mintymike Napisano 10 lipca 2018 Udostępnij Napisano 10 lipca 2018 (edytowany) Witam, jak zapewne milion innych ludzi przede mną (i po mnie), chciałbym skompletować jakiś niedrogi i prosty system stereo, żeby grał. Wiem - takie postawienie sprawy zapewne wywołuje drgawki u audiofilów (względnie pogardliwe prychnięcia), niemniej nie mam ogromnych potrzeb, a słowa kluczowe tutaj to: gramofon, winyl, spotify. Mógłbym po prostu pójść do sklepu i kupić sobie wieżę hajfi - i też by grało - no ale jednak człowiek osiągnąwszy pewien wiek chciałby mieć coś więcej. Po pierwsze - czy ten wzmacniacz da radę: https://allegro.pl/technics-su-3500-piekny-vintage-zadbany-i7432688286.html Czy poradzi sobie z obsługą tego gramofonu: https://allegro.pl/gramofon-dual-cs-741q-super-stan-i7433075936.html No i brakuje mi jeszcze kolumn. Może ktoś coś poleci, w przedziale cenowym "Tanie i Pewne"? PS. Nie jestem hipsterem, który musi mieć "vintage". Wzmacniacz wyszukałem kierując się marką, która od dziecka kojarzyła mi się z czymś solidnym, a gramofon pochodzi z tego forum, z innego wątku. Szacunek! Edytowano 10 lipca 2018 przez mintymike Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 lipca 2018 Udostępnij Napisano 11 lipca 2018 Ile masz na cały sprzęt? Jakie pomieszczenie ma to nagłośnić? Jakiej muzyki słuchasz? Masz gdzieś w okolicy jakiś dobry sprawdzony komis? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mintymike Napisano 11 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 lipca 2018 Jestem skłonny wydać do 3000. Salon 16m Electro, Jazz, Klasyczny Rock (Stonesi, Floydzi, Zeppelini). Jestem nowy w Warszawie. Obstawiam, że coś tu pewnie jest, ale ja tego jeszcze nie sprawdziłem. PS. Co do głośników, w innym wątku ktoś polecił Magnaty Quantum 673. To by zabrało 1/3 budżetu i zostaje circa 2k na resztę. Budżet nie jest sztywny, jeśli 500 zł więcej znacząco powiększy jakość, łyknę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 lipca 2018 Udostępnij Napisano 12 lipca 2018 To z nowego sprzętu to spokojne quantum 673 i Yamaha 602. Z używanych postawił bym jednak na małe podłogowki. Tannoy F4 lub elac fs67.2 i do tego Harman hk680 lub Marantz pm8000. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 12 lipca 2018 Udostępnij Napisano 12 lipca 2018 16m2 to metraż na dobre podstawki a nie podłogowe. @mintymike jeśli będziesz miał tegho Technicsa, to bierzesz go pod pachę i idziesz do kilku salonów przesłuchac propozycji, co zgra się z nim najlepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mintymike Napisano 12 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2018 1 godzinę temu, Top Hi-Fi Poznań napisał: 16m2 to metraż na dobre podstawki a nie podłogowe. Pisząc podstawki masz na myśli monitory? Czyli te Magnaty, na przykład? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j23 Napisano 12 lipca 2018 Udostępnij Napisano 12 lipca 2018 16m2 to metraż na dobre podstawki a nie podłogowe.Mit, żeby nie powiedzieć bzdura. To jest standardowy metraż do którego przeznaczone są małe podłogówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 12 lipca 2018 Udostępnij Napisano 12 lipca 2018 @j23 To do jakich pomieszczeń przeznaczone są duże monitory? @mintymike tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j23 Napisano 12 lipca 2018 Udostępnij Napisano 12 lipca 2018 Duże monitory a tzw. kolumny podstawkowe (czyli regałowe - oryginalnie bookshelf), to są dwie różne sprawy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 lipca 2018 Udostępnij Napisano 13 lipca 2018 Zwał jak zwał. Nawet same firmy wrzucają wszystkie kolumny na stand do jednego worka "Bookshelf speakers", vide Elac na swojej stronie. Monitory to raczej określenie na paczki studyjne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j23 Napisano 13 lipca 2018 Udostępnij Napisano 13 lipca 2018 Ok, to porównajmy takie np Tannoy Mercury F2 z F3 - parametry w załączniku. I jakie wnioski? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 lipca 2018 Udostępnij Napisano 13 lipca 2018 Moj brat ma taki oto sprzet Technicsa jak widac amplituner z korektorem(procesorem) i gra to naprawde bardzo fajnie.Jest moc dynamika i nie ma problemow z gora czy srodkiem pasma.Jedyny minus to przy niektorych plytach brak kontroli niskich tonow co objawia sie lekkim dudnieniem ale w jego poteznej kolekcji plyt jest tego bardzo malo.Uzywa tanich podlogowych kolumn Voice Kraft.Nie pamietam dokladnego modelu.I brzmi to naprawde bardzo dobrze choc wiekszosc audiofilow uznaje Technicsa za cos czego nalezy unikac.A gdy podlaczylem moje Melodiki BL40 bylo jeszcze lepiej.Z malych podlogowek fajne tez beda uzywane Mission M73i.Tez podlaczylem do Technicsa i gralo bez zarzutu.Tego wymienionego wzmacniacza SU 3500 nie znam.Amplituner na 16m pokoju mojego brata w ktorym slucha muzy plus te jego tanie podlogowki sprawuje sie uwazam fantastycznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 Dnia 12.07.2018 o 13:57, j23 napisał: Mit, żeby nie powiedzieć bzdura. To jest standardowy metraż do którego przeznaczone są małe podłogówki. Niestety się z tym zgadzam. W 16m u znajomego gramy na Heco 900 16m to pomieszczenie gdzie duże monitory mają rację bytu ale podłogowe pasują równie dobrze. To kwestia sprawdzenia w pomieszczeniu indywidualnie. I już. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 Dokładnie... kwestia sprawdzenia. Mam niewiele więcej powierzchni a były u mnie rożne paczki od koszmarków złotej ery tonsila poprzez rożne podstawkowe aż po nienajmniejsze Oberony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 W cenie podłogówek na 16m2 przeważnie możemy kupić podstawkę z wyższej serii, co generalnie da nam "lepszy" dźwięk za te same $$$. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j23 Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 W cenie podłogówek na 16m2 przeważnie możemy kupić podstawkę z wyższej serii, co generalnie da nam "lepszy" dźwięk za te same $$$. Co nie znaczy, że nagle pojawi się bas. W załączniku półka wyżej od serii Mercury z poprzedniego wpisu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts