Damian13 Napisano 7 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 czerwca 2018 Wydaje mi się ,że rozstrzygnie się to między rn602 a sx-n30. Oki umówiłem się na odsłuch dam znać jak wyjdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian13 Napisano 8 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2018 Jestem po pierwszych odsłuchach . Porównałem 402,602 i Sx-n30 - kolumny nota 550. I teraz mam mętlik. W sumie to już miałem brać ,ale w ostatniej chwili się wycofałem bo muszę przemyśleć. Moje przemyślenia : Sx-n 30 z nota 550 mi absolutnie nie pasuje , zagrał najgorzej, Dźwięk wycofany, tak jak by coś go tłamsiło. R-n402 gra fajnie ale to już wcześniej sprawdziłem. R-n602 według mnie zagrał najlepiej. Jednak sądziłem ,że różnica między 402 będzie większa. Pewnie wąskim gardłem były kolumny. Nie wiem jakie kolumny w tej cenie można by było jeszcze odsłuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 8 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2018 Pionka z magnat quantum Lub Melodia bl40 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrs Napisano 10 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2018 Dnia 8.06.2018 o 21:09, Damian13 napisał: Jestem po pierwszych odsłuchach . Porównałem 402,602 i Sx-n30 - kolumny nota 550. I teraz mam mętlik. W sumie to już miałem brać ,ale w ostatniej chwili się wycofałem bo muszę przemyśleć. Moje przemyślenia : Sx-n 30 z nota 550 mi absolutnie nie pasuje , zagrał najgorzej, Dźwięk wycofany, tak jak by coś go tłamsiło. R-n402 gra fajnie ale to już wcześniej sprawdziłem. R-n602 według mnie zagrał najlepiej. Jednak sądziłem ,że różnica między 402 będzie większa. Pewnie wąskim gardłem były kolumny. Nie wiem jakie kolumny w tej cenie można by było jeszcze odsłuchać? Dlatego nie lubię tego typu porad. Ja też przymierzałem się do zakupu pioneera sx n30dab lub onkyo 8150 ponieważ na forach wszyscy piszą że lepiej zagra niż yamaha rn 303d. Po odsłuchu okazało się że rn 303d zagrał najlepiej z zensorami 7. Pewnie 602, zagra lepiej ale wolałem dołożyć więcej do kolumn niż do amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 10 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2018 No bo zagrają lepiej ale każdy ma inny gust i coś innego mu się podoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian13 Napisano 10 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 czerwca 2018 No i tu masz rację. Właśnie obaliłeś teorię droższe lepsze. Każdy ma inny gust. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 10 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2018 (edytowany) To było do Piotrs 4 godziny temu, Piotrs napisał: Dlatego nie lubię tego typu porad. Ja też przymierzałem się do zakupu pioneera sx n30dab lub onkyo 8150 ponieważ na forach wszyscy piszą że lepiej zagra niż yamaha rn 303d. Po odsłuchu okazało się że rn 303d zagrał najlepiej z zensorami 7. Pewnie 602, zagra lepiej ale wolałem dołożyć więcej do kolumn niż do amplitunera. Pioneer SX-N30AE i Onkyo 8150 4 godziny temu, Elizjum7919. napisał: No bo zagrają lepiej ale każdy ma inny gust i coś innego mu się podoba. Edytowano 10 czerwca 2018 przez Elizjum7919. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 10 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2018 Dokładnie Panowie.Kazdy z Was ma inny gust, wiec trzeba to wzajemnie uszanować;) p.s mi tez bardziej pasuje dźwięk Yamah (seria RN) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2018 Zdecydowanie melodika bl40mkII i magnaty zarówno quantum 675 jak i shadow 207. Aha i pamiętaj że różnica w salonie a w domu się spotęguje. I wtedy okaże się że jest jednak większa znacznie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian13 Napisano 11 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 czerwca 2018 I tak dziś podjęłam decyzję i kupiłem jednak r-n402d + nota 550. Dlaczego? - kwestia ceny , według mnie to był najbardziej optymalny zestaw z tych o których rozmawialiśmy- r-n 602 według mnie lepiej brać z lepszymi kolumnami co wiąże się z kasą oczywiście.Można by wziąść na zapas 602 ,ale stwierdziłem że jak będę coś zmieniał to ten sprzęt dam córce a kupię wtedy lepszy cały komplet. Biorąc pod uwagę że przesiadłem się z głośników 2.1 za 250 zł to już sobie wyobrażacie jaki jest skok w jakości. Co ciekawe przed zakupem jeszcze ich słuchałem i po zamontowaniu w domu wydaje mi się że grają lepiej ( pewnie inne pomieszczenie itd) Muza ekstra, filmy też. Bałem się że będę potrzebował subwoofera , myliłem się. Reasumując dziękuję wszystkim na forum za podpowiedzi i sugestię. P.s. pozdrawiam Q21 w Pabianicach. Temat do zamknięcia. Dziękuję. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 11 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2018 Ważne że ty jesteś zadowolony z dźwięku? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrs Napisano 30 listopada 2019 Udostępnij Napisano 30 listopada 2019 Dnia 4.06.2018 o 21:52, Q21 napisał: Yamaha R-N303D w stosunku do R-N402D poza uboższym wyposażeniem, niestety różni się także dźwiękowo. Jeśli tylko budżet pozwoli, gorąco namawiam na zestaw oparty na R-N402D. Zresztą zapraszam na odsłuchy i wyceny dla forumowicza. A budową te dwa modele się różnią? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomki33 Napisano 16 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2022 Witam! Od roku jestem właścicielem tego amplitunera jednak mam problem bo się wyłącza podczas głośniejszego słuchania pow. 70 na skali. Dodam, że w komplecie pracują kolumny Pure acoustics NOVA 6F. Pomóżcie, jak temu zaradzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 16 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2022 Którego? Prawdopodobnie brakuje mocy i przekaźnik odłącza końcówkę. Spróbuj z wydajnym prądowo wzmacniaczem. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 Bo amplituner masz 8 Ohm, a te kolumny 8 nie mają na pewno. Tak będzie się działo, przy głośnym słuchaniu. Albo zmień ampli na taki z wyjściem 4 Ohm, albo kolumny na takie,które mają naprawdę 8 Ohm. Ale takich raczej nie dostaniesz.....w podobnym budżecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 11 godzin temu, Tomki33 napisał: Witam! Od roku jestem właścicielem tego amplitunera jednak mam problem bo się wyłącza podczas głośniejszego słuchania pow. 70 na skali. Dodam, że w komplecie pracują kolumny Pure acoustics NOVA 6F. Pomóżcie, jak temu zaradzić. Czytaj wyżej. Moim zdaniem tani Ampli zawsze będzie miał problem z wysterowaniem bardziej wymagających kolumn. Jeżeli używasz funkcji sieciowych to wydajny prądowo wzmacniacz + tani streamer + porządny dac. Tanie amplitunery osobiście bym sobie darował. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomki33 Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 No teraz już go mam i myślałem, że ktoś też miał podobny problem i wie jak temu zaradzić... czyli siąść i płakać bo kupiłem tani amplituner. Czy to oznacza, że te ampli mają wadę i poprostu tak już musi być? Słuchanie muzy tylko po cichu? 48 minut temu, terracan1929 napisał: Bo amplituner masz 8 Ohm, a te kolumny 8 nie mają na pewno. Tak będzie się działo, przy głośnym słuchaniu. Albo zmień ampli na taki z wyjściem 4 Ohm, albo kolumny na takie,które mają naprawdę 8 Ohm. Ale takich raczej nie dostaniesz.....w podobnym budżecie. W specyfikacji kolumn napisane jak byk 8 Ohm. Czyli przed zakupem kolumn jak sprawdzić czy naprawdę są 8 Ohm skoro to nieprawda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 Najczęściej tego typu problem występuje w przypadku kiedy jest problem z impedancją kolumn i przy niskich poziomach głośności problemu nie będzie a w przypadku kiedy wejdziesz na wyższy poziom głośności to wtedy będzie działał bezpiecznik, który powoduje reset mikroprocesora, aby nie uszkodzić końcówek mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 4 godziny temu, Tomki33 napisał: No teraz już go mam i myślałem, że ktoś też miał podobny problem i wie jak temu zaradzić... czyli siąść i płakać bo kupiłem tani amplituner. Czy to oznacza, że te ampli mają wadę i poprostu tak już musi być? Słuchanie muzy tylko po cichu? W specyfikacji kolumn napisane jak byk 8 Ohm. Czyli przed zakupem kolumn jak sprawdzić czy naprawdę są 8 Ohm skoro to nieprawda? Amplituner nie ma wady. Po prostu tańsze amplitunery nie mają odpowiedniego zasilania do napędzania kolumn 4 Ohm. i dlatego producent podaje ,że impedancja kolumn ma mieć 8 Ohm. Jeśli podłączysz kolumny 4 Ohm, to aby je napędzić, ampli musi podać dwa razy większe napięcie niż by to miało miesjce w przypadku kolumn 8 Ohmowych. A nie dysponuje odpowiednim zapasem mocy. I stąd ten problem. Co do kolumn i podawanej impedancji, to drożsi "markowi" producenci podają jak jest faktycznie. W przypadku kolumn tańszych, bardzo często (może nawet zawsze) podają zawyżone/zmyślone dane. tyczy się to zarówno impedancji jak i skuteczności kolumn. Ile mają twoje obecne kolumny ? Poszukaj w necie, może ktoś robił testy,pomiary ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomki33 Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 18 minut temu, terracan1929 napisał: Amplituner nie ma wady. Po prostu tańsze amplitunery nie mają odpowiedniego zasilania do napędzania kolumn 4 Ohm. i dlatego producent podaje ,że impedancja kolumn ma mieć 8 Ohm. Jeśli podłączysz kolumny 4 Ohm, to aby je napędzić, ampli musi podać dwa razy większe napięcie niż by to miało miesjce w przypadku kolumn 8 Ohmowych. A nie dysponuje odpowiednim zapasem mocy. I stąd ten problem. Co do kolumn i podawanej impedancji, to drożsi "markowi" producenci podają jak jest faktycznie. W przypadku kolumn tańszych, bardzo często (może nawet zawsze) podają zawyżone/zmyślone dane. tyczy się to zarówno impedancji jak i skuteczności kolumn. Ile mają twoje obecne kolumny ? Poszukaj w necie, może ktoś robił testy,pomiary ? Nie dodałem na wstępie, że sprzęt gra na max głośności przez jakiś czas ok 1 godz. potem mocno jest nagrzany (obudowa z góry) i wtedy się wyłącza i gra do 70 w skali czyli chyba nie kolumny są problemem a przegrzewanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 Kolumny efektywność i wzmacniacz wydajność prądowa. Wszystko jest powiązane. Jeżeli sygnatura brzmieniowa Ci odpowiada, kup Yamaha as500/as501. Albo model wyżej as700/as701. Co jest obecnie źródłem? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 2 godziny temu, Tomki33 napisał: Nie dodałem na wstępie, że sprzęt gra na max głośności przez jakiś czas ok 1 godz. potem mocno jest nagrzany (obudowa z góry) i wtedy się wyłącza i gra do 70 w skali czyli chyba nie kolumny są problemem a przegrzewanie. No dokładnie jak pisałem. Ampli się nagrzewa, bo musi wytworzyć 2 razy więcej prądu. A wyłącza się, bo działa zabezpieczenie termiczne. Nic nie zrobisz. Chcesz sluchać glośno - kup tak jak kolega wyżej podpowiedział- wzmacniacz AS 500 lub AS 501 , albo jeśli chcesz mieć amplituner to R-N 602. Tam masz przełącnik na 4 Ohm. ALbo zmień kolumny na faktyczne 8 Ohm. Ale z tym będzie ci trudniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomki33 Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 1 godzinę temu, terracan1929 napisał: No dokładnie jak pisałem. Ampli się nagrzewa, bo musi wytworzyć 2 razy więcej prądu. A wyłącza się, bo działa zabezpieczenie termiczne. Nic nie zrobisz. Chcesz sluchać glośno - kup tak jak kolega wyżej podpowiedział- wzmacniacz AS 500 lub AS 501 , albo jeśli chcesz mieć amplituner to R-N 602. Tam masz przełącnik na 4 Ohm. ALbo zmień kolumny na faktyczne 8 Ohm. Ale z tym będzie ci trudniej. Czyli ten co mam to do kuchni radia słuchać a kupić A-S 500 mi zostaje... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 4 godziny temu, terracan1929 napisał: Co do kolumn i podawanej impedancji, to drożsi "markowi" producenci podają jak jest faktycznie. W przypadku kolumn tańszych, bardzo często (może nawet zawsze) podają zawyżone/zmyślone dane. tyczy się to zarówno impedancji jak i skuteczności kolumn. Nieprawda, oszukują jedni i drudzy. Powiem więcej, że Ci "markowi" nawet więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 Ja jeszcze nie trafiłem na "przeszacowane". A Ty jakie miałes niemiłe doświadczenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts