Johny_H Napisano 1 czerwca 2018 Napisano 1 czerwca 2018 Witam serdecznie! Od niedawna jestem posiadaczem Yamahy RX-V683 i czas najwyższy użyć w końcu 5.1 (na stereo przyjdzie pora). I tu pytanie, jak pińcset innych na tym forum - jaki zestaw dobrać? Mój budżet to jakieś 3,5k PLN. Oferowano mi Quadral Chromium Style 2008 i ELAC Cinema 10. Pomieszczenie ma jakieś 35m2 i mam poprowadzone kable w ścianie do satelitów podwieszanych (ze względu na układ mebli, stojące satelity odpadają). Chwilowo mieszkam w Niemczech i tu panowie sprzedawcy nie są zainteresowani kimś, kto wydaje poniżej 1500EUR, więc bardzo proszę Was, drodzy Forumowicze, o pomoc Odpisz, cytując
Q21 Napisano 1 czerwca 2018 Napisano 1 czerwca 2018 Jeśli przede wszystkim zależy Ci na kinie domowym, spójrz na zestaw Jamo S 809 HCS z subwooferem Klipsch R-12SW. W przyszłości możesz dokupić jeszcze głośniki Dolby Atmos. Ciekawą opcja może być także polski zestaw Pylon Audio Pearl 25 w konfiguracji 5.0 oraz STX Electrino 250 Set. Do tych zestawów także zastosowałbym subwoofer Klipsch. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 4 czerwca 2018 Napisano 4 czerwca 2018 Absolutnie nie te małe systemy i absolutnie nie to jamo. Twarde jak kamyk. W Niemczech zdecydowanie poluj na promocyjne magnaty z seri shadow, quantum 6 lub quantum 72. Ewentualnie cantony gle. Piotrek Odpisz, cytując
Johny_H Napisano 5 czerwca 2018 Autor Napisano 5 czerwca 2018 Wszystko pięknie, tylko potrzebuję małe, bo mam mało miejsca w okolciach TV. Za to mam kableki wyprowadzone ze ściany, pod sufitem. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 5 czerwca 2018 Napisano 5 czerwca 2018 No to canton movie. Albo kefy tam są taniej. Piotrek Odpisz, cytując
Johny_H Napisano 5 czerwca 2018 Autor Napisano 5 czerwca 2018 Patrząc na Canton Movie 360, to są one cenowo dość blisko Elac Cinema 10. Tylko patrząc na te wszystkie dane techniczne trochę się gubię - jestem zupełnym laikiem, ale część parametrów wydaje się być lepsza raz w jednym, raz w drugim zestawie. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 czerwca 2018 Napisano 5 czerwca 2018 @Johny_H musisz wstawiać aż tak małe pierdziawki? Coś tam miejsca obok TV jest. Dałbyś radę wstawić coś takiego ? Nota 260 + Nota 240 + Nota 740 Gabaryty możesz sprawdzić sobie w specyfikacji, tyły i centralny są malutkie, jedynie fronty (260) to trochę większa konstrukcja, ale w granicach rozsądku. Na tym już da się słuchać muzyki Odpisz, cytując
Johny_H Napisano 5 czerwca 2018 Autor Napisano 5 czerwca 2018 Z góry odrzucałem większy gabarytowo sprzęt, bo planowałem za jakiś czas kupić coś typowo pod stereo (i wtedy martwić się gdzie i jak je postawić), dlatego te małe głośniczki wydawały mi się rozsądnym rozwiązaniem. Ale pomijając to, zagrajmy tak @Q21, @S4Home, @Top Hi-Fi, zakładając, że macie te 3800PLN, maaax 4k PLN, patrząc na specyfikację sprzętu, wiedząc ile mam miejsca, że lubię wyraźnie odseparowane dźwięki i ze względu na sąsiadów bardziej liczą się dla mnie wysokie, krystalicznie czyste tony, niż subwoofer, który będzie kruszył kafelki (wolę fortepian niż perkusję ), i do tego mam RX-V683, to wybralibyście: 1. Quadral Chromium Style 2008; 2. ELAC Cinema 10; 3. Canton Movie 360; 4. Nota 260 + Nota 240 + Nota 740 + (jakiś) Subwoofer (KEF odpada ze względu na cenę, Jamo S 809 HCS ze względu na wymiary i cenę z subwooferem) Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 czerwca 2018 Napisano 6 czerwca 2018 Ja bym wybrał elaci. Ewentualnie takie heco ambient. Znam i lubię. Sam jako gówniarz użytkowałem takiego zestawu magnat 5.1 Znam jego ograniczenia ale i możliwości. Piotrek Odpisz, cytując
Q21 Napisano 6 czerwca 2018 Napisano 6 czerwca 2018 A ja zdecydowanie Indiana Line, szczególnie z elektroniką Yamaha. To solidne, porządne kolumny. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 6 czerwca 2018 Napisano 6 czerwca 2018 (edytowany) Podtrzymuje swoje zdanie- Indiana Line. Dobrze gra z Yamaha i jako jedyne z w/w zagrają poprawnie muzykę. Edytowano 6 czerwca 2018 przez Top Hi-Fi Odpisz, cytując
Johny_H Napisano 6 czerwca 2018 Autor Napisano 6 czerwca 2018 No dobrze, idąc w Indiana/Nota, jaki subwoffer? Wspominany powyżej Klipsh R-12SW nie schodzi poniżej 290€ Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 czerwca 2018 Napisano 7 czerwca 2018 Nie potrzebny ci taki sub do takiego systemu. Quantum 6753, r10sw ci w zupełności wystarczy. Masz je taniej w zwykłym media Markcie w Niemczech. Piotrek Odpisz, cytując
Recommended Posts