Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, planuję zakup kolumn używanych jak w tytule. Jest to starsza seria MA i niewiele o niej jest w internecie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może coś powiedzieć na ich temat? Cena za jaką chcą sprzedać te kolumny to 1260zł....użytek do kina 60% i muzyki pod Onkyo 656 

Napisano

Dostałem informację, że już sprzedane... Aktualnie 1100zl ta sama seria ale 5i lub zostaje mi coś innego do 1400zł... Tylko co z ładną średnicą i przyjemnym basem ale z górą niezbyt ostrą i męczącą? Polecane są Klipsch f2 ale niby ostra góra, z kolei nowe Melodiki bl30 czy MA mr4 to chyba już inna półka jak MA ze starej serii 8i/5i? 

Napisano

Chciałbym aby góra mnie nie raziła po uszach lecz aby wszystko się zgadzało w niej... przyjemnym basem ale też z dobrą średnicą.... Słucham muzyki różnej... Totalnie wszystkiego co wpadnie w ucho ale też aby nadawało się przede wszystkim do kina. 

Napisano

Tu może być problem
Słuchałeś w ogóle tych MA.
One jak na moje ucho grają dosyć jasno ale ta góra niestety iż czasami jest jej nadmiar to jest ona kiepskiej jakości.
W zależności od pomieszczenia mogą mieć problemy z basem dosyć rozlazłym

Napisano

Mowa o tej starej serii MA silver czy nowych mr4? A jak te melodika bl30?  w testach wypadły lepiej niż mr4... Co z używek w takim razie do 1400zł jeśli te nowe mr4 i bl30 odpadają? Są w zasięgu jeszcze klipsch rf52 i f2 ale tu boję się o zbyt ostr wysokie tony a posłuchać nie mam gdzie niestety. 

Napisano

Ja osobiście bym polował na Studio 16 Hertz Mimo.
Jakieś używki miałem u siebie 3 miesiące jako zastępcze. Do dnia dzisiejszego je wspominam jak one grały.
Wszystko zależy jak duże autor wątku ma pomieszczenie

Napisano (edytowany)

No i lipa bo daleko a kobieta nie chce wystawić na allegro a przez olx za taka kwote nie będę  ryzykował.... Z ceny zejść nie chce... Szukam dalej.

Jaka różnica jest w dźwięku między Klipsch f2 a rf52? 

Edytowano przez Suchy_PL_
Napisano

Na tych 13 metrach bas by Cię dosłownie zabił.
Jakbyś puścił dźwięk z AV w trybie bypass.
Na tę chwilę szukaj czegoś z podstawkowych może.
One wcale nie mają małego basu. A przestrzeń w muzyce będziesz mieć o wiele lepszą

Napisano (edytowany)

Rozumiem... Tagi 606 co sprzedałem też niby miały mieć niezły bass ale z tym onkyo 656 i w tym pomieszczeniu wcale taki dobry nie był... Nieco poprawiło się z górą i dołem w bi amp lecz to nie było to granie jakie chciałem ponijając bass to góra była jakby ktoś kocem je nakrył. Włożyłem tuby tonsila i przy cichym słuchaniu to było to... Słyszałem mnóstwo detali jakich brak było na kopułkach lecz przy głośniejszym słuchaniu męczyły. A jak z różnicami brzmieniowymi f2 a rf52 u klipscha? Bo f2 są używki mieszczące się w budżecie. 

Zastanawiam się czy nie kupić nowych Melodika bl30 i w razie w dokonać zwrotu.

Napisano (edytowany)

OK dziękuję za odpowiedzi udzielającym się w temacie, szkoda tylko, że nie uzyskałem odpowiedzi na parę nurtujących mnie pytań np odnośnie brzmienia Klipsch f2 i rf52 ale nie dziwię się- takich jak ja jest mnóstwo. No nic muszę sam jakoś to wykombinować i się przekonać. Wrażenia opiszę w tym wątku. Pozdrawiam. 

Napisano (edytowany)

Dokonałem zakupu używanych Klipsch F2....pierwsze podłączenie i ...dużo basu i sopranów. Chwila gmerania w menu Onkyo i wszystko jasne zapomniałem wyzerować ustawienia i basy miałem na +5 a soprany +3. Po wyzerowaniu i kalibracji to jest to co chciałem....czystość góry ale nie drażniącej, bas jest i co jest fajne dzięki ich efektywności łatwo je wysterować i ustawić tak jak się chce czego w Tagach nie słyszałem zmian dodając po 1dbi tak tu już słyszę. Pozostaje mi cieszyć się wreszcie muzyką i filmami a pozostałe sourrandy sprzedać i kupić Klipscha, centralny HECO Metas na ten moment zostawię ale rozważam jego sprzedaż na koszt Klipscha.

Nie mam jak posłuchać innych kolumn ale z tego co wydobywa się z F2 jestem w pełni zadowolony. Trafiła mi się rev 3 zwrotnicy ze zmienionymi kondensatorami na foliowe i inną 1szt cewki niż w rev 1...jakość środka, wygłuszenie to także inna półka niż w Tagach 606v3.

Pozdrawiam i dziękuję.