MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Jeśli kolumny nie były wcześniej używane to powinny pograć przynajmniej kilka dni, aby je ocenić i docenić. Jeśli chodzi o brzmienie klasycznych NAD-ów, to nie wszystkim ono odpowiada. Możesz spróbować podłączyć do nowych kolumn stary wzmacniacz i się przekonać czy aby nie będzie lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 (edytowany) Próbowałem, ze starym wzmac.jest gorzej ale to słaby amlit.kd jest denon x520 i bas taki nijaki. Oczywiście jak porównam stary zestaw bez suba to nowy gra znacznie lepiej tylko pytanie czy w takim razie nie lepiej zostać przy starym bo w cenie sporo różnicy a ja jej aż tak nie czuję w dźwięku. Kolumny są wypożyczone nie nowe a więc wygrzane. Chyba że może inny wzmacniacz teraz wypożyczę może lepiej się zgrają z czymś innym może jednak jakiś ampli stereo spróbować? Może jednak przeprosze yamahe? Edytowano 10 listopada 2018 przez Nowy123 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturas Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Dokładnie Moby ma rację, musi się wygrzać sprzęt, ten Nad może być za mulisty do ciut tych ciepłych kolumn, podepnij starego wzmaka, pamiętaj wszystko musi się wygrzać żeby zagrało jak trzeba, a nie że otwierasz nowe z pudełka i już gra pełnią krasy Tak teraz weź inny wzmacniacz, popatrz pokombinuj teraz ze wzmakami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Sprzęt raczej wygrzany sadząc po opakowaniach był już wielokrotnie wypożyczany. Nie chcę powiedzieć że to źle gra czuć tę moc przy wyższych poziomach głośnosci tego zamulenia specjalnie też nie słyszę ale może warto sparować te kolumny jednak z czymś innym bo ja chciałem zaliczyć opad szczęki a nie tylko wsłuchiwać się w niuanse.Tak szybko nie chcę sie poddawać może panowie ze sklepu coś doradzą ale weekend jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Daj temu sprzętowi pograć bez wyłączania. Wzmacniaczom tranzystorowym zwykle robi dobrze na brzmienie jeśli są pod prądem długo. Sporo zależy od tego co ktoś lubi. Ja nie przepadam za tym typem NAD-ów. Dlatego od początku go odradzałem. Ale są tacy którzy je lobią ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturas Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Moby ma rację, będzie opad szczęki, może nie do podłogi bo nie wypożyczyłeś Heco The New statement, ale otwarcie ust będzie ? potem wypożycz kolejne wzmacniacze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Gra cały czas od rana mam i tak dwa dni testów to jeszcze zobaczymy. Wiem że odradzałeś, pamiętam ale dużo osób go chwali a ja chciałem sie o tym przekonać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Z mego doświadczenia , miałem podobne wrażenia jak Nowy123 , tzn. kolumny o wartości w/w auror grały poprawnie (był mega bas , coś tam średnicy , kiepska góra) , nie było tzw. efektu wow. Pomijam dynavoice df-5 , bo te robią wrażenie a kosztują ~2500zł , tylko nie miały mięsistego basu jaki posiadają df-6ki ~3900zł. Natomiast kolumny w budżecie 4500-6000zł to już była inna klasa i takie też wybrałem , od razu było fajnie , to ,że sala miała problemy z akustyką też nie przeszkodziło Nowy123 : musiałbyś podpiąć yamahę 803 by zapewne poczuć "fajniość" tych kolumn , aurory pewnie są zbyt ciepłe ,ew. polecam posłuchać tego co ja mam czyli focali 716 , w swym budżecie nie wiem czy mają konkurencję - tylko wzmak musi być z tych cieplejszych , na yamasze jest zbyt ostro i sucho btw a jak dac magic 100 bo nie wiem czy nie będę potrzebował takiego taniego ustrojstwa ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 (edytowany) Ten nad nie gra wcale aż tak bardzo miękko, wysokich tonów raczej mi nie brakuje. Troche dziwne jest to:muzyka z hdd podpięty do tv smart podany optykiem do daca a dac rca do wzmaka vs ten sam plik z pendriva podpięty do ieast pro30 do daca optykiem i rca do wzmaka. Dźwięk z tv jest głośniejszy i nieco ostrzejszy niż z tego drugiego. Ieast daje nieco taki przymulony charakter. A jesli chodzi o daca to nie wiem co ci odpowiedzieć, nie mam do czego porównać spełnia swoją rolę ale przydałoby się jeszcze jeden toslink. Może spróbujemy yamahę? Muszę jeszcze na spokojnie jutro posłuchać bo dzisiaj po całym dniu już mam dość. Żona twierdzi że dla niej gra lepiej bo bas nie dudni z suba i tu się zgadzam z heco jest bas na pewno lepszej jakości ale mimo wszystko spodziewałem się czegoś więcej, sam już nie wiem czego może mam za duże oczekiwania może nie da się wiecej wycisnąć z tej klasy sprzętu? Edytowano 10 listopada 2018 przez Nowy123 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Musisz spróbować inny wzmacniacz. Może kolumny też nie były najlepszym wyborem akurat dla Ciebie. Albo nie potrzebujesz lepszego sprzętu. Pozostaje popróbować. Pozostaje jeszcze sprawa akustyki pomieszczenia. Jest równie ważna jak kolumny. Przy kiepskiej akustyce wydawania na drogi sprzęt niema sensu gdy chodzi o dźwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 A jak będą się objawiać błędy w akustyce pomieszczenia? Bo myślałem że zła akustyka ma wpływ przede wszystkim na niskie częstotliwości czyli z basem powinny być problemy. Czy jestem w błędzie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Zła akustyka może dotyczyć różnych zakresów częstotliwości. Oprócz bardzo wyraźnych modów pomieszczenia objawiających się przez buczenie w tych zakresach częstotliwości najczęstszym problemem jest zbyt żywa akustyka pomieszczenia. Występuje ona gdy wokół jest dużo twardych odbijających powierzchni np. brak dywanu na podłodze, duże powierzchnie szklane itp . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 No to wydaje mi się że nie powinno być tak żle bo raczej nie słychać nic co by przypominało buczenie. Dywan jest,przynajmniej kawałek,okna zakryte firanami, duży narożnik troche szafek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 No to nie powinno być bardzo źle. Sporo może zależeć od ustawienia kolumn. Należy unikać bliskości ścian po ich bokach. Większa odległość od tylnej ściany też może być wskazana. Szczególnie gdy basu jest zbyt dużo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Basu nie jest za dużo, powiedziałbym że gdyby było go więcej to nie małbym nic przeciwko ale może być. Brakuje mi tego czegoś sam nie wiem jak to określić tej gęsiej skórki podczas słuchania. Może problemem jest samo źródło? Może postarać się o lepszy player do plików? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Może po prostu dźwięk jest zbyt mdły w zakresie środka pasma ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Możliwe. Środek pasma to jest ten zakres gdzie słyszymy wokal? Przepraszam za być może banalne pytania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Hmm. W takim razie szukać innych kolumn czy wzmacniacza? Zakładając że mdło na średnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 (edytowany) Myślę ze zdecydowanie inny wzmacniacz jest potrzebny. Takie klasyczne NAD-y dobrze się sprawdzają z kolumnami z mocno podbarwionym dźwiękiem. Edytowano 10 listopada 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 No to zostają do sprawdzenia yamaha 701 lub 803, ca cxa60 ewentualnie coś od onkyo. Czy masz jakiś swój typ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Myślę że warto wypróbować Yamahe R-N803D. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Dzięki za wskazówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Ja to bym chętnie na próbę podłączył SMSL A8. Tyle że u nas on kosztuje 3.5 tyś i nie zawiera strimera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy123 Napisano 10 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2018 Przypomniałem sobie jeszcze o nad c338 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts