiem jak wygląda teraz jakość laserów w takich zewnętrznych napędach. Podejrzewam ze jak kupisz coś typu LG to przy zgrywaniu 3-przebiegowym powinno sobie dać radę. Najwyżej będzie to czasem trochę dłużnej trwało. No i taki napęd powinien stabilnie na czymś stać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 EAC powinien załatwić sprawę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) Ok czyli LG polecasz .dluzej moze sobie trwac to mi nie przeszkadza .Stabilnie bedzie stał ,jasne . Pozgrywam AIMP tak jak mowiles choc jeszcze nie wiem jak ale jakos dam rade .Zeby plik byl dobrej jakosci to musi byc jaki? Vawe czy wystarczy Flac? Czesc Fafniak Ale ty mowisz o odtwarzaczu CD ? Bo teraz dyskusja zeszla na napedy zewnetrzne Znalazlem takie LG w tym sklepie https://www.x-kom.pl/szukaj?q=nagrywarka&f[manufacturers][14]=1 Edytowano 18 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek86 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Witam nie wiem czy w odpowiednim temacie pytam, mam taka sprawe. Dostałem stary amplituner kenwood kr2300 natomiast nie mam do niego głośników. Dysponuje kwota 1000 zł. Jakie głośniki moglibyście doradzić do tak starego amplituner? Pokój w jakim będzie stał ma jakieś 25m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) Czesc Bartek86 Ja uwazam ze wybieraj z podstawkowych bo inne bedą mialy 'Zbyt duzy dzwiek " do 25 m2 ale sa tu inni co sie lepiej znają to niech sie wypowiedzą Edytowano 18 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek86 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Dzięki THX1138! Zawsze to jakiś trop? ja w sprawie audio jestem zielony a chciałbym, żeby to przyjemnie grało. Jeśli ktoś byłby w stanie coś doradzić będę bardzo wdzięczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 To na tyle na ile moge to doradze bo tez za duzo nie wiem Moim zdaniem przyjemnie to oznacza przede wszystkim nie ostro co bylo moim utrapieniem bo slyszalem sybilanty ) Z kwotą do 1tys zl sklonil bym sie ku kolumnom podstawkowym z rynku wtornego ale ... jesli mozesz odsluchac na swoim sprzecie to zrob to koniecznie przed decyzją ewentualnie gdy bierzesz przez net to od przedsiebiorcy wtedy masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyn a przez ten czas zdązysz posluchac. Co bedzie u ciebie zrodlem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek86 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Ja ogólnie muzyki to raczej spokojnej słucham. Jeśli chodzi o źródło to mam zamiar podlonczyc iPhone przez transmiter bluetooth. Z odsluchaniem na swoim sprzęcie i ewentualnym zwrotem przy zamówieniu przez neta to również dla mnie cenna uwaga? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 35 minut temu, THX1138 napisał: Ok czyli LG polecasz .dluzej moze sobie trwac to mi nie przeszkadza .Stabilnie bedzie stał ,jasne . Pozgrywam AIMP tak jak mowiles choc jeszcze nie wiem jak ale jakos dam rade .Zeby plik byl dobrej jakosci to musi byc jaki? Vawe czy wystarczy Flac? Czesc Fafniak Ale ty mowisz o odtwarzaczu CD ? Bo teraz dyskusja zeszla na napedy zewnetrzne Znalazlem takie LG w tym sklepie https://www.x-kom.pl/szukaj?q=nagrywarka&f[manufacturers][14]=1 Pisałem na temat napędu zewnętrznego i któryś z tych LG pewnie się nada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) No to skoro przez iphone i jeszcze przez BT to o jakims powazniejszym stereo nie mowmy bez urazy ale pisze ci jak jest co nie znaczy ze muzyka nie moze sprawiac przyjemnosci Pamietaj ze taki zwrot jest tylko gdy kupujesz od przedsiebiorcy . Trzeba by ekperymentalne stwierdzic (nausznie) ktore kolumny by zagraly dobrze w takim ukladzie i do tego namawiam OK MobyDick dzekuje ci serdecznie jak zwykle Podyskutuje jeszcze z obslugą sklepu ktory LG polecają .Dobrze ze wiem juz ze to ma byc LG bo to ułatwia sprawie Edytowano 18 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Do tego Kenwooda przydały by się dość skuteczne kolumny,bo ma 14 W , najlepiej o impedancji naprawdę 8 ohm. To oznacza ze trzeba by szukać coś z jego epoki. Obecne kolumny z reguły nawet jak na nich pisze 8 ohm , mają na prawdę 4 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Co tam bedzie szlo z iphone? Mp3? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 Takie skuteczne kolumny z lat 70-tych raczej będą większe niż mniejsze. Jakieś 3 drożne wyroby z Tonsilu pewnie będą ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) Nie ma gdzies po Allegro jakichs monitorow cieplo brzmiących z takimi parametrami? Komis czy cos zeby mogl zwrocic jakby co Do tego iphona wykupil bym abonament Tidal za 4 dychy /m-cznie w jakosci Flac i juz bylo by lepiej moim zdaniem bo nie wiem czego chcesz sluchac .Mp3 bedą ostrzej brzmialy Edytowano 18 grudnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts