qkimaster Napisano 7 czerwca 2008 Napisano 7 czerwca 2008 Witam!Mój sprzęcik już gra pięknie ale na razie źródłem jest radio. Poszukuję więc dlatego jakiegoś niedrogiej półeczki CD z tym że to już kupie używane. Co polecicie do 300 zł? Na jakie firmy zwracać uwagę?Na oku ma aukcje tego pana jest z Krakowa więc podejrzewam będzie można sobie sprawdzić czy działa przed kupieniem. Moje pytanie czy jest cos interesującego w oferowanych obecnie modelach?http://www.allegro.pl/show_user_auctions.p...=p&gr_id=13MARANTZ CD-36 DENON DCD-580 SONY CDP-D7SONY CDP-XE200ONKYO DX-7011SONY CDP-D7SONY CDP-XE220SONY CDP-XE520SONY CDP-XE330SONY CDP-XE510Za każdą odpowiedź z góry dziękuję! Odpisz, cytując
audionet Napisano 7 czerwca 2008 Napisano 7 czerwca 2008 Z tej oferty wybrałbym MARANTZ CD-36 lub SONY CDP-XE520 lub ONKYO DX-7011.Bez wskazania konkretnego modelu.Ten powinieneś wybrać sam ,oczywiście słuchając , Odpisz, cytując
Perkoz_1 Napisano 8 czerwca 2008 Napisano 8 czerwca 2008 Troszkę "negatywów" i " neutrali" ten Allegrowicz już ma. Typowy handlarz. Kolega audionet poleca z twojej listy 3 klocki. Ja twierdzę inaczej. Jak masz na CD 300 zł. to odpuść sobie całą tą listę bo akurat wszystkie te odtwarzacze to żadna rewelacja a do tego za wysokie ceny ( dla przykładu porównaj sobie na Allegro po ile chodzą inne CDP-XE220 - średnio ok. 100 zł !).Są to odtwarzacze z niskich ówczesnych półek i jak kupisz to za chwilę będziesz tego żałował Poszperaj po Allegro kilka lub kilkanaście dni i za 300 zł. kupisz na prawdę coś lepszego i bardziej wysublimowanego technicznie i jakościowo. Poszukaj coś z Soniaków ( o innych firmach się nie wypowiadam bo nie za bardzo mnie one dotychczas interesowały), np: CDP 950, CDP 990, CDP991, CDP 227ESD. Można też trafić jakiegoś ES-a czego przykładem jest ten link:- http://www.allegro.pl/item375464739_odtwar..._es_esprit.htmlI na koniec - spokój, rozwaga i bez napalania się.Poczytać, posłuchać kolegów z tego Forum i podejmiesz wtedy dobrą decyzję. I jest też wtedy duże prawdopodobieństwo, że wydasz mniej niż 300 zł. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 9 czerwca 2008 Napisano 9 czerwca 2008 Z nowszych modeli SONY – w rozsądnej cenie warto kupić model XE-530 lub XE-570 („pięcsetki” to najwyższe modele z podstawowej serii XE, a model 570 to ostatni z serii). http://www.allegro.pl/item372088577_odtwar...ext_warto_.html Mają już CD-tekst i pilota w standardowym wyposażeniu i bez problemu trafisz coś w idealnym stanie poniżej 300zł. Dostępne bez problemu są do nich głowice lasera (a właściwie to cały zespół, bo różnica jest minimalna i nie ma co się bawić). A czytają praktycznie wszystko co jest okrągłe (ale bez MP3) i mieści się na tacy napędu. Ten z powyższego linku był bez pilota i nie było chętnych za 199zł (aukcja zakończona).O polecanych modelach i zawyżonych cenach u handlarzy pisał juz Perkoz_1 Wśród starszych Soniaków możesz jeszcze wziąć pod uwagę CDP-790/791http://www.allegro.pl/item371564929_sony_cdp_791.html Pozdrawiam Odpisz, cytując
Perkoz_1 Napisano 9 czerwca 2008 Napisano 9 czerwca 2008 Tą 791-kę co zaproponował na końcu swojego postu RoRo łyknął bym sam jak diabli gdybym nie miał swojej przeuroczej 990-tki A może wyrwę ja na zapas Kiedyś się może przydać. Uważam, że 119 zł. za takiego pięknego klocka to śmieszna suma :!: Odpisz, cytując
RAMAN_960x Napisano 19 czerwca 2008 Napisano 19 czerwca 2008 Witam,W cenie do 300 zł poleciłbym raczej jakieś lepsze (czytaj: starsze) modele SONY np. wspomniany wcześniej X202ES, choć w idealnym stanie i kompletny to raczej będzie powyżej 300 zł (sam mam taki - bardzo kulturalnie gra, z przesyłką dałem 100 euro), ale niekoniecznie z Allegro - czasem lepiej poszukać w ogłoszeniach na forach takich, jak to. Dorzuciłbym jeszcze do listy AKAI CD57 - starszy model, ale sprawdzony i bardzo dobrze brzmi - poza tym dobry do tuningu (niebawem sam będę miał taki na sprzedaż (mój drugi egzemplarz) - stan idealny, pilot, instrukcja). Ale nie namawiam, nie chodzi mi o reklamę. Wczoraj ten model, bez pilota itp. poszedł na Allegro za 31 zł - ale to dosyć kuriozalna cena za ten CD (normalnie ok. 250 zł za idealny stan). Może Marantz np. CD62. Generalnie warto polować na sprzęt kompletny, czyli z pilotem i instrukcją (a jeśli jeszcze byłby karton, to już super). No i nie od handlarzy, zawsze mają zawyżone ceny. Warto śledzić, warto poczekać. Aha, jeszcze kwestia laserów - dobrze jest się zorientować, jaki model i za ile "siedzi" w takim CD-ku. Żeby nie okazało się, że ew. koszt wymiany lasera będzie 2-3 razy wyższy niż cena za sprzęt.Pozdrawiam, Odpisz, cytując
Belfer54 Napisano 20 czerwca 2008 Napisano 20 czerwca 2008 RAMAN_960xChociaż miałem już w życiu kilkadziesiąt różnych cedeków, ale Akai jeszcze nie zagościł u mnie. Obecnie jestem na etapie, zresztą kolejnych poszukiwań odtwarzacza CD do drugiego, lampowego systemu i m.in. zaciekawiły mnie właśnie Akai. Interesowały mnie modele CD79, CD93, ale one są praktycznie nie do zdobycia.Czy próbowałeś kiedyś Swojego CD57 np. w roli transportu? Odpisz, cytując
Perkoz_1 Napisano 20 czerwca 2008 Napisano 20 czerwca 2008 RAMAN_960xbelfer54Mamy podobne zainteresowania, czyli szukamy sprzętu rzec można "innego". Sam też ślipię cały czas po internecie i powiem szczerze czasami zatyka mnie od urody różnego rodzaju staroci. Urody, bo nikt nie zaprzeczy, że w dobie sztampy i szarzyzny "dizajnerskiej" klocki sprzed kilkunastu lat są po prostu przepiękne i do perfekcji funkcjonalne, a do tego, sam o tym przekonałem sie kupując Sony CDP-990, grają pięknie. Przykład macie w poniższym linku:- http://www.allegro.pl/item386070456_cdp_10...ekursor_es.htmlDzieło sztuki. Tylko żebym ja wiedział co to za pies i co w nim siedzi, czyli jaki napęd, laser i jaki przetwornik. Gdyby siedziało w nim coś dostępnego to już bym go łykał po to aby montować sobie powoli drugi zestaw stereo w sypialni oparty na tego typu antykach.PS.Znalazłem co nie co nt. podanego przeze mnie odtwarzacza:- http://pl.wikipedia.org/wiki/Sony_CDP-101tylko dalej mi to nic nie mówi o dostępności podzespołów w razie draki Odpisz, cytując
Belfer54 Napisano 20 czerwca 2008 Napisano 20 czerwca 2008 Perkoz_1Piękna rzecz. Tak jak piszesz może być problem z dostępem do części zamiennych, no i nie wiadomo w jakim stanie jest transport. Trochę sprzęt poleniuchował a to nie zawsze dobrze mu robi.Sam chętnie skusiłbym się na niego gdyby nie to, że szukam czegoś taniego i solidnego z wyjściem coaxial co robiłoby za transport. Poza tym nie wiem jak moja żona wytrzymała by kolejny zakup. I tak już zawalone jest mieszkanie różnymi klockami, chociaż ostatnio paru sie pozbyłe, ale nie ukrywam, że znowu chodzi mi po głowie jakiś tuner vintage i nie tylko. Odpisz, cytując
Perkoz_1 Napisano 20 czerwca 2008 Napisano 20 czerwca 2008 belfer54Poszperałem i wychodzi na to, że laser to KSS 100A czyli szybciej znajdę żyłę złota pod swoim domem Napisałem zapytanko do sprzedającego jak z jego sprawnością bo z opisu ( może dyplomatycznie?) nic nie wynika. Jedno jest pewne Braci Audiofilska - czapki z głów ! Macie przed sobą PIERWSZY na świecie odtwarzacz CD z października 1982 roku. Szacuneczek sie należy. I w zależności od odpowiedzi sprzedającego być może to dzieło i Biały Kruk zagości u mnie w domu.A jak szukasz coś taniego z coaxialem to może skuś sie na:- http://www.allegro.pl/item385421413_kultow...sza_jakosc.htmlwygląda na zadbany sprzęt. Odpisz, cytując
Perkoz_1 Napisano 20 czerwca 2008 Napisano 20 czerwca 2008 No i mam zagwozdkę Rozmawiałem ze sprzedającym. Nasz człowiek - audiofil. Ten Soniaczek jest w idealnym stanie zarówno wizualnym jak i technicznym. Odtwarza nawet większość CD-R. Opcjonalna drewniana skrzynka TAC-101 i pilot też są w idealnym stanie. Jakoś to trzeba na spokojnie do tego podejść ...... Odpisz, cytując
Belfer54 Napisano 21 czerwca 2008 Napisano 21 czerwca 2008 Perkoz_1Widzę, że Cię "wzięło". Jak masz ochotę a jest pewność, że sprzęt jest w bardzo dobrym stanie to nie ma co się zastanawiać.Ten Sony, do którego podałeś link też mógłby spełnić moje oczekiwania.Zastanawiam się jeszcze nad czymś takim:http://www.allegro.pl/item387323690_pionee...cz_cd_bcm_.htmlewentualnie nad Sonymhttp://www.allegro.pl/item377650296__sony_...ext_filtry.htmlNie mam tylko zaufania do sprzedawców z Krakowa. A najchętniej skusiłbym się na jakiegoś Rotela np. RCD 971. Niestety ceny nie są zbyt niskie. Odpisz, cytując
RAMAN_960x Napisano 22 czerwca 2008 Napisano 22 czerwca 2008 belfer54>Chociaż miałem już w życiu kilkadziesiąt różnych cedeków, ale Akai jeszcze nie zagościł u mnie. >Obecnie jestem na etapie, zresztą kolejnych poszukiwań odtwarzacza CD do drugiego, lampowego systemu i m.in. zaciekawiły mnie właśnie Akai. Interesowały >mnie modele CD79, CD93, ale one są praktycznie nie do zdobycia.Łatwiej o CD79, ale to wydatek rzędu 250-300 euro. CD 57 jest z niższej półki. Wyżej były jeszcze CD 62 (laser w polu) i CD 73, zastapiony potem przez CD 79.>Czy próbowałeś kiedyś Swojego CD57 np. w roli transportu?Nie, nie mam DACA-a, do innego sprzętu nie podłączałem. Zresztą używam sprzętu głównie do słuchania muzyki - mam ok. 3 tys. CD - na eksperymenty nie starcza mi czasu (na razie). Mam oczywiście na mysli eksperymenty bardziej techniczne, nie odsłuchowe. Odpisz, cytując
Belfer54 Napisano 22 czerwca 2008 Napisano 22 czerwca 2008 RAMAN_960xDzięki za informację na temat CD Akai. Nie ukrywam, że odtwarzacze Akai mnie zainteresowały. Tak nawiasem mówiąc w kuchni mam mini wieżę AKAI z karuzelą CD770, ale to nie ta klasa sprzętu. Nawet nie wiem jaki laser tam siedzi, bo wieżę kupiłem na allegro a w sieci nic nie mogę znaleźć na jej temat. Nie ukrywam również, że zainteresowałeś mnie informacja na temat CD57.Daj znać jak będziesz miał na zbyciu w/w cedeka. Jeśli do tej pory nie znajdę nic ciekawego byłbym zainteresowany tym odtwarzaczem. Odpisz, cytując
RAMAN_960x Napisano 25 czerwca 2008 Napisano 25 czerwca 2008 belfer54>Dzięki za informację na temat CD Akai. Nie ukrywam, że odtwarzacze Akai mnie zainteresowały. Tak nawiasem mówiąc w kuchni mam mini wieżę AKAI z >karuzelą CD770, ale to nie ta klasa sprzętu. Nawet nie wiem jaki laser tam siedzi, bo wieżę kupiłem na allegro a w sieci nic nie mogę znaleźć na jej temat. >Nie ukrywam również, że zainteresowałeś mnie informacja na temat CD57.>Daj znać jak będziesz miał na zbyciu w/w cedeka. Jeśli do tej pory nie znajdę nic ciekawego byłbym zainteresowany tym odtwarzaczem.Na pewno będę miał, gdyż kupiłem drugiego - dla kolegi, ale zrezygnował z powodów "osobistych". CDP jest jeszcze u znajomego w Niemczech - mam otrzymać informacje, w jakim dokładnie jest stanie, wtedy dam znać. Odpisz, cytując
Belfer54 Napisano 25 czerwca 2008 Napisano 25 czerwca 2008 RAMAN_960xpo raz kolejny dziękuję za informację. Ciągle jestem na etapie poszukiwań. W grę wchodzi parę cedeków, min. Yamahy, Rotel, Sony a motywem przewodnim poszukiwań jest, który z nich sprawdzi się dobrze w roli transportu. Odpisz, cytując
Recommended Posts