Piotr80 Napisano 23 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2018 Witam. Proszę o pomoc w wyborze kolumn podstawkowych. Obecnie posiadam zestaw stereo Harman/Kardon HK 3380 i 2 kolumny Taga TAV-606F. Muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z mojego zestawu lecz te kolumny są w tej chwili dla mnie za duże i muszę zmienić je na coś bardziej kompaktowego co można ustawić trochę wyżej z dala od dzieci:). Wczoraj testowałem soundbar Teufel cinebar 11 2.1set za ok 1200zł i po godzinie spakowałem go do zwrotu ponieważ jego brzmienie w porównaniu do mojego zestawu to masakra jakaś. Pomyślałem że może wymienię tylko kolumny na mniejsze a amplituner zostawię. Stąd też moja prośba do Was o propozycje jakichś mniejszych kolumn które zagrają choć podobnie do moich obecnych. Dodam iż sam nie mam czasu zagłębić się w temat ponieważ jestem szczęśliwym ojcem rocznych trojaczków:) Kolumny fajnie jakby były nowe ale jeśli używane w tej samej cenie zagrają dużo lepiej to mogą też być. Mój budżet to ok. +-1200zł.Będą stały w salonie o wymiarach 4,5x6m. Służyć mają ogólnie do wszystkiego czyli czasami jakiś film lub mecz , lubię też obejrzeć koncert. Gatunki muzyczne bardzo różne od jazzu przez rock metal do hip hopu. Proszę o pomoc i jakieś konkretne propozycje i z góry dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2018 Amplituner zostaw jeśli pod względem dźwięku jest dla Ciebie wystarczający. Jesli lubisz dynamiczny, bardziej twardy i efektowny dźwięk, spójrz na Magnat Quantum 723, jeśli chcesz iść bardziej w spokojniejsze, bardziej ciepłe klimaty, świetną opcją będzie Heco Aurora. Bardzo ciekawą opcją, bliską charakterystyce Heco będzie także Indiana Line Tesi 261. Na koniec mocne, bardzo energetyczne kolumny Polk Audio Signature S20. Przyjrzyj się moim propozycjom, każda z nich bez problemu dobrze nagłośni Twój salon i dobrze sprawdzi się w połączeniu z HK3380. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr80 Napisano 23 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 czerwca 2018 (edytowany) Dzięki za odpowiedź. A jeśli chciałbym zmienić ten amplituner na jakiś mniejszy wzmacniacz to co wybrać? Dodam że wszystko czego słucham podłączam poprzez moduł bluetooth Edytowano 23 czerwca 2018 przez Piotr80 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 czerwca 2018 Nie wiem jaki masz założony budżet, ale świetną opcją byłby Audiolab M-One. Bardzo dobre brzmienie, bluetooth, wysokiej klasy nowoczesny przetwornik i bardzo atrakcyjny projekt wizualny. Pomimo mniejszych gabarytów, wzmacniacz pracuje w klasie AB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr80 Napisano 23 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 czerwca 2018 (edytowany) Zdecydowanie coś tańszego max. 1500zł. Znalazłem coś takiego jak Pioneer A-30, Harman/Kardon HK 970, DENON PMA-520AE, Denon PMA-720AE, lub BC ACOUSTIQUE EX 222. Jak to się ma do Hk3380? I czy też zagra dobrze z wyżej polecanymi kolumnami?, Ok zamówiłem Denon PMA-720A, teraz muszę wybrać któreś kolumny Edytowano 24 czerwca 2018 przez Piotr80 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2018 Problemem w takim pomieszczeniu na pewno nie są kolumny. Prędzej amplituner który daje taki a Nie inny dźwięk. Denon pma 720 to zły krok. Z takich wzmaków obstawial bym Pioneer a30. Nieco drożej marantza pm6006. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr80 Napisano 25 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 czerwca 2018 Dlaczego Denon to zły krok? Głośniki zamówione, wybrałem Polk Audio Signature S20. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2018 A był to zły wybór do taga 606. Bo powodowało by za bardzo dudnienie. Do Polk audio powinno być ok. Ale Pioneer to model ciekawszy. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2018 Denon z Polk Audio to dobry wybór, chociaż rzeczywiście minimalnie dokładając mógłbyś kupić np. zestaw na Marantz PM6006, byłoby lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr80 Napisano 25 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 czerwca 2018 Denona kupiłem za 200euro najtańszy Marantz to wydatek 350e. Myślicie że warto tyle dołożyć i wybrać jednak Marantza. Czy różnica w dźwięku będzie aż tak duża? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2018 Nie wiem czy warto dokładać do tego Marantza dodatkowo 75% tego ile Cie kosztuje Denon. Jednak myślę że warto kupić PMA720AE za 200€, bo to dobry wzmacniacz w swojej cenie. Pewnie znalazło by się więcej ciekawych wzmacniaczy do których warto by dołożyć. Szczególnie wśród używanych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2018 No ok za 850 zł to nie ma co mówić źle o tym modelu to prawda. A pionka a30 po ile macie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr80 Napisano 25 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 czerwca 2018 Zaczyna się od 260e Jeszcze jedno pytanie odnośnie kabli głośnikowych, obecnie mam coś takiego jak mrs ofc chyba 2×4mm. Zostawić je czy może kupić coś innego? Jeśli tak to co polecacie? Długość kabli jaką będę potrzebował to ok.2 x 3m. Czy stosuje się jakieś końcówki? Obecnie mam poprostu oskórowany kabel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2018 Zostaw taki jaki masz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2018 (edytowany) 18 godzin temu, Piotr80 napisał: Jeszcze jedno pytanie odnośnie kabli głośnikowych, obecnie mam coś takiego jak mrs ofc chyba 2×4mm. Zostawić je czy może kupić coś innego? Jeśli tak to co polecacie? Długość kabli jaką będę potrzebował to ok.2 x 3m. Czy stosuje się jakieś końcówki? Obecnie mam poprostu oskórowany kabel. O zmianie kabli nie należy decydować zbyt pochopnie. Najpierw osłuchaj się z nowym sprzętem przez jakiś czas i dopiero wtedy można myśleć o ich wymianie , gdy będziesz potrzebował coś lekko skorygować w brzmieniu. Bardzo prawdopodobne, że możesz pozostać przy tych które masz, bo wymiana na droższe może wymagać niewspółmiernych kosztów w w stosunku do jakiejkolwiek poprawy dźwięku. Zakończenia kabli zwykle nie wnoszą nic pozytywnego poza łatwiejszym ich podłączaniem. Niektóre wzmacniacze i kolumny nie akceptują gołych kabli i wtedy są niezbędne. Edytowano 26 czerwca 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts