Suchy_PL_ Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Witam, planuję zakup kolumn używanych jak w tytule. Jest to starsza seria MA i niewiele o niej jest w internecie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może coś powiedzieć na ich temat? Cena za jaką chcą sprzedać te kolumny to 1260zł....użytek do kina 60% i muzyki pod Onkyo 656 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Z różnych opowieści, podobno nie złe głośniki. Ale tak czy owak, nie będzie to dla nich większej różnicy kino-film. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Za tę kasę raczej warto.Miałem u siebie RX 8 jak i znam b dobrze Silver 8 tę nowsza po RX8.Za 1260 warto. Z Onkyo będzie grać powinno być ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 18 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2018 Dostałem informację, że już sprzedane... Aktualnie 1100zl ta sama seria ale 5i lub zostaje mi coś innego do 1400zł... Tylko co z ładną średnicą i przyjemnym basem ale z górą niezbyt ostrą i męczącą? Polecane są Klipsch f2 ale niby ostra góra, z kolei nowe Melodiki bl30 czy MA mr4 to chyba już inna półka jak MA ze starej serii 8i/5i? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 18 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2018 Zależy Ci na dźwięku audiofilskim czy efekciarskim? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 19 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2018 Chciałbym aby góra mnie nie raziła po uszach lecz aby wszystko się zgadzało w niej... przyjemnym basem ale też z dobrą średnicą.... Słucham muzyki różnej... Totalnie wszystkiego co wpadnie w ucho ale też aby nadawało się przede wszystkim do kina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 19 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2018 Tu może być problemSłuchałeś w ogóle tych MA.One jak na moje ucho grają dosyć jasno ale ta góra niestety iż czasami jest jej nadmiar to jest ona kiepskiej jakości.W zależności od pomieszczenia mogą mieć problemy z basem dosyć rozlazłym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2018 Dlatego aby je kupować trzeba lubić taką górę i potrzeba wzmacniacza dobrze trzymającego bas pod kontrolą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 20 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Mowa o tej starej serii MA silver czy nowych mr4? A jak te melodika bl30? w testach wypadły lepiej niż mr4... Co z używek w takim razie do 1400zł jeśli te nowe mr4 i bl30 odpadają? Są w zasięgu jeszcze klipsch rf52 i f2 ale tu boję się o zbyt ostr wysokie tony a posłuchać nie mam gdzie niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 To co jednemu bardzo się podoba komuś innemu może zupełnie nie odpowiadać. Trzeba koniecznie posłuchać kolumny które che się kupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Ja osobiście bym polował na Studio 16 Hertz Mimo.Jakieś używki miałem u siebie 3 miesiące jako zastępcze. Do dnia dzisiejszego je wspominam jak one grały.Wszystko zależy jak duże autor wątku ma pomieszczenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Monitor Audio Silver 8i za 1260 zł było bardzo dobrym zakupem. Jednak z każdymi kolumnami może tak być że się nie spodobają komuś. Trzeba posłuchać i niema innego wyjścia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 20 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 No niestety przeszły koło nosa..., czyli MA silver 5i głowy sobie nie zawracać? Niestety wszędzie mam ponad 300km w 1 strone i nie ma jak odsłuchać a to najlepsza opcja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 (edytowany) MA silver 5i też są fajne. Edytowano 20 sierpnia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 20 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Raczej je właśnie zakupię... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Raczej je właśnie zakupię... Tylko negocjuj cenę bo to kolumny który raczej po niedługim czasie i osłuchaniu będziesz chciał zmienić wtedy żebyś stratny nie był za bardzo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 20 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 (edytowany) No i lipa bo daleko a kobieta nie chce wystawić na allegro a przez olx za taka kwote nie będę ryzykował.... Z ceny zejść nie chce... Szukam dalej. Jaka różnica jest w dźwięku między Klipsch f2 a rf52? Edytowano 20 sierpnia 2018 przez Suchy_PL_ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Nadal nie napisałeś jakie masz duże pomieszczenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 20 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Na ten moment 13m2 pozniej wiekszy salon ok 30m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 Na tych 13 metrach bas by Cię dosłownie zabił.Jakbyś puścił dźwięk z AV w trybie bypass.Na tę chwilę szukaj czegoś z podstawkowych może.One wcale nie mają małego basu. A przestrzeń w muzyce będziesz mieć o wiele lepszą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 20 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 (edytowany) Rozumiem... Tagi 606 co sprzedałem też niby miały mieć niezły bass ale z tym onkyo 656 i w tym pomieszczeniu wcale taki dobry nie był... Nieco poprawiło się z górą i dołem w bi amp lecz to nie było to granie jakie chciałem ponijając bass to góra była jakby ktoś kocem je nakrył. Włożyłem tuby tonsila i przy cichym słuchaniu to było to... Słyszałem mnóstwo detali jakich brak było na kopułkach lecz przy głośniejszym słuchaniu męczyły. A jak z różnicami brzmieniowymi f2 a rf52 u klipscha? Bo f2 są używki mieszczące się w budżecie. Zastanawiam się czy nie kupić nowych Melodika bl30 i w razie w dokonać zwrotu. Edytowano 20 sierpnia 2018 przez Suchy_PL_ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 20 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2018 W tych Tagach to jakieś przetworniki za 5 zeta sztuka były wsadzone. To nie miało prawa grać. Onkyo ma różne metody kalibracji i wcale tak mało basu nie da z porządna kolumną Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 21 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2018 (edytowany) OK dziękuję za odpowiedzi udzielającym się w temacie, szkoda tylko, że nie uzyskałem odpowiedzi na parę nurtujących mnie pytań np odnośnie brzmienia Klipsch f2 i rf52 ale nie dziwię się- takich jak ja jest mnóstwo. No nic muszę sam jakoś to wykombinować i się przekonać. Wrażenia opiszę w tym wątku. Pozdrawiam. Edytowano 21 sierpnia 2018 przez Suchy_PL_ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom200 Napisano 21 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2018 Nie znam Klipsh .Tzn słuchałem ale nie mam zdania za krótko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suchy_PL_ Napisano 25 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2018 (edytowany) Dokonałem zakupu używanych Klipsch F2....pierwsze podłączenie i ...dużo basu i sopranów. Chwila gmerania w menu Onkyo i wszystko jasne zapomniałem wyzerować ustawienia i basy miałem na +5 a soprany +3. Po wyzerowaniu i kalibracji to jest to co chciałem....czystość góry ale nie drażniącej, bas jest i co jest fajne dzięki ich efektywności łatwo je wysterować i ustawić tak jak się chce czego w Tagach nie słyszałem zmian dodając po 1dbi tak tu już słyszę. Pozostaje mi cieszyć się wreszcie muzyką i filmami a pozostałe sourrandy sprzedać i kupić Klipscha, centralny HECO Metas na ten moment zostawię ale rozważam jego sprzedaż na koszt Klipscha. Nie mam jak posłuchać innych kolumn ale z tego co wydobywa się z F2 jestem w pełni zadowolony. Trafiła mi się rev 3 zwrotnicy ze zmienionymi kondensatorami na foliowe i inną 1szt cewki niż w rev 1...jakość środka, wygłuszenie to także inna półka niż w Tagach 606v3. Pozdrawiam i dziękuję. Edytowano 25 sierpnia 2018 przez Suchy_PL_ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts